ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Συχνές μετακομίσεις: Ποια προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλούν στα παιδιά

Bigstock

Τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες μετακομίζουν συχνά, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Ειδικότερα, τα παιδιά που μετακομίζουν μία φορά μεταξύ των ηλικιών 10 και 15 ετών, έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι οικογένειες δεν μετακομίζουν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα παιδιά που μετακομίζουν δύο ή περισσότερες φορές σε αυτή την ηλικία, έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Συγκριτικά, τα παιδιά που ζουν σε φτωχή γειτονιά έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ως ενήλικες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών από μελλοντικά προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν στο να διαγνωστεί ένα άτομο με ψυχική ασθένεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Clive Sabel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Μ. Βρετανία. «Ωστόσο, αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η μετακόμιση σε μια νέα γειτονιά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι μεταξύ αυτών και πιστεύουμε ότι οι αριθμοί που βλέπουμε θα μπορούσαν να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

«Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων τα παιδιά χτίζουν τα κοινωνικά τους δίκτυα μέσω του σχολείου, των αθλητικών ομάδων ή άλλων δραστηριοτήτων. Κάθε φορά που πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι νέο, μπορεί να είναι ανασταλτικό, πρέπει λοιπόν να βρούμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1,1 εκατομμύρια άτομα που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1981 και 2001, συγκρίνοντας τις αλλαγές διεύθυνσης που έκαναν όταν ήταν νέοι με τυχόν μεταγενέστερες διαταραχές της διάθεσης ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που αλλάζουν συχνά τόπο κατοικίας, μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ψυχικών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή τους», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved