Ενδοοικογενειακή βία: Και η μη σωματική βία είναι κακοποίηση...
Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία - κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά» συνδιοργανώνουν σήμερα Σάββατο 21 Οκτωβρίου και ώρα 9:30 π.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχομένων Δικηγόρων.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές είναι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου, ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου κ. Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατάς, η τ. Γεν. Γραμματέας του ΔΣΑ κυρία Χριστίνα Κουντούρη, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Νίνα Κασιμάτη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων κυρία Φωτεινή Κούβελα και άλλοι πολλοί Εισαγγελείς, Δικαστές, Ψυχολόγοι, Δικηγόροι, Κοινωνιολόγοι και Δημοσιογράφοι.
Στην ημερίδα θα προβληθούν σκηνές ενδοοικογενειακής βίας που συντάραξαν το πανελλήνιο την τελευταία δεκαετία. Επίσης, θα αναφερθούν περιπτώσεις δραστών ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως ανδρών κατά των συζύγων τους και των παιδιών τους, στους οποίους δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη, αλλά αντιθέτως υπήχθησαν σ’ ένα νεφελώδες καθεστώς ποινικής διαμεσολάβησης και παραπομπής σε δημόσιο θεραπευτικό ίδρυμα, στο οποίο όμως τελικά ποτέ δεν προσήλθαν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2014 από 167 τέτοιους δράστες, που η Εισαγγελία Αθηνών παρέπεμψε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μόνο δύο εμφανίστηκαν για θεραπεία, ενώ αντιστοίχως το έτος 2015 από 141 τέτοιους δράστες, δεν εμφανίστηκε κανένας στο θεραπευτικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες απορίες, γιατί ποτέ δεν διατάχθηκε έρευνα γι’ αυτή τη σκανδαλώδη αντιμετώπιση δραστών που ξυλοκόπησαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, τα απείλησαν, άσκησαν εναντίον τους σωματική και ψυχολογική βία.
Με αφορμή το θέμα αυτό, ας δούμε τι αναφέρει για την «Ενδοοικογενειακή βία», η Δρ . Ίλια Θεοτοκά Κλινική Ψυχολογος- Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
«Η ψυχολογική βία μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Παιδιά έφηβοι και ενήλικες βιώνουν καθημερινά την ψυχολογική βία. Μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες στην σχέσεις και στην ψυχική υγεία, το ότι δεν υπάρχει σωματική βία, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κακοποίηση.
Τι είναι η ψυχολογική βία;
Οποιαδήποτε πράξη περιλαμβάνει περιορισμό, απομόνωση, λεκτική προσβολή, εκφοβισμό, οποιαδήποτε συμπεριφορά που μειώνει την αίσθηση της αξιοπρέπειας και της αυτοαξίας και έχει σαν στόχο να ελέγξει και να καθυποτάξει τον άλλον.
Επηρεαζει την ψυχολογική κατάσταση, τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, την αυτοεκτίμησή μας, τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τις σχέσεις, μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε με ανασφάλεια τους ανθρώπους,να νιώθουμε ανασφαλείς και στο ίδιο μας το σπίτι .Καταστρέφει τις προσωπικές σχέσεις, τις φιλίες και την σχέση με τον εαυτό μας. Η βία δε που ασκείται στο παιδί, επηρεάζει την ψυχολογική ανάπτυξή του ως ενήλικα.
Μπορεί να ξεκινήσει με ήπιες ενδείξεις όπου το άτομο που κακοποιεί "τσεκάρει πόσο τον παίρνει " για να δει μέχρι ποίου σημείου το δέχεται το άλλο άτομο.
Ποια η ψυχολογική αντιμετώπιση ;
Στόχος είναι η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοαξίας, της αυτονομίας για να απαγκιστρωθεί το άτομο από την κακοποιητική σχέση. Άλλες μορφές θεραπείας είναι:
- Ομαδική θεραπεία
- Οικογενειακή θεραπεία
- Ψυχοθεραπεία παιδιού - art and play therapy
- Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
- Εκμάθηση θέσης Ορίων
- Διατήρηση ρουτίνας δραστηριοτήτων
- Εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Όταν υπάρχει εκατέρωθεν ψυχολογική βία στόχος της θεραπείας είναι η εκμάθηση κοινών κανόνων συμπεριφοράς, στα πλαίσια μίας αμοιβαίας σχέσης.
Διαβάστε ακόμη:
Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία: 1 στις 3 γυναίκες, θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων - Ακόμη και η παραμέληση είναι βία
Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα; Το ξέρετε ότι μπορεί να κρύβεται κάποια διαταραχή;