ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το «Μουσείο Εκφοβισμού» της Λιθουανίας μέσα από φωτογραφίες

Για τα περισσότερα παιδιά, το σχολείο είναι συνώνυμο με την ξεγνοιασιά και τις πλάκες με τους φίλους μέσα στην τάξη. Για κάποιους μαθητές, όμως, είναι μια καθημερινή κόλαση, αφού τα πειράγματα των συμμαθητών στερούν τη χαρά της παιδικής ηλικίας.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια μάστιγα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, πρέπει κατ’ αρχάς να μιλήσουμε ανοιχτά για τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά σε χιλιάδες σχολεία ανά τον κόσμο.

Αν και τα καταγεγραμμένα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού είναι σήμερα πολύ περισσότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που υποδεικνύει μάλλον ότι το στίγμα δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό, αρκετά παιδιά ντρέπονται ακόμη να μιλήσουν για τη λεκτική και σωματική βία που τους ασκούν καθημερινά οι συμμαθητές τους.

Για το λόγο αυτό, η γραμμή βοήθειας της Λιθουανίας Child Line συνεργάστηκε με τη διαφημιστική εταιρία ENTER ώστε να εξαπολύσουν μια «κατά μέτωπο επίθεση» στο φαινόμενο του εκφοβισμού, μέσω της παρουσίασης του «Μουσείου Εκφοβισμού».

Δεν πρόκειται βέβαια για κανονικό μουσείο, αλλά για μια προσομοίωση που φιλοξενεί φωτογραφικά «εκθέματα». Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τις κυριότερες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, όπως η καταστροφή των προσωπικών αντικειμένων και οι λεκτικές επιθέσεις.

«Θέλαμε να κατευθύνουμε την προσοχή του κόσμου προς το σχολικό εκφοβισμό μέσα από σύμβολα και όχι μέσα από τρομακτικές εικόνες και πραγματικές μαρτυρίες», δήλωσε στο A Plus ο εκπρόσωπος της ENTER, Vaidotas Valantiejus.

Το «Μουσείο Εκφοβισμού» διαδίδει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: Την ιδέα ότι ο εκφοβισμός αποτελεί «μουσειακό είδος», δηλαδή φαινόμενο που ανήκει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Valantiejus, η ομάδα που εμπνεύστηκε το πρότζεκτ ευελπιστεί το «μουσείο» να αποτελέσει αφορμή για τις επόμενες γενιές να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, αφού πλέον γνωρίζουν καλά ποιες είναι οι σοβαρές επιπτώσεις του εκφοβισμού. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο εκφοβισμός δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Όλοι παίζουμε το ρόλο μας, καθώς δεν αναγνωρίζουμε ότι μια αθώα φάρσα μπορεί να ενοχλεί κάποιον», αναφέρει ο Valantiejus.

Δείτε μερικά ακόμη «εκθέματα» που φιλοξενεί το «Μουσείο Εκφοβισμού».

Τσίχλα στα μαλλιά

Τσάντα στον κάδο σκουπιδιών

Σπασμένα γυαλιά

Σκασμένη μπάλα

Δεμένα κορδόνια

Σπασμένο παιχνίδι

Λερωμένη μπλούζα

Επιθετικά μηνύματα στο κινητό: «Μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς», «Έχεις τελειώσει!», «Θα σε κοπανήσω στο κεφάλι»

Δείτε κι αυτό:

Σχολικός εκφοβισμός: Παρών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Υπέμεινε τον εκφοβισμό για 2 χρόνια για τον πιο απίστευτο λόγο
Ένα συγκλονιστικό βίντεο κατά του bullying

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved