ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι παλμοί της καρδιάς στην εφηβεία «προβλέπουν» την ψυχική υγεία στο μέλλον

Την παράδοξη σχέση ανάμεσα στην καρδιακή λειτουργία και την ψυχική υγεία αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry. Σύμφωνα με τα ευρήματα τον ερευνητών, οι παλμοί και η πίεση στην εφηβική ηλικία είναι δυνατό να «προβλέψουν» τη μελλοντική εκδήλωση ψυχικών νοσημάτων, όπως η σχιζοφρένεια και οι αγχώδεις διαταραχές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία παρακολούθησαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνδρες από την εφηβεία και για διάστημα έως και 45 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ανεβασμένους παλμούς ή υψηλή πίεση σε ηλικία 18 ετών ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν μελλοντικά με κάποιο ψυχικό νόσημα.

Συγκεκριμένα, οι έφηβοι με καρδιακή συχνότητα ηρεμίας (RHR) πάνω από 82 παλμούς το λεπτό ήταν κατά 69% πιο πιθανό να εκδηλώσουν αργότερα ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σε σύγκριση με νέους με καρδιακή συχνότητα ηρεμίας κάτω από 62 παλμούς το λεπτό. Επίσης, οι έφηβοι με ανεβασμένους παλμούς ήταν 21% πιο πιθανό να διαγνωστούν με σχιζοφρένεια και 18% πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποια αγχώδη διαταραχή. Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και για τους νέους που είχαν υψηλή πίεση στην εφηβεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ καρδιακής λειτουργίας και ψυχικών νοσημάτων καθοδηγείται πιθανώς από το γεγονός ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος εμπλέκονται επίσης στη συναισθηματική συμπεριφορά. Αν και τα ευρήματα θεωρούνται πρώιμα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την «πρόβλεψη» ψυχικών νοσημάτων χρησιμοποιώντας εύκολα μετρήσιμους βιολογικούς δείκτες.

Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των ερευνητών και επίσης για να διαπιστωθεί εάν η σχέση παλμών και πίεσης με τη μελλοντική ψυχική υγεία ισχύει και για το γυναικείο πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης:

Παλμοί, θερμοκρασία, πίεση, αναπνοή – Ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Οι ψυχικές διαταραχές μέσα από συγκλονιστικά σκίτσα

Παλμοί καρδιάς & πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved