ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η συμβολή των γονιών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Όταν υπάρχουν στην οικογένεια παππούδες και γιαγιάδες που μπορούν να βοηθήσουν στο μεγάλωμα των μικρών παιδιών, οι μητέρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να πάρουν αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας φινλανδικής μελέτης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 488.000 μητέρες μικρών παιδιών στη Φινλανδία και διαπίστωσαν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών ήταν υψηλότερη στις μητέρες των οποίων οι γονείς και τα πεθερικά ζούσαν μακριά ή ήταν ηλικιωμένοι και ασθενείς.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεότεροι παππούδες και γιαγιάδες με καλή υγεία είναι πιο πιθανό να παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα στα παιδιά τους», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Niina Metsä-Simola, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Η ύπαρξη ηλικιωμένων παππούδων και γιαγιάδων μπορεί ακόμη και να επιβαρύνει τις μητέρες, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν να λάβουν υποστήριξη από αυτούς, αντίθετα πρέπει οι ίδιες να συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη» πρόσθεσε.

Η επίδραση της κατάθλιψης ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες που χώρισαν από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης 2000-2014.

Η Metsä-Simola δήλωσε ότι αυτό είναι λογικό, επειδή αυτές οι γυναίκες έχουν συχνά την επιμέλεια του παιδιού τους και μπορεί να χρειάζονται τη βοήθεια των συγγενών τους.

«Οι μητέρες που αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να δουλεύουν περισσότερο, κάτι που επηρεάζει την ανάγκη τους για φροντίδα των παιδιών, και μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να επιστρέψουν στο πατρικό τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι γονείς μικρών παιδιών, ιδίως όσοι είναι μονογονείς, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ψυχική τους υγεία.

Η Metsä-Simola δήλωσε ότι αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η μελέτη διαπίστωσε ότι η υποστήριξη των παππούδων και των γιαγιάδων ήταν «ιδιαίτερα σημαντική» για την ψυχική υγεία των μητέρων που χωρίζουν.

Η Φινλανδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες παρέχουν στις μητέρες καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και οικονομικά προσιτή φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών. Για τους ηλικιωμένους παρέχεται φθηνή στέγαση με φροντίδα.

Παρά τις γενναιόδωρες αυτές πολιτικές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη μια σχέση μεταξύ της εγγύτητας, της ηλικίας και της υγείας των παππούδων και της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις μητέρες.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η υποστήριξη μεταξύ των γενεών έχει σημασία για την ψυχική υγεία των μητέρων, ακόμη και στο πλαίσιο ενός σκανδιναβικού κράτους πρόνοιας όπου όλοι οι γονείς -συμπεριλαμβανομένων των μονογονέων- επωφελούνται από γενναιόδωρη θεσμική υποστήριξη», δήλωσε η Metsä-Simola.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο έντυπο Population Studies.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved