ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς οι διαταραχές της διάθεσης της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της επηρεάζουν το μωρό

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όταν μια μητέρα έχει συναισθηματικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, το παιδί που κυοφορεί αναπτύσσει άγχος. Συγκεκριμένα, το στρες που βιώνει  μια έγκυος γυναίκα ενώ περιμένει το μωρό της σχετίζεται άμεσα με το πώς ένα βρέφος θα διαχειριστεί το άγχος του καθώς μεγαλώνει.

Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό ότι οι διαταραχές της διάθεσης που βιώνει μια εγκυμονούσα έχουν συνδεθεί με την ιδιοσυγκρασία και τη συμπεριφορά των βρεφών καθώς μεγαλώνουν.

Τώρα, μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Northwestern αξιολόγησε το άγχος των μητέρων και τις συνεχείς διακυμάνσεις της διάθεσής τους σε πραγματικό χρόνο και σε διάφορες περιστάσεις, εστιάζοντας στην περίοδο της εγκυμοσύνης που φέρεται να επηρεάζει την ανάπτυξη των μωρών.

Συγκεκριμένα μετά τις 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης παρατηρείται εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου που δείχνει ότι είναι σε θέση να λαμβάνει ερεθίσματα.

Η μετάδοση θετικών συναισθημάτων μέσω της μητέρας δημιουργεί στο έμβρυο την απαιτούμενη ηρεμία και ασφάλεια που χρειάζεται προκειμένου να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να είναι υγιές σωματικά και ψυχικά κατά την παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα, τα οποία καταλήγουν στα προαναφερθέντα συμπέρασμα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 7/9 στο διμηνιαίο περιοδικό Infancy.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, όταν μια μητέρα έχει μεταπτώσεις στη διάθεσή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, το παιδί που κυοφορεί αναπτύσσει άγχος που θα μπορούσε να είναι εμφανές τόσο στην κοιλιά της μητέρας του όσο και όταν έρθει στον κόσμο.

Συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα προγεννητικού στρες της μητέρας και οι ψυχικές της διακυμάνσεις φέρεται να οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ψύχωσης και καρδιακών παθήσεων για τα μωρά στη μετέπειτα ενήλικη ζωής τους.

Πώς αξιολογήθηκε το προγεννητικό στρες και η επίδραση στο βρέφος

Οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν το άγχος των συμμετεχόντων εγκύων έως και τέσσερις διαφορετικές φορές την ημέρα επί 14 εβδομάδες χρησιμοποιώντας ερωτήσεις που στάλθηκαν στα τηλέφωνά τους.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τρεις τύπους άγχους:

  • άγχος κατά την πρώτη αξιολόγηση (βασική γραμμή)
  • μέσα ή τυπικά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 εβδομάδων
  • την αστάθεια της συναισθηματικής κατάστασης στο διάστημα των 14 εβδομάδων

Οι συγγραφείς μέτρησαν τα αρνητικά συναισθήματα των βρεφών μέσω ενός ερωτηματολογίου που δόθηκε στις μητέρες όταν τα μωρά τους ήταν πλέον τριών μηνών.

Τα υψηλά επίπεδα στρες στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα στο παιδί καθώς μεγαλώνει όπως νευρικότητα, φοβίες και ελλειμματική προσοχή. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, ακόμη και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η MacNeill επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης πρόσθεσε ότι η σαφής κατανόηση της φύσης του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη των αρνητικών συναισθημάτων και να συμβάλει θετικά ώστε οι μητέρες να φτάσουν σε ένα σταθερό επίπεδο χαλάρωσης πριν ή κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον όσον αφορά τα γεγονότα τα οποία είναι ελεγχόμενα.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατανόηση του πώς το άγχος κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και αργότερα την παιδική του ηλικία ενώ σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη και διαφοροποιημένη έρευνα για το θέμα.

Η πανδημία επηρέασε το άγχος της κύησης;

Η περίοδος της πανδημίας ήταν ιδιαιτέρως αγχωτική ειδικά στην αρχή που ήταν πρωτόγνωρη για όλους. Επίσης, οι έγκυες δεν ήξεραν πώς θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους ο κορονοϊός ή τα εμβόλια μέχρι να δοθούν καθησυχαστικές διευκρινίσεις από την επιστημονική κοινότητα. Ανησυχούσαν, επίσης, για το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού και μετέπειτα για τον θηλασμό.

Όμως, κάθε εγκυμονούσα πρέπει να βρει πρακτικούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να καταφέρει να διαχειριστεί το άγχος στην καθημερινότητά της τόσο για το δικό της όφελος όσο και του παιδιού της. Κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της τρόπους να χαλαρώνει αλλά γενικότερα οι θετικές σκέψεις, ο διαλογισμός, η γιόγκα και η καλή επικοινωνία με τον σύντροφο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved