ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αναζητάτε περισσότερη ευτυχία; Μικρά μυστικά για να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινότητάς σας

Αν η πανδημία, η ακρίβεια και οι δυσκολίες της ζωής σάς έχουν διαλύσει συναισθηματικά το παρήγορο είναι ότι δεν είστε το μοναδικό άτομο που υποφέρει και νιώθει θλίψη ή ανασφάλεια.

Η χαρά ήταν ελλιπής κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορεί να χρειάζεστε σοβαρή ώθηση τόσο από εσάς τον/ την ίδια όσο και από εξωγενείς παράγοντες για να επανακάμψετε και να νιώσετε χαρά. Ωστόσο, ενώ αυτή η περίοδος μπορεί να ήταν ασυνήθιστα αγχωτική, οι άνθρωποι συχνά μάχονται να βρουν την ευτυχία ακόμη και σε φυσιολογικούς καιρούς που όλα ρέουν περισσότερο αβίαστα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τομέας της θετικής ψυχολογίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990. Ο εν λόγω τομέας προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως: Γιατί είναι μερικές φορές δύσκολο να είμαι ευτυχισμένος; Υπάρχει τρόπος να βοηθηθώ ή με τη σειρά μου να βελτιώσω τη διάθεση και την προοπτική της ζωής των γύρω μου;

Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση είναι «ναι». Μπορείτε να κάνετε πολλά για να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινής σας ζωής και να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι.

Δοκιμάστε αυτή την απλή συμβουλή για την απόκτηση της ευτυχίας, η οποία περιλαμβάνει ένα μείγμα τριών σωματικών και συναισθηματικών στρατηγικών. Δοκιμάστε καθεμία από αυτές τις επιλογές για μια εβδομάδα. Αξιολογήστε αν ένα ή περισσότερα απ’ αυτά τα θετικά βήματα αύξησαν την ευτυχία σας και υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά σας.

Βγείτε έξω και δραστηριοποιηθείτε

Ο καθαρός αέρας και η άσκηση είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που έχει τη δύναμη να σας φτιάξει τη διάθεση. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση τόσο της υγείας σας όσο και της διάθεσής σας. Η αερόβια δραστηριότητα όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το τρέξιμο απελευθερώνει ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση και μπορούν να μειώσουν το άγχος δίνοντάς σας χαρά και ευεξία.

Επίσης, όταν οι μύες σας συστέλλονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπως κάνουν όταν περπατάτε, κολυμπάτε ή κάνετε δραστηριότητες όπως γιόγκα, αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται σεροτονίνη, η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση. Υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με καλύτερη διάθεση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 90 λεπτά την εβδομάδα φυσικής δραστηριότητας παρείχε βελτιώσεις της διάθεσης παρόμοιες με ένα αντικαταθλιπτικό.

Η συχνότητα της άσκησης

Η έρευνα δείχνει ότι ιδανικά θα πρέπει να ασκείστε με μέτρια ένταση 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα ή επί 20 λεπτά σε πιο έντονο ρυθμό τρεις φορές την εβδομάδα. Ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος 10 έως 15 λεπτών μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Εκτιμήστε τις μικρές καθημερινές απολαύσεις

Οι μικρές αναποδιές μπορούν να χαλάσουν ακόμη και την καλύτερη μέρα. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει το αντίθετο. Μελέτες δείχνουν ότι το να αφιερώσετε χρόνο για να εκτιμήσετε μικρές, ευχάριστες στιγμές μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι. Εστιάστε σε μικρές καθημερινές χαρές με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε σε ένα σημαντικό γεγονός της ζωής σας όπως η ημέρα του γάμου σας, η γέννηση του παιδιού σας ή οι χαλαρωτικές διακοπές. Εξάλλου, είναι εκείνες οι μικρές στιγμές που συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας. Απολαύστε το χρόνο που ξοδεύετε κάνοντας επί παραδείγματι κηπουρική (ναι και τα φυτά στις γλάστρες μετράνε) ή όταν κάθεστε μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο με ένα φλιτζάνι καφέ. Γελάστε με τα μέλη της οικογένειας τρώγοντας ή απολαύστε το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Χαϊδέψτε το κατοικίδιό σας, μιλήστε στο τηλέφωνο με τους φίλους σας, πηγαίνετε για έναν καφέ ή ένα φαγητό με τους κολλητούς σας. Γελάστε μαζί τους και αγκαλιαστείτε. Διαλέξτε ένα χόμπι, συζητήστε για τα νέα σας ενδιαφέροντα και γιορτάστε τις μικρές καθημερινές σας επιτυχίες.

Περιορίστε τις επιλογές σας

Μπορεί να ακούγεται σαν ένα όνειρο να έχετε ατελείωτες επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα έχοντας περισσότερες έχετε μεγαλύτερη δυσκολία να αποφασίσετε τι είναι σωστό για σας, επιπλέον δημιουργεί στρες. Το να μην χρειάζεται να πάρεις πολλές αποφάσεις όλη μέρα μπορεί να είναι απελευθερωτικό και σωτήριο.

Η ζωή είναι μικρή και η αναζήτηση της χαράς πρέπει να είναι το ζητούμενό μας!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved