ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας: Συμπτώματα – 6 φορές πιο συνήθης στα κορίτσια

Bigstock

Η σωματική δυσμορφία, μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί υπερβολική ενασχόληση με όσα το άτομο θεωρεί ελαττώματα στη φυσική του εμφάνιση, επηρεάζει πολλούς έφηβους, ιδιαίτερα τα κορίτσια.

Συγκεκριμένα, η γνωστή και ως διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (BDD) είναι 6 φορές πιο διαδεδομένη στα κορίτσια απ' ότι στα αγόρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας αλλάζει την αντίληψη του ατόμου για το σώμα και την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Παρόλο που είναι συντριπτική και συνήθως επιμένει εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η BDD συχνά δεν ανιχνεύεται και δεν αντιμετωπίζεται στη νεολαία.

“Δεδομένου ότι οι νέοι με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας τείνουν να μην αποκαλύπτουν αυθόρμητα τα συμπτώματά τους, εκτός εάν τους ζητηθεί άμεσα, είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να χρησιμοποιούν εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου για BDD και να ρωτούν τους νέους απευθείας για τυχόν προβλήματα εμφάνισης που νιώθουν”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Georgina Krebs, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου.

Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 7.600 παιδιά και εφήβους που συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα υγείας στην Αγγλία. Η έρευνα περιλάμβανε μια ερώτηση για παιδιά σχετικά με αντιμετώπισαν ποτέ ανησυχίες για την εμφάνισή τους. Οι ερωτηθέντες που απάντησαν "λίγο" ή "πολύ" υποβλήθηκαν σε πρόσθετο έλεγχο για διαταραχή σωματικής δυσμορφίας.

Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας: 6 φορές πιο πιθανή στα έφηβα κορίτσια

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, η BDD επηρεάζει το 1,8% των κοριτσιών σε σύγκριση με το 0,3% των αγοριών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου το 70% των νέων που διαγνώστηκαν με BDD είχαν επίσης τουλάχιστον μία επιπλέον ψυχολογική διαταραχή, όπως άγχος (59%) και κατάθλιψη (32%).

“Ο έλεγχος για BDD σε νέους με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη -τις πιο συχνές συννοσηρότητες- είναι πιθανό να βελτιώσει την ανίχνευση της πάθησης”, είπε η δρ. Krebs.

Περίπου τα μισά (46%) των ατόμων με BDD ανέφεραν περιπτώσεις αυτοτραυματισμού ή απόπειρες αυτοκτονίας, σε σύγκριση με μόνο το 8% μεταξύ των παιδιών χωρίς τη διαταραχή.

"Η BDD είναι μια σχετικά συχνή ψυχική διαταραχή, ειδικά μεταξύ των έφηβων κοριτσιών. Σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συννοσηρότητας ψυχοπαθολογίας, κινδύνου και ψυχοκοινωνικής βλάβης. Επιπλέον, η ενασχόληση με την εμφάνιση είναι ένα σημαντικό κλινικό φαινόμενο από μόνο του, που συνδέεται με σημαντική νοσηρότητα. Απαιτούνται προσπάθειες για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την BDD, να βελτιωθούν οι πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου και να μειωθούν τα εμπόδια στη θεραπεία”, έγραψαν οι ερευνητές.

Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας: Τα βασικά σημάδια

  1. Υπερβολικές σκέψεις για “ελαττώματα” ή “ατέλειες” του σώματος που οι άλλοι μπορεί να μην βρίσκουν καν σημαντικά.
  2. Το άτομο ελέγχει επανειλημμένα την εμφάνισή του στον καθρέφτη ή τις selfies που βγάζει με το κινητό και αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού όταν κοιτάζει τα σημεία του σώματός του όπου θεωρεί ότι έχει ελάττωμα.
  3. Αίσθημα ντροπής ή αηδίας για το σώμα και αίσθημα φόβου ή άγχους νομίζοντας ότι οι άλλοι κοιτούν επίμονα, κρίνουν ή κοροϊδεύουν το σώμα του.
  4. Οι ασθενείς μπορεί να αναζητήσουν επαναλαμβανόμενες ιατρικές επεμβάσεις, όπως αισθητικές επεμβάσεις, για να «διορθώσουν» τα ελαττώματα.
  5. Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας που συνδέονται με τη σωματική εμφάνιση.

Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας: Αιτίες

Αν και ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την πάθηση δεν είναι γνωστός, οι ειδικοί πιστεύουν ότι παράγοντες όπως η γενετική, η δομή του εγκεφάλου, οι πολιτισμικές επιρροές και το ιστορικό δυσμενών εμπειριών παιδικής ηλικίας, όπως η κακοποίηση, η παραμέληση ή ο εκφοβισμός, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Πηγή: medicaldaily.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved