ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ένα παράδοξο σημάδι εκφοβισμού στους εφήβους

Ένας έφηβος που εκφοβίζεται συστηματικά μπορεί να φέρει μώλωπες στο σώμα του, να μην τρώει, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να βλέπει συχνά εφιάλτες, σημάδια που ένας παρατηρητικός γονιός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Oral Rehabilitation ένα ακόμη σημάδι εκφοβισμού σχετίζεται με την οδοντική υγεία των εφήβων.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το τρίξιμο των δοντιών, που στον ιατρικό χώρο ονομάζεται επίσημα βρουξισμός, μπορεί να υποδεικνύει ότι ένας έφηβος εκφοβίζεται στο πλαίσιο του σχολείου.

Ο βρουξισμός, ο οποίος είναι συχνός και στους ενήλικες που αντιμετωπίζουν έντονο στρες ή άγχος καθώς και σε αυτούς που πάσχουν από υπνική άπνοια, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, φθορά των δοντιών και διακοπτόμενο ύπνο, αναφέρει το BBC.

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 300 μαθητών από τη Βραζιλία, έδειξε ότι όσοι έφηβοι 13-15 ετών ήταν θύματα λεκτικού εκφοβισμού από συμμαθητές τους ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιθανότερο να τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν υποστεί εκφοβισμό, το 65% εκδήλωνε βρουξισμό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των εφήβων που δεν εκφοβίζονταν ήταν μόλις 17%.

Κάποιος που τρίζει τα δόντια του στον ύπνο του μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται. Μια ένδειξη που μπορεί να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα είναι ο έντονος πονοκέφαλος ή ο πόνος στο σαγόνι το πρωί. Ο βρουξισμός εντοπίζεται όμως συχνότερα από τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος, όπως ο/η σύντροφος ή οι γονείς, ή από τον οδοντίατρο, όταν αυτός διαπιστώνει την εκτεταμένη φθορά των δοντιών.

Δείτε κι αυτό:

Πιο διαδεδομένος ο παραδοσιακός εκφοβισμός από τον διαδικτυακό

Το «Μουσείο Εκφοβισμού» της Λιθουανίας μέσα από φωτογραφίες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved