ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Άγχουσα κατάθλιψη: Μια «θυμωμένη» και «νευρική» κατάθλιψη

Η άγχουσα κατάθλιψη ή κατάθλιψη με ψυχοκινητική ανησυχία είναι μια μορφή κατάθλιψης που αποκλίνει από το σύνηθες πρότυπο της επίμονης θλίψης.

Στην άγχουσα κατάθλιψη κυριαρχούν συναισθήματα και συμπεριφορές όπως ο θυμός και η νευρικότητα, γι’ αυτό και συχνά παραγνωρίζεται από το οικείο περιβάλλον του πάσχοντα.

Ένα άτομο με άγχουσα κατάθλιψη νιώθει μεν απελπισία και απομονώνεται από το κοινωνικό του περιβάλλον, ωστόσο δεν εμφανίζεται ληθαργικό ή κουρασμένο, όπως είναι η συνήθης εικόνα ενός καταθλιπτικού.

Η άγχουσα κατάθλιψη παλαιότερα ονομαζόταν «ανήσυχη μελαγχολία» (melancholia agitata) και πλέον είναι γνωστή και ως «μεικτή μανία». Μπορεί να συνυπάρχει με τη διπολική διαταραχή ή και με την κλινική (μείζονα) κατάθλιψη.

Συμπτώματα

Η άγχουσα κατάθλιψη προκαλεί συχνά αϋπνία και ένα αίσθημα ματαιότητας. Το άτομο μπορεί επίσης να παρουσιάζει έντονο εκνευρισμό. Πιο ειδικά, τα συμπτώματα της άγχουσας κατάθλιψης περιλαμβάνουν τα εξής:

Ακραία νευρικότητα και ευερεθιστότητα (απότομη συμπεριφορά προς τους συγγενείς ή τους φίλους, ενόχληση χωρίς ιδιαίτερο λόγο)

  • Εκρήξεις θυμού
  • Νευρικές κινήσεις των άκρων
  • Σκέψη που «τρέχει» και ακατάπαυστη ομιλία
  • Νευρικός βηματισμός στον χώρο
  • Δάγκωμα των νυχιών
  • Συχνά παράπονα και φωνές
  • Τριχοτιλλομανία/δερματιλλομανία

Ο θυμός και η νευρικότητα είναι πιθανά συμπτώματα και της κλινικής κατάθλιψης, ωστόσο στα άτομα με άγχουσα κατάθλιψη οι εκδηλώσεις τους είναι πιο έντονες. Η άγχουσα κατάθλιψη δημιουργεί στο άτομο αντικρουόμενα συναισθήματα, καθώς έχει μια ασυνήθιστη εγρήγορση αλλά ταυτόχρονα κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις και έχει κακή διάθεση.

Αίτια

Το χρόνιο στρες, τραυματικά γεγονότα της ζωής, μια ορμονική ανισορροπία ή και μια συνυπάρχουσα διαταραχή (διπολική ή αγχώδης) μπορεί να πυροδοτήσουν την άγχουσα κατάθλιψη.

Άλλοτε πάλι, τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται στο πλαίσιο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της κλινικής κατάθλιψης.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της άγχουσας κατάθλιψης θα πρέπει αρχικά να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα, όπως διατροφικές ελλείψεις ή ορμονικές ανισορροπίες. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί κατά πόσο συνυπάρχουν άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως διπολική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη.

Βάσει του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V), η διάγνωση της άγχουσας κατάθλιψης βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια:

  • Εκδήλωση τουλάχιστον ενός επεισοδίου κλινικής κατάθλιψης
  • Τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα:
    - Ψυχοκινητική ανησυχία ή σωματικές εκδηλώσεις ανησυχίας και νευρικότητας
    - Γρήγορες ή καταιγιστικές σκέψεις
    - Ψυχολογική ανησυχία ή έντονη εσωτερική ένταση

Όπως και η κλινική κατάθλιψη, η άγχουσα κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής (αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, σταθεροποιητές διάθεσης) και ψυχοθεραπείας.

Πηγή: Healthline

Δείτε κι αυτό:

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Τα 7 πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved