Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - Ανάγκη να ολοκληρωθεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η σημερινή και είναι αλήθεια, πως η ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε η παρατεταμένη ύφεση και τα Μνημόνια στην Ελλάδα, έχουν αφήσει το σκληρό τους αποτύπωμα στις ψυχές των ανθρώπων αλλά και στην καθημερινότητά μας.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Επαγγελματίες νοικοκύρηδες που έχασαν την δουλειά τους, πολίτες που ξαφνικά απόλεσαν την ασφαλιστική τους δυνατότητα (με αποτέλεσμα έναν δραματικό αριθμό 3 εκατ. ανασφάλιστων), άνεργοι που κατέληξαν να επαιτούν για το βασικό τους αγαθό την υγεία και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Και φυσικά επιδείνωση όλων των δεικτών της υγείας και πρόνοιας στην χώρα, από την βρεφική θνησιμότητα, μέχρι τα λοιμώδη νοσήματα και την ψυχική υγεία.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο πλέον για παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει σε ιατρική φροντίδα. Εκτιμάται, ότι 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.
Την ίδια ώρα, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση μοιάζει μετέωρη, απαιτεί όμως σοβαρή αντιμετώπιση, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα του Σεπτεμβρίου στο Δαφνί, όπου έχασαν την ζωή τους συνολικά 4 άνθρωποι. Βεβαίως ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, τόνισε με έμφαση ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα συνεχισθεί αλλά όχι με νεοφιλελεύθερο τρόπο, ενώ η πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε δημόσιο νοσηλευτήριο, ήταν στο ΨΝΑ στο Δαφνί. Τυχαίο; κάθε άλλο θα λέγαμε!
Ας θυμηθούμε παρακάτω, ποιά είναι τα βήματα της πολιτικής για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και των εξαρτήσεων, όπως τα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στις Προγραμματικές του δηλώσεις:
- Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ασύλου και της ανάπτυξης τομεοποιημένων, πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας , με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.
- Προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας με βάση το κοινοτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών και την ανάπτυξη δικτύων, διασύνδεσή της με την ΠΦΥ, ανάπτυξη τμημάτων οξέων ψυχιατρικών περιστατικών στα Γενικά Νοσοκομεία, αξιολόγηση όλων των μονάδων ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου , περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου.
- Διοικητική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με μετατόπιση του κέντρου βάρους λήψης αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση ( Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου ) στις ΥΠΕ και στις σχεδιαζόμενες Τομεακές Διευθύνσεις Ψυχικής Υγείας (Το.ΔΙ.Ψ.Υ). Αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας με έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών & αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη νοσηλεία ασθενών του «άρθρου 69» . Ενίσχυση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών ( ΚΟΙΣΠΕ) που απαντούν και στη θεραπευτική-αποκαταστασιακή ανάγκη των ασθενών και στην οικονομική-αναπτυξιακή.
- Στον τομέα των εξαρτήσεων, θα δοθεί έμφαση σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης τους , στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, καθώς και στη μείωση της βλάβης και την προστασία της δημόσιας υγείας.
- Στον τομέα της πρόληψης εργαζόμαστε συστηματικά με στοχευμένες δράσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στον νεανικό πληθυσμό, στην κατάρτισης και υλοποίηση συνολικής στρατηγικής με ενιαία επιστημονική εποπτεία και συντονισμό των επιμέρους δράσεων.
- Εξαλείφουμε τη λίστα αναμονής για ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης μέσω της δημιουργίας Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, που θα μπορούν να υποδεχτούν και να υποστηρίζουν όλους τους χρήστες ουσιών σε πρώτο επίπεδο. Στηρίζουμε τη δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης μέσα από την ενίσχυση των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και δημιουργούμε νέες θέσεις αποτοξίνωσης στα δημόσια νοσοκομεία .
- Βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών, διασφαλίζουμε τη συνέχεια της φροντίδας και επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση πόρων μέσα από τη προώθηση νέου μοντέλου συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των φορέων και των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με επίκεντρο τον θεραπευόμενο.
Διαβάστε ακόμη:
Δαφνί ώρα μηδέν: Ας ξεκινήσει η επανεκκίνηση του συστήματος από την Ψυχική Υγεία