ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η γενετική σχέση άγχους και κατάθλιψης στην παιδική ηλικία

Οι κληρονομικοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για το άγχος και την κατάθλιψη στην παιδική ηλικία που επιμένει στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη του είδους, οι ειδικοί ανέλυσαν τα γονίδια 64.641 παιδιών, ηλικίας μεταξύ 3 και 18 ετών.

Οι ψυχολόγοι ανέφεραν ότι η μελέτη κατέδειξε πως τα παιδιά με παρόμοια επίπεδα άγχους και κατάθλιψης είχαν και παρόμοια γονίδια.

Φάνηκε επίσης μια γενετική επικάλυψη των διαταραχών ψυχικής υγείας της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής κατά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της παρούσας μελέτης με προηγούμενες μελέτες για ενήλικες.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί βοηθούν στον εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο να βιώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τόσο μεγάλης κλίμακας μελέτη που εξετάζει τον ρόλο της γενετικής σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά.

Οι ψυχολόγοι ανέφεραν ότι οι γενετικές παραλλαγές πρέπει να διερευνηθούν επειδή αύξαναν τον κίνδυνο υποτροπής και ταυτόχρονης εμφάνισης με άλλες διαταραχές.

Τα συμπτώματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας λειτουργούν συνδυαστικά, με αποτέλεσμα όσοι βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχών όπως η ΔΕΠΥ και η επιθετική συμπεριφορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η συνύπαρξη οφείλεται επίσης σε γενετικές παραλλαγές.

Η γενετική ευθύνεται για περίπου το 40% του κινδύνου ενός ατόμου να υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποδίδεται σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ενώ όλοι μπορεί να βιώσουν σε κάποια φάση της ζωής άγχος ή κατάθλιψη, μερικοί άνθρωποι ανταπεξέρχονται καλύτερα στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές έχουν την τάση να «μηρυκάζουν» τα προβλήματά τους, κάτι που δημιουργεί εμπόδια στην εξέλιξή τους.

Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στους στρεσογόνους παράγοντες, κάτι που σχετίζεται και με τα γονίδιά τους.

Οι ερευνητές θα αναλύσουν την αλληλεπίδραση της γενετικής και των περιβαλλοντικών μεταβλητών, όπως το σχολείο και η οικογενειακή ζωή, για να δουν πώς επηρεάζουν το παιδικό άγχος και την κατάθλιψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved