ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ορμόνη που βοηθά στη μείωση του στρες και πώς αυξάνεται

Το δέσιμο μητέρας και κόρης μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων προκειμένου να εντοπίσουν τι είναι αυτό που τις ενώνει, ώστε όταν μιλά η μαμά η κόρη να ηρεμεί ξεπερνώντας νεύρα και ένταση.

Η μελέτη έγινε από το University of Wisconsin–Madison των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε μόνο κορίτσια, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αγόρια έχουν διαφορετικό τρόπο ρύθμισης του στρες που νιώθουν, γεγονός που τα οδηγεί σε τάσεις φυγής ή έκρηξης ή ακόμα και ενός καυγά. Η ύπαρξη ενός κινδύνου προκαλεί την αντίδραση των αγοριών, ενώ τα κορίτσια αντιμετωπίζουν μια στρεσογόνο κατάσταση μέσω της επαφής και της ομιλίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες δημιουργούν μεγαλύτερους δεσμούς με τα παιδιά τους.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν πειράματα σε 60 κορίτσια ηλικίας 7 έως 12 ετών υποβάλλοντάς τα σε στρεσογόνες καταστάσεις προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο αντίδρασής τους.

Αξιολόγησαν τον βαθμό του στρες που βίωναν τα κορίτσια με μετρήσεις του ρυθμού της καρδιάς και της συγκέντρωσης κορτιζόνης στο αίμα τους.

Η μείωση του στρες αξιολογήθηκε και με τη μέτρηση της ωκυτοκίνης στο αίμα των κοριτσιών.

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπη», επιδρά στον εγκέφαλο και μειώνει το στρες και παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες που έχουν σχέση με τη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες που ένιωθαν τα κορίτσια μειωνόταν σε σοβαρό βαθμό όταν άκουγαν από το τηλέφωνο τη φωνή της μητέρας τους. Επίσης, η μείωση του στρες με τη βοήθεια της φωνής της μητέρας από το τηλέφωνο συγκρινόταν με τη μείωση του στρες από τη μητέρα των κοριτσιών όταν ήταν παρούσα και αγκάλιαζε την κόρη της.

Η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο είχε ισχυρά αποτελέσματα ως προς τη μείωση της κορτιζόνης και την αύξηση της ωκυτοκίνης στο αίμα και κατά συνέπεια τη μείωση του στρες.

Επιπλέον, όπως διαφάνηκε αυτή η μείωση του στρες δεν ήταν στιγμιαία αλλά είχε σημαντικά μεγάλη διάρκεια.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα παιδιά που στερούνται τη στενή γονική επαφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, στη μετέπειτα ζωή τους να έχουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις διότι δεν παράγει ο οργανισμός τους ωκυτοκίνη από τους συνήθεις ερεθισμούς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» μπορεί να αυξηθεί ακόμα και με το άκουσμα της φωνής γεγονός που στο μέλλον ίσως εξηγήσει τις αντιδράσεις μας μέσα σε ένα μεγαλύτερο εύρος σχέσεων των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη γονέα: Πώς επηρεάζει τα άλλα μέλη της οικογένειας

Κοινωνική φοβία & Σεξουαλικά προβλήματα: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα οφέλη της γυμναστικής σε πάσχοντες από κατάθλιψη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved