Γιατί οι μυστικοπαθείς βλάπτουν την υγεία τους;
Το να κρατάτε μυστικά μπορεί να είναι μία αγχωτική διαδικασία, καθώς ανησυχείτε διαρκώς ότι κάποιος θα τα ανακαλύψει.
Έτσι, αρκετές φορές, δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε όλα όσα δεν έχετε εκμυστηρευτεί σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό μπορεί να σχετίζεται με το αίσθημα ντροπής.
Μία νέα μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι, όταν οι άνθρωποι αισθάνονταν ντροπή για ένα μυστικό, ήταν πιο πιθανό να το σκέφτονται διαρκώς σε σύγκριση με εκείνους που αισθάνονταν ένοχοι.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 1.000 άτομα να μιλήσουν για τα μυστικά τους και να εξηγήσουν αν αισθάνθηκαν ντροπή ή ενοχή, καθώς και πόσες φορές σκέφτηκαν να τα κρατήσουν κρυφά σε διάστημα ενός μήνα.
Εκείνοι που δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν ντροπή απάντησαν «ναι» σε δηλώσεις όπως «είμαι άχρηστος», ενώ εκείνοι που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ενοχές συμφώνησαν με δηλώσεις όπως «λυπάμαι για αυτό που έκανα».
Διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν ντροπή ήταν πιο πιθανό να σκέφτονται διαρκώς το μυστικό τους, σε σχέση με όσους αισθάνονταν ενοχή. Ενώ και τα δύο συναισθήματα επηρεάζουν κυρίως το ίδιο το άτομο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η ασυμφωνία μεταξύ των δύο θα μπορούσε να έχει σχέση με το γεγονός ότι ενώ η ενοχή είναι δυσάρεστη, ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση. Αντίθετα, η ντροπή μπορεί να οδηγεί σε αδιέξοδο.
«Η ενοχή κάνει τους ανθρώπους να εστιάσουν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια. Η απομάκρυνση από το συναίσθημα της ντροπής θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μυστικά τους και να προχωρήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Michael L. Slepian.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η ντροπή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είναι λοιπόν σημαντικό να εξετάσετε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αλλάξετε τα συναισθήματά σας.
Διαβάστε επίσης:
Τεστ κηλίδων μελάνης: Ανακαλύψτε την προσωπικότητά σας μέσα από 3 εικόνες
Εποχική κατάθλιψη: Πώς θα την αντιμετωπίσετε (video)
Κρίσεις πανικού: Πώς εμφανίζονται & τι μπορείτε να κάνετε
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Πώς εκδηλώνεται & ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο