Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση: Πόσο βοηθά η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;
Ολοένα και περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, στρέφονται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης ωστόσο, η κλινική κατάθλιψη δεν είναι μια κατάσταση που θα πρέπει απλά να αντιμετωπίζεται με ορμόνες.
Οι νέες εγκεκριμένες οδηγίες της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, αναφέρουν ότι οι δοκιμές δεν βρήκαν «κανένα όφελος της θεραπείας με οιστρογόνα στα συμπτώματα της κατάθλιψης συγκριτικά με τα εικονικά φάρμακα».
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ενδείκνυται για την ανακούφιση από σωματικά συμπτώματα, όπως είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις, οι ειδικοί διευκρινίζουν όμως, ότι η κλινική κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.
Εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, αλλά οι γιατροί δεν πρέπει να συνδέουν την κατάθλιψη σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας μόνο με την εμμηνόπαυση.
Η καθηγήτρια Susan Davis, από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, ηγήθηκε της ανάπτυξης της νέας εργαλειοθήκης για την εμμηνόπαυση.
«Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κακή διάθεση, άγχος, ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης, αλλά η κλινική κατάθλιψη πρέπει να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί από μόνη της.
«Η εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσει την υποκείμενη κατάθλιψη, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι η αιτία της κλινικής κατάθλιψης».
Η Davis πρόσθεσε: «Η χαμηλή διάθεση και το άγχος ή οι εναλλαγές της διάθεσης είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα περισσότερα βελτιώνονται με τα οιστρογόνα, επομένως είναι ενδείξεις για ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση. Αλλά η κλινική κατάθλιψη δεν είναι μια κατάσταση που θα πρέπει απλώς να αντιμετωπίζεται με ορμόνες ως θεραπεία Προσπαθούμε να το διευκρινίσουμε έτσι ώστε οι γυναίκες με κλινική κατάθλιψη να αντιμετωπίζονται κατάλληλα».
Οι νέες οδηγίες, οι οποίες αντικαθιστούν προηγούμενες οδηγίες που κυκλοφόρησαν πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, υποστηρίζουν επίσης ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν βελτιώνει τη μάθηση, τη σκέψη ή τη μνήμη.
Ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαπίστωσε επίσης ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ήπια γνωστική εξασθένιση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ήταν ενεργές κατά τον σχηματισμό και την ανάκτηση συγκεκριμένων αναμνήσεων, ήταν διαφορετικές σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Climacteric.