ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Τα όρια μεταξύ εργασίας και ζωής έχουν πάψει να υφίστανται καθώς τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο κατέστησαν δυνατή την προσέγγιση των ανθρώπων ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

Όταν η πανδημία της COVID-19 το 2020, επέβαλε την τηλεργασία τα όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής έπαψαν να είναι σαφή για πολλούς εργαζόμενους και αυτό είχε μεγάλο τίμημα για την ψυχική τους υγεία.

Η εργασία είναι η κύρια αιτία άγχους μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έρευνες δείχνουν ότι η ποσότητα της εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν επίσης οφέλη από την εργασία από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγικότητας, της ευελιξίας, της οικονομίας χρόνου και δυνάμεων καθώς και της οικονομίας βενζίνης και εξόδων παράστασης.

Πλέον για τους περισσότερους ανθρώπους, το κλασσικό ωράριο 9- 5 έχει πάψει να υφίσταται και οι προκλήσεις και τα οφέλη της επίτευξης μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η ευθύνη βαραίνει τους εργοδότες να δημιουργήσουν ένα σεβαστό και φιλόξενο επαγγελματικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τελικά ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ξεκούραση και ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει πως αρκετές επιχειρήσεις δίνουν αυξημένη άδεια μετ' αποδοχών ή ακόμα και 4 ημέρες εργασίας κατόπιν συνεννόησης καθώς και πολλά κίνητρα με βάση το οργανόγραμμα και την επαγγελματική ιδιότητα του κάθε συνεργάτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων τους δίνοντάς τους πρωτοβουλίες αφαιρώντας τους περιττές εργασίες ενισχύοντας την αίσθηση μιας κοινότητας που ενισχύει τους δεσμούς με την εταιρία.

Σε ατομικό επίπεδο, οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη θέσπιση σαφών ορίων, την καλύτερη επικοινωνία και την αξιολόγηση των δικών τους προτεραιοτήτων.

Πώς οι εργοδότες μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων

Η πανδημία έχει δείξει ότι οι εταιρείες μπορούν να είναι ευέλικτες εφόσον το θελήσουν πραγματικά.

Όταν ήταν προς το συμφέρον της υγείας και της ασφάλειας για τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, οι εταιρείες έκαναν γρήγορα τις απαραίτητες προσαρμογές, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να εκτελούν πολλά από τα ίδια καθήκοντα εκτός του τυπικού εργασιακού χώρου.

Ωστόσο, ο διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικής και οικιακής ζωής- ειδικά όσων έχουν οικογένεια -έχει οδηγήσει σε σημαντική εξουθένωση των εργαζομένων και οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των υπαλλήλων τους.

Δίνοντας στους υπαλλήλους την ευελιξία να προγραμματίζουν τη δουλειά τους χωρίς απαραίτητα να τηρούν ένα συγκεκριμένο ωράριο ή πλάνο εργασίας έχει παρατηρηθεί πως αποδίδουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος και των δύο πλευρών.

Οι ανοιχτόμυαλες εταιρείες προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη και περιθώριο στους υπαλλήλους τους να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα διαχειριστούν τον χρόνο τους προκειμένου να είναι παραγωγικοί αλλά συγχρόνως να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να ασχοληθούν με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους χωρίς να ζητούν άδεια ή να απολογούνται.

Άλλωστε σημασία έχει το αποτέλεσμα, η ποιότητα της δουλειάς και η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Η διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι υπερφορτωμένοι από καθήκοντα ή αναλαμβάνουν τόσο πολλή δουλειά που είναι πάντα αγχωμένοι, αποδίδει τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις εταιρείες. Οι υπερβολικές απαιτήσεις εργασίας, όπως οι πολλές ώρες και η πίεση για γρήγορη εργασία, έχουν αποδείξει μακροπρόθεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία ενώ μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αναλώσιμους κάτι που καταστρέφει τη φήμη και την εμπιστοσύνη.

Οι εργοδότες πρέπει επίσης να είναι σαφείς σχετικά με το τι προσδοκούν. Είναι σημαντικό να είστε πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με το job description, να είστε επεξηγηματικοί και βοηθητικοί χωρίς να είστε επικριτικοί κάνοντας επίδειξη ισχύος.

Η σαφής ανταλλαγή πληροφοριών είναι επίσης απαραίτητη και μπορεί να γίνει με την αρωγή της τεχνολογίας είτε μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, είτε μεταξύ της ομάδας εργασίας.

Μέσω μιας τηλεδιάσκεψης οι άνθρωποι μπορούν επίσης να έρθουν κοντά μεταξύ τους και να συνεργαστούν αποδοτικά.

Όπως όμως αποκάλυψε το Zoom και άλλες πλατφόρμες η ζωή του καθενός φαίνεται διαφορετική στο σπίτι. Ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο ζώο που περιπλανιέται στο χώρο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι αιτία γέλιου ή απόσπασης της προσοχής, αλλά στην ουσία μπορεί να δημιουργήσει μια περεταίρω οικειότητα που σε βάθος χρόνου να είναι πιο ωφέλιμη καθώς παύει ένας εργαζόμενος να φαίνεται «αποστειρωμένος».

Τι γίνεται αν ένας εργαζόμενος αρρωστήσει;

Πολλές εταιρίες δεν αποδέχονται πως ένας εργαζόμενος μπορεί να είναι άρρωστος και να πρέπει να μείνει στο κρεβάτι του να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Πράγματι αν ένας εργοδότης στερείται της φυσικής παρουσίας του υπαλλήλου του μπορεί να μην αντιληφθεί σε όλη του την έκταση το πρόβλημα του εργαζομένου. Εκεί χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή καθώς και κατοχύρωση του εργαζόμενου ζητώντας χαρτί από τον γιατρό του ταμείου του.

Πώς οι εταιρείες έχουν εργαστεί για τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων

Ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση των εργαζομένων εδώ και χρόνια με στρατηγικές όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω, άλλες έχουν ανταποκριθεί ιδιαίτερα καλά στη μετατόπιση των συνθηκών που επέφερε η πανδημία.

Εκείνοι που έδωσαν προτεραιότητα σε ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, πολιτικές εργασίας εκτός των ωριών του γραφείου προσφέροντας ευελιξία και απεριόριστο χρόνο μετ' αποδοχών φάνηκε πως άρεσε στους εργαζομένους που απέδωσαν περισσότερο όντας πιο χαρούμενοι και λιγότερο κουρασμένοι ή απογοητευμένοι.

Η 4ημερη εργασία

Η έννοια της 4ήμερης εργάσιμης ημέρας έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να κτίσουν μια σχέση ετών επωφελούς εργασίας με τους εργαζόμενούς τους.

Χώρες όπως η Ισλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία δίνουν την ευκαιρία σε εργαζόμενους να εργαστούν 9 ώρες αντί 8 με αντάλλαγμα ένα 3ημερο χαλάρωσης.

Αλλά η εργασία λιγότερες ημέρες, και ενδεχομένως περισσότερες ώρες κάθε μέρα, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Μια δημοσκόπηση της Gallup σε ανθρώπους που εργάζονταν 4 ημέρες διαπίστωσε ότι βίωσαν λιγότερη εξουθένωση και αυξημένη ευημερία από εκείνους που εργάζονταν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Αλλά η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται αποσυνδεμένοι από τους εργοδότες τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Επίσης για μια κατηγορία εργαζομένων σημαίνει περισσότερες ευθύνες και αυξημένη κόπωση καθώς και έλλειψη χρόνου για την οικογένεια μέσα στην εβδομάδα.

Τελικά, τα τριήμερα Σαββατοκύριακα μπορεί να έχουν τα προνόμιά τους, αλλά η ίδια η δουλειά, και πώς δένει γύρω από το υπόλοιπο της ζωής, θα εξακολουθεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι για να πάρουν τον έλεγχο της δουλειάς και της ζωής τους

Ενώ οι εργοδότες φέρουν την ευθύνη για την προώθηση των καλύτερων εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν μηχανισμοί που δημιουργούν ασφάλεια και στις δύο πλευρές που είναι και το ζητούμενο.

Επίσης αν ένας εργοδότης ή ένας προϊστάμενος δεν σέβεται την προσωπική ζωή του υπαλλήλου του και αυτός με τη σειρά του δεν θα σεβαστεί τη δική του.

Θα μπορούσατε λοιπόν να δώσετε ένα extra bonus να έρθει στην εταιρία σας ένας υπάλληλος με πολλά προσόντα και περγαμηνές δίνοντάς του το δέλεαρ της δυνατότητας να εργαστεί από το σπίτι του ή να μοιράσει τον χρόνο του όπως εκείνος επιθυμεί μεταξύ γραφείου και σπιτιού. Θα τον φέρετε στην πραγματικότητα στο φιλότιμο, θα του δώσετε περισσότερες πρωτοβουλίες και θα τον κάνετε να αισθανθεί πως είναι αφεντικό του εαυτού του.

Δείξτε εμπιστοσύνη, δώστε ευκαιρίες και εφόσον έχετε επιλέξει επαγγελματίες με την πραγματική έννοια του όρου δεν θα βγείτε χαμένοι. Είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να εργάζονται με συνέπεια και σοβαρότητα, να είναι ειλικρινείς και βέβαια να κερδίζουν καθημερινά σεβασμό και εμπιστοσύνη καθώς τίποτε δεν είναι δεδομένο.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved