Πότε η κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν «παρενέργειες» της διατροφής
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας για τον ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση ψυχικών συμπτωμάτων, όπως κατάθλιψης και το άγχους.
Αν και οι ειδικοί στον τομέα της Διατροφικής Ψυχιατρικής, όπως ονομάζεται ο αναπτυσσόμενος κλάδος που μελετά τη σχέση διατροφής-ψυχικής υγείας, υποστηρίζουν με σθένος την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ώστε να εξασφαλιστεί καλή ψυχική υγεία και ευεξία, ακόμη και σε αυτό χρειάζεται μέτρο!
Σύμφωνα με την παθολόγο χαλκού, τροφές που θεωρούνται (και είναι) κατ’ εξοχήν υγιεινές –όπως τα πράσινα λαχανικά, τα ρεβίθια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και οι ηλιόσποροι– ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανησυχητικά ψυχικά συμπτώματα, όμοια με αυτά της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν σημαντική ποσότητα χαλκού.
Η Κόγκαν έχει αναπτύξει τη θεωρία της «τοξικότητας του χαλκού» (copper toxicity), η οποία περιγράφει πώς η υπερφόρτωση του οργανισμού από το μέταλλο μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ο χαλκός είναι απαραίτητος σε μικρές δόσεις για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού, αφού διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και παράλληλα εμπλέκεται στη μεταφορά σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος. Επίσης, οι τροφές στις οποίες βρίσκεται (όπως λαχανικά, ξηροί καρποί, θαλασσινά και όσπρια) είναι αναγκαίες στη διατροφή μας, «εάν όμως κάποιος τις καταναλώνει σε υπερβολικές ποσότητες» υπογραμμίζει η Κόγκαν «πιθανότατα υπάρχουν κίνδυνοι». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η εμμονή με την «καθαρή» διατροφή αναδεικνύεται πλέον σε διατροφική διαταραχή (ορθορεξία).
Να σημειωθεί ότι, πέραν της διατροφής, παράγοντα κινδύνου για την τοξικότητα του χαλκού αποτελεί η περιβαλλοντική έκθεση στο μέταλλο, συγκεκριμένα μέσω της κατανάλωσης νερού που παρέχεται διαμέσου χάλκινων σωληνώσεων.
Η τοξικότητα του χαλκού γίνεται αντιληπτή με την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η έντονη νευρικότητα. «Εάν έχει πιει κάποιος έξι φλιτζάνια καφέ και νιώθει ταραγμένος, το αίσθημα αυτό μπορεί να παρομοιαστεί με την τοξικότητα από χαλκό» εξηγεί η Κόγκαν.
Επιστημονικές μελέτες που έχουν εξετάσει τον ρόλο του χαλκού στην ανθρώπινη υγεία έχουν υποδείξει επίσης ότι η υπερφόρτωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα των νεφρών, δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού ή και εγκεφαλική εκφύλιση που οδηγεί στο Αλτσχάιμερ.
Διαβάστε επίσης:
Τεστ: Δείτε αν πάσχετε από ορθορεξία
Διατροφή ενάντια στην κατάθλιψη – Οι συστάσεις του ψυχιάτρου