ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς να μειώσετε το άγχος της καισαρικής τομής

Μια ομάδα ερευνητών βρήκε μια μέθοδο που μείωσε το άγχος της μητέρας και τη βοήθησε να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια της επέμβασης καθώς και της ανάρρωσης. 

Ο τοκετός, και ιδιαίτερα μια καισαρική, είναι ένα εκπληκτικό γεγονός, αλλά συνοδεύεται από αβεβαιότητα, ανησυχία και άγχος που πηγάζει από τον πραγματικό φόβο της αναισθησίας και της επέμβασης καθώς και από τη διαδικασία ερχομού του μωρού στον κόσμο.

Οι μητέρες που γεννούν βιώνουν άγχος πριν από την καισαρική τομή

Αυτά τα συναισθήματα έχουν ένα τίμημα: Το υψηλό άγχος πριν από την καισαρική τομή βρέθηκε να σχετίζεται με περισσότερη χρήση μετεγχειρητικών παυσίπονων, δυσκολία στο θηλασμό και μεγαλύτερη διάρκεια ανάρρωσης για τη μητέρα.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη χρήση μη φαρμακολογικών μέτρων για τη μείωση του άγχους, όπως η μουσική ή η ρεφλεξολογία, έχουν δείξει άνισα και ασαφή αποτελέσματα.

Υπό το πρίσμα της μεγάλης σημασίας της μείωσης του άγχους και της βελτίωσης της εμπειρίας των ασθενών, ερευνητές από ισραηλινά νοσοκομεία - το Ιατρικό Κέντρο Wolfson στο Holon, το Ιατρικό Κέντρο Rambam στη Χάιφα, το Ιατρικό Κέντρο Baruch Padeh Poriya Poriya, κοντά στην Τιβεριάδα και το Νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod - αποφάσισαν να εξετάσουν τι θα συνέβαινε στις μητέρες εάν παρακολουθούσαν ένα ενημερωτικό βίντεο σχετικά με τη διαδικασία της καισαρικής τομής.

Μείωσε το άγχος;

Το βίντεο διάρκειας 4,5 λεπτών περιέγραφε λεπτομερώς ολόκληρη την εμπειρία της καισαρικής τομής, από την άφιξη στο νοσοκομείο, μέχρι τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια το εξιτήριο.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Μητέρας και Εμβρύου και έγινε δεκτή για δημοσίευση στο American Journal of Obstetrics &Gynecology, εξέτασε δύο ομάδες: Μητέρες που παρακολούθησαν το βίντεο και μητέρες που δεν το έπραξαν.

Για τη μελέτη, προσλήφθηκαν 154 μητέρες που γεννούσαν για πρώτη φορά μέσω επιλεκτικής, προγραμματισμένης και μη επείγουσας καισαρικής τομής στα τέσσερα ιατρικά κέντρα. Οι συμμετέχουσες και στις δύο ομάδες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια άγχους που ονομάζονται STAI, τα οποία μετρούν το όριο άγχους κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν 3 φορές από τις συμμετέχουσες στη μελέτη, το πρωί της επέμβασης και την επόμενη ημέρα. Ο δε ψυχολόγος Δρ. Keren Jeremiah ηγήθηκε της μελέτης.

Η μελέτη

Οι μητέρες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά και στις δύο ομάδες και πανομοιότυπες βαθμολογίες άγχους. Η βαθμολογία άγχους ήταν χαμηλότερη στην ομάδα που είδε το βίντεο (βαθμολογία άγχους 41) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν παρακολούθησε τη διαδικασία (βαθμολογία άγχους 49). Αυτή η επίδραση των χαμηλότερων βαθμολογιών άγχους στην ομάδα βίντεο διατηρήθηκε ακόμη και την ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική και απλή καθώς η καισαρική τομή είναι η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στον κόσμο και συνοδεύεται από άγχος και αβεβαιότητα», δήλωσε ο Δρ. Eran Weiner, διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Wolfson.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα είναι πολύ περήφανη για την πολυκεντρική έρευνα με επικεφαλής το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Wolfson και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους γιατρούς στα τέσσερα κέντρα, ειδικά στον Δρ. Hadas Miremberg, τον επικεφαλής ερευνητή στη μελέτη.

Η παρακολούθηση ενός ενημερωτικού και επαγγελματικού βίντεο μέσω του οποίου η γυναίκα εκτίθεται στα στάδια που θα περάσει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση με επαγγελματικό και ενημερωτικό τρόπο ηρεμεί, προσθέτει αυτοπεποίθηση και μειώνει το άγχος.

Ο Weiner είπε ότι τα νοσοκομεία εφαρμόζουν ήδη τα αποτελέσματα της μελέτης και παράγουν ενημερωτικά βίντεο όπως αυτό για χρήση πριν από τον τοκετό, την επαγωγή τοκετού κ.λπ.

«Αυτή η μελέτη ενισχύει την πεποίθησή μας ως ομάδα ότι η χρήση απλών και διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων μάς βοηθά να παρέχουμε καλύτερα φάρμακα που βλέπουν την ασθενή συνολικά. Η παρακολούθηση του βίντεο με τη διαδικασία της καισαρικής όχι μόνο μειώνει το άγχος, αλλά δίνει επίσης μια πιο ομοιόμορφη και λεπτομερή εξήγηση πριν δώσει ενημερωμένη συγκατάθεση», δήλωσε ο Miremberg.

Πηγή: jpost.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved