ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τρως ψυχαναγκαστικά; Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι μπορούν να σε στηρίξουν (vid)

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Φωτογραφίες - video: Λευτέρης Παρτσάλης

Δεν είχε τύχει να ακούσω πρωτύτερα για τους Ανώνυμους Υπερφάγους. Ούτε με την ανάθεση του ρεπορτάζ μπορώ να πω πως είχα μία σαφή εικόνα αναφορικά με το τι σημαίνει στην πράξη να είναι κάποιος υπερφάγος.

Είσαι ανήσυχος για τον τρόπο που τρως; Αποφασίζεις να ξεκινήσεις δίαιτα «αύριο», αποτυγχάνοντας ξανά και ξανά; Το σωματικό σου βάρος επηρεάζει τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου και κυρίως την ποιότητά της; Αν απάντησες έστω και ένα «ναι», τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι (ΑΥ) είναι μία αδελφότητα ατόμων οι οποίοι, μέσω κοινής εμπειρίας, δύναμης και ελπίδας αναρρώνουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Δεν πρόκειται για ένα club με παχύσαρκους, για μια λέσχη δίαιτας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως στους Ανώνυμους Υπερφάγους θα υποβληθούν σε ζυγίσματα, δίαιτες ή το λιγότερο θα... υποστούν διαλέξεις σχετικές με το φαγητό και το βάρος. Καμία σχέση.

{youtube}u71m1h9LVYY{/youtube}

Τι οδηγεί στην υπερφαγία

Εμείς γνωρίσαμε από κοντά 19 ανθρώπους που συναντιούνται κάθε Σάββατο μεσημέρι και ο ένας στηρίζει τον άλλον μέσα από μία σειρά βημάτων.

Έτυχε να συναντήσουμε 16 γυναίκες και 3 άντρες. Όλοι έχουν τη δική τους προσωπική ιστορία. Μέσα στις ιστορίες τους, λίγο-πολύ είδαμε και ένα κομμάτι του εαυτού μας. Και όταν ακούσαμε κάποιες από αυτές, ειλικρινά συγκινηθήκαμε. Γιατί είναι πολλοί και πολύ «ευαίσθητοι» οι λόγοι που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στην υπερφαγία.

«Ήρθα στο πρόγραμμα πολύ απελπισμένη από τις αποτυχημένες προσπάθειες να χάσω το έξτρα βάρος μου. Όλη μου τη ζωή είχα προβλήματα με τα κιλά μου, διαρκώς προσπαθούσα να το αναχαιτίσω και όλο μου ξέφευγε... Βρισκόμουν πάντοτε σε μία κατάσταση δίαιτας. Αυτή ήταν μια “μάχη” που έδινα, νομίζοντας πως κάπως έτσι αισθάνονται και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Δεν είχα μιλήσει ποτέ σε κανέναν για το πρόβλημά μου και δεν είχα καμία αυτοπειθαρχία στη σχέση μου με το φαγητό και ήμουν εξαιρετικά δυστυχισμένη. Όταν ήρθα τελικά στους ΑΥ, μου είπαν: Εδώ δεν πάμε για τα κιλά, πάμε για το μεγάλο “κόλπο”, εδώ μπορείς να γίνεις ευτυχισμένη. Και αυτό ήταν μία νέα προοπτική: Μέσα από τα 12 βήματα, ξαναβρήκα τον εαυτό μου» εξομολογείται η Ε.

«Είμαι πάρα πολύ ανίσχυρη σε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μου. Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ τη ζωή και οτιδήποτε μου συμβαίνει εγώ το “τρώω” -και το καλό και το κακό και το περίεργο και το αναπάντεχο- αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη διαπίστωση για εμένα. Κατάλαβα ότι το φαγητό είναι το ναρκωτικό μου, το οποίο το είχα από τα μικράτα μου. Νομίζω ότι γεννήθηκα με την τάση της υπερφαγίας, ωστόσο δεν είχα ποτέ συνειδητοποιήσει πως “τρώω” και τα θετικά μου συναισθήματα. Έτσι, ήταν πάρα πολύ δύσκολο το πρώτο βήμα για εμένα» δήλωσε η Α., όταν μας εκμυστηρεύτηκε την ιστορία της.

Όταν το φαγητό γίνεται εμμονή, αρκεί να παραδεχτείς πως είσαι «ανίσχυρος απέναντι σε αυτό και πως δεν ελέγχεις πια τη ζωή σου» τονίζει η Κ. που δηλώνει ζαχαροεξαρτώμενη, ενώ προσθέτει: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να περπατήσεις στο μονοπάτι και σταδιακά να απελευθερωθείς από την ασθένεια που ονομάζεται καταναγκαστική πολυφαγία».

«Εμείς στους Ανώνυμους Υπερφάγους πιστεύουμε ότι έχουμε μία τριπλή αρρώστια: Σωματική, συναισθηματική και ψυχική. Χρησιμοποιούμε το φαγητό όπως οι αλκοολικοί το αλκοόλ, μόνο που ο άνθρωπος που είναι εθισμένος στο αλκοόλ μπορεί απλά να σταματήσει να πίνει» μας είπε η Ν.

Οι άνθρωποι που γνωρίσαμε περπάτησαν ή ακόμη περπατούν στο μονοπάτι της ανάρρωσης, ενώ μοιράζονται την εμπειρία, τη δύναμη και την ελπίδα τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι ΑΥ προσφέρουν ένα πρόγραμμα ανάρρωσης 12 βημάτων για τη σωματική, την ψυχική και την πνευματική πλευρά της ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας, ενώ όποιο κι αν είναι το πρόβλημα κάποιου ανθρώπου με το φαγητό, όπως ψυχαναγκαστική υπερφαγία, λίγο έως καθόλου φαγητό, εθισμός με το φαγητό, ανορεξία, βουλιμία, κραιπάλη φαγητού ή υπερβολική άσκηση: Υπάρχει λύση. Αυτό είναι το μήνυμα.

Πρωταρχικός σκοπός των ΑΥ είναι να απέχουν από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία και να μεταφέρουν το μήνυμα της ανάρρωσης σε αυτούς που ακόμα υποφέρουν.

Τα 12 Βήματα

Τα Δώδεκα Βήματα των Ανώνυμων Υπερφάγων είναι η καρδιά του προγράμματος ανάρρωσης των Ανώνυμων Υπερφάγων. Προσφέρουν έναν καινούριο τρόπο ζωής χωρίς την ανάγκη υπερβολικού φαγητού. Κάθε Βήμα συνδέεται με μία πνευματική αρχή.

1. Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στο φαγητό και ότι δεν ελέγχαμε πια τη ζωή μας. (Ειλικρίνεια)

2. Καταλήξαμε να πιστέψουμε ότι μία δύναμη μεγαλύτερη από μας μπορούσε να μας επαναφέρει στα λογικά μας. (Ελπίδα)

3. Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη ζωή μας και τη θέλησή μας στη φροντίδα του Θεού, όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε. (Πίστη)

4. Κάναμε μία άφοβη και διερευνητική απογραφή του εαυτού μας. (Θάρρος)

5. Παραδεχτήκαμε στο Θεό, στον εαυτό μας και σ’έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων μας. (Ακεραιότητα)

6. Είμαστε εντελώς έτοιμοι να αφήσουμε το Θεό να εξαλείψει όλα τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας. (Προθυμία)

7. Ταπεινά Τον παρακαλέσαμε να μας απαλλάξει από αυτά τα ελαττώματα. (Ταπεινοφροσύνη)

8. Κάναμε έναν κατάλογο όλων των ανθρώπων που είχαμε βλάψει και γίναμε πρόθυμοι να επανορθώσουμε τα λάθη μας. (Αυτοπειθαρχία)

9. Κάναμε άμεσες επανορθώσεις σε όσους ανθρώπους ήταν δυνατό, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό θα έκανε ζημιά σ’αυτούς ή σε άλλους. (Αγάπη για τους άλλους)

10. Συνεχίζουμε να κάνουμε την προσωπική μας απογραφή και όταν σφάλλουμε το παραδεχόμαστε αμέσως. (Εγκαρτέρηση)

11. Ζητήσαμε μέσω της προσευχής και του διαλογισμού να βελτιώσουμε τη συνειδητή επαφή μας με το Θεό, όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε, προσευχόμενοι μόνο να μας γνωρίσει τη θέλησή Του για μας και να μας δώσει τη δύναμη να εκπληρώσουμε το θέλημά Του. (Πνευματική Αφύπνιση)

12. Έχοντας μία πνευματική αφύπνιση -ως αποτέλεσμα αυτών των βημάτων- προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα και σε άλλους ψυχαναγκαστικούς υπερφάγους και να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές σε όλες τις υποθέσεις της ζωής μας. (Υπηρεσία)

Ήξερες ότι...

Η πρώτη συνάντηση των Ανωνύμων Υπερφάγων πραγματοποιήθηκε το 1960 στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Από τότε, έχουν δημιουργηθεί περίπου 7000 συναντήσεις σε περισσότερες από 70 χώρες με, περίπου, 54000 μέλη. Στην Ελλάδα, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι υπάρχουν από το 1983 με πρώτη συνάντηση στην Αθήνα ενώ σήμερα λειτουργούν φυσικές ομάδες σε 6 πόλεις καθώς και διαδικτυακές συναντήσεις.

Τι προσφέρουν οι ΑΥ;

«Άνευ όρων αποδοχή και υποστήριξη μέσω των συναντήσεων, κατανόηση, μέσω του μοιράσματος με άλλους που έχουν τον ίδιο ψυχαναγκασμό, τριμερή λύση, σωματική, συναισθηματική και πνευματική, καθώς και ανάρρωση και στα τρία επίπεδα. Έχοντας βρει αποδοχή, κατανόηση και επικοινωνία με άλλους, έχουμε βρει ανακούφιση από την αρρώστια μας και βοήθεια για μια νέα αποδοχή του εαυτού μας και για αυτογνωσία» απαντά η ίδια και προσθέτει: «Όσοι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τα βήματα με στόχο να αναρρώσουμε από το ψυχαναγκαστικό φαγητό, τώρα διαπιστώνουμε ότι διά μέσου αυτών έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι πνευματικής ωρίμανσης».

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ΑΥ δεν έχουν σχέση με καμία δημόσια ή ιδιωτική οργάνωση, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτική δοξασία. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος είναι η επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά.

Μήπως μετά από αυτή την ανάγνωση θεωρείς πως έχεις πρόβλημα με το βάρος, την εικόνα του σώματος ή το ψυχαναγκαστικό φαγητό;

Μπορείς κι εσύ να παρακολουθήσεις το πρόγραμμα στήριξης, χωρίς εγγραφές ή προσχωρήσεις.Πριν τσιμπήσεις αυτή την πρώτη μπουκιά, διάβασε περισσότερα εδώ: http://www.anonymoi-yperfagoi.org.gr/ και ετοιμάσου να αλλάξει η ζωή σου.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved