ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι Φινλανδοί ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται σε συνδυασμό εξωγενών αιτίων -όπως αυτοκτονίες, ατυχήματα και βία- και σωματικών προβλημάτων υγείας, με το αλκοόλ να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κιδνύνου.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών, πιθανότατα θα μειώσουν τους πρόωρους θανάτους που οφείλονται τόσο σε εξωγενείς όσο και σε φυσικές αιτίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η πρόληψη της αυτοκτονίας παραμένει προτεραιότητα και απαιτείται καλύτερη επίγνωση του κινδύνου υπερβολικής δόσης ουσιών και άλλων δηλητηριάσεων», ανέφεραν οι Φινλανδοί ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 47.000 Φινλανδοί μεταξύ 15 και 64 ετών με διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή συνδέθηκε με εξαπλάσια αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από εξωτερικά αίτια, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Διπλασίασε επίσης τον κίνδυνο θανάτου λόγω σωματικής ασθένειας.

Συνολικά, περίπου το 7%, ή 3.300 από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη, πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η οποία διήρκεσε από το 2004 έως το 2018.

Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 50 έτη. Περίπου το 65% αυτών που πέθαναν ήταν άνδρες, αν και οι γυναίκες αποτελούσαν το 57% του πληθυσμού της μελέτης. Οι σωματικές ασθένειες προκάλεσαν το 61% των θανάτων και οι εξωτερικές αιτίες ευθύνονταν για το 39% των θανάτων.

Από εκείνους των οποίων ο θάνατος αποδόθηκε σε σωματική ασθένεια, το 29% προκλήθηκε από το αλκοόλ, το 27% αποδόθηκε σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, το 22% σε καρκίνο, το 4% σε αναπνευστικές παθήσεις, το 2% σε διαβήτη και το 1% σε διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με κατάχρηση άλλων ουσιών. Το υπόλοιπο 15% προκλήθηκε από άλλες αιτίες.

Από τους 595 θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ, η ηπατική νόσος ευθύνεται για το 48%, η τυχαία δηλητηρίαση από αλκοόλ για το 28% και η εξάρτηση από το αλκοόλ για το 10%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι θάνατοι από εξωτερικές αιτίες (58%) ήταν αυτοκτονίες και σχεδόν οι μισές από αυτές (48%) προκλήθηκαν από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές απέκλεισαν από τη μελέτη άτομα που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές διαταραχές. Ένα ιστορικό επίμονων συμπτωμάτων ψύχωσης και παραισθήσεων, σχετίζεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο θανάτου, εξήγησαν.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι απαιτείται μια ισορροπημένη εξέταση μεταξύ της θεραπευτικής ανταπόκρισης, των πιθανών μακροπρόθεσμων παρενεργειών διαφορετικών φαρμάκων και του κινδύνου πρόωρου θανάτου από συγκεκριμένη αιτία, ειδικά σε νεότερους ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Mental Health.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved