ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας να διαχειρίζεται την απογοήτευση;

Όταν τα παιδιά ξεσπάνε επειδή είναι απογοητευμένα, δείτε πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε ενδυναμώνοντάς τα.

Όλοι έχουμε δει μικρά παιδιά ξαπλωμένα στο πάτωμα ενός εμπορικού κέντρου να ουρλιάζουν και να κλαίνε με ντροπιασμένους, αβοήθητους γονείς να στέκονται δίπλα τους. Εσείς ως θεατές μπορεί να σκεφτείτε σε μια ανάλογη στιγμή: «Τα παιδιά μου δεν θα ενεργήσουν ποτέ έτσι», αλλά τι συμβαίνει όταν αυτό καλείστε και εσείς να το διαχειριστείτε και πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε;

Όλοι οι γονείς πρέπει να ξέρουν πως τα παιδιά από την ηλικία των 18 μηνών ξεκινούν τη διαδικασία διαχωρισμού από τους γονείς τους και αρχίζουν να λειτουργούν σταδιακά ως ανεξάρτητα όντα.

Σε αυτό το σημείο, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θέλουν διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που μπορεί να θέλουν οι γονείς τους και ότι μπορούν να κάνουν δραστηριότητες μόνα τους, όπως η κατασκευή ενός πύργου πράγμα που ίσως έρχεται σε αντίθεση με τα «θέλω» ή τους κανόνες των γονέων.

Η δυσκολία ξεκινά όταν οι γονείς αρνούνται τα αιτήματα των παιδιών τους για μυριάδες λόγους. Επειδή τα παιδιά είναι χειριστικά και επίμονα από το πουθενά, αρχίζουν μια παράσταση εκβιασμού που περιλαμβάνει κλάματα, φωνές, ρίψη αντικειμένων και απρεπείς αντιδράσεις προκειμένου να περάσει το δικό τους.

Οι γονείς λένε «όχι» ή «αυτό δεν επιτρέπεται», και το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με το όριο που έχει τεθεί, και είναι δυστυχισμένο και απογοητευμένο. Επειδή το νευρικό σύστημα ενός μικρού παιδιού δεν είναι ώριμο, είναι δύσκολο για τα παιδιά να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να βιώσουν την όποια απογοήτευση με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι ένας ενήλικας.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί που νιώθει απογοητευμένο;

Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε με εγχειρίδιο μεγαλώματος ενός παιδιού και όλοι μαθαίνουμε κάθε μέρα πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε ένα παιδί αλλά και στους γύρω μας. Εμείς, έχουμε να σάς δώσουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές αρκεί να είστε ψύχραιμοι, συμπονετικοί και με διάθεση να εκπαιδεύσετε το σπλάχνο σας και όχι να το τιμωρήσετε απλώς.

Έλεγχος του περιβάλλοντος

Αν είστε σε δημόσιο χώρο, μετακινήστε τα παιδιά σε ένα ήσυχο μέρος και αφήστε τα να ξεσπάσουν. Όσο δεν βλάπτουν τον εαυτό τους ή κανέναν γύρω τους, ας κλάψουν και ας φωνάξουν. Μην πανικοβάλλεστε και μην λυγίζετε καθώς αυτή η συμπεριφορά είναι μέρος της φυσικής τους ανάπτυξης και έτσι αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την απογοήτευσή τους.

Κατανοήστε την αντίδρασή τους

Αλληλεπιδράστε με τα παιδιά σας και μην είστε αμέτοχοι ώστε να αισθάνονται ότι ξέρετε τι περνούν ακόμα και αν νομίζετε ότι η στάση τους είναι υπερβολική. Θυμηθείτε πόσο βοηθάει το γεγονός ότι όταν εσείς περνάτε μια δύσκολη φάση οι φίλοι σας είναι δίπλα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Καταλαβαίνω ότι θα ήθελες ένα ακόμη μπισκότο, είναι πραγματικά νόστιμο, σωστά; Όμως, αν έκανε καλό στην υγεία θα τρώγαμε μαζί όλο το πακέτο».

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να εκφραστεί

Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται. Όταν μπορούν να εκφράσουν το συναίσθημα που αισθάνονται, η απογοήτευση θα μειωθεί. Για παράδειγμα, πείτε: «Βλέπω ότι είσαι θυμωμένο, αλλά δεν θα σε αφήσω να φας άλλο μπισκότο».

Παρουσίαση άλλων επιλογών ως λύσεις

Επιτρέψτε στα παιδιά να έχουν εναλλακτικές επιλογές αφού ορίσετε εσείς τα πλαίσια των ορίων. Για παράδειγμα, πείτε: «Θα ήθελες να πλύνεις ένα μήλο ή ένα αχλάδι μαζί μου; Αύριο μπορείς να φας άλλο ένα μπισκότο».

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεπεράσει την απογοήτευσή του

Εάν εσείς ως γονέας μπορείτε να χειριστείτε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις με ήρεμο αλλά σταθερό τρόπο, τα παιδιά θα αντιληφθούν τα όριά τους και αντί να φέρονται υστερικά να εξηγήσουν γιατί είναι λυπημένα ή απογοητευμένα και θα διαχειριστούν το συναίσθημά τους. Αν προσπαθήσετε να τα κάνετε να ησυχάσουν φωνάζοντας περισσότερο ή αγνοώντας τα, χωρίς να επιτρέψετε την αναγνώριση των συναισθημάτων τους, η απογοήτευσή τους θα αυξηθεί και δεν θα τα βοηθήσετε να ωριμάσουν.

Στον αντίποδα, αν ενθαρρύνετε την ικανότητά τους να ξεπεράσουν την απογοήτευση, αυτό τελικά θα τα οδηγήσει να έχουν μια υγιέστερη σχέση με την απογοήτευση και μια μεγαλύτερη ικανότητα να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας δεν είναι εναντίον σας, απλά εκφράζουν αυτό που θέλουν ανώριμα. Πρέπει να τα υποστηρίξετε, να τα κατανοήσετε και να τα ενθαρρύνετε καθώς μεγαλώνουν και να τους δώσετε την αίσθηση ότι είστε δίπλα τους σε οποιαδήποτε γεγονός ενώ επιβάλλεται να τα αποδεχτείτε όπως ακριβώς είναι και όχι με βάση τις δικές σας φιλοδοξίες, προσδοκίες και όνειρα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved