ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διάγνωση κατάθλιψης μέσω κινητού

Τα δεδομένα του κινητού είναι δυνατό να προβλέψουν με ακρίβεια έως και 87% εάν ένα άτομο έχει εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς σήμερα έχουν εντάξει το κινητό τηλέφωνο πλήρως στη ζωή τους, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για την αξιολόγηση της διάθεσης.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Medical Internet Research, το κινητό μπορεί πιθανώς να παράσχει μια πιο σαφή εικόνα για τα συμπτώματα κατάθλιψης απ' ότι μια αυτο-αξιολόγηση που θα κάνει το ίδιο το άτομο σχετικά με τη διάθεσή του.

«Διαπιστώσαμε πως όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει ένα άτομο στη χρήση του κινητού τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώνει πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης», δηλώνει ο David Mohr, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογιών Συμπεριφορικής Παρέμβασης στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι και η πολύωρη παραμονή εντός του σπιτιού συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη και κατ' επέκταση ότι τα δεδομένα του κινητού που σχετίζονται με αυτήν την πληροφορία προβλέπουν με ακρίβεια της τάξεως του 87% εάν ένα άτομο έχει εκδηλώσει καταθλιπτικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν μελέτησαν 28 άτομα ηλικίας 19-58 ετών και ανέλυσαν πληροφορίες από τα κινητά τους τηλέφωνα μέσω υπηρεσιών προσδιορισμού θέσης (GPS). Κατά το ξεκίνημα της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Το 50% των συμμετεχόντων είχε εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης. Για διάστημα δύο εβδομάδων, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων με τη βοήθεια του GPS και παράλληλα αποστέλλονταν αρκετές φορές την ημέρα ερωτήσεις στους συμμετέχοντες αναφορικά με τη διάθεσή τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές κατάφεραν να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών, όπως για παράδειγμα ποια μέρη επισκέπτονταν οι συμμετέχοντες καθημερινά και για πόση ώρα και πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το κινητό τους.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά μελετήθηκαν συνδυαστικά με τα αποτελέσματα της αυτο-αξιολόγησης για την κατάθλιψη.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν συσχετίσεις μεταξύ των αντικειμενικών δεικτών της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων –όπως το πού πήγαιναν καθημερινά και πόσο συχνά άλλαζαν τοποθεσία– και των αποτελεσμάτων στο τεστ. Πράγματι, η συμπεριφορά των συμμετεχόντων φάνηκε να συνάδει με τις βαθμολογίες τους στο τεστ. Μάλιστα, τα δεδομένα του κινητού ανταποκρίνονταν περισσότερο στα αποτελέσματα του τεστ σε σύγκριση με τις ερωτήσεις στις οποίες απαντούσαν καθημερινά οι συμμετέχοντες προς αυτο-αξιολόγηση της διάθεσής τους.

Οι πολύ λίγες ή οι πολύ συχνές μετακινήσεις, το ασταθές πρόγραμμα μετακινήσεων από μέρα σε μέρα και η πολύωρη χρήση του κινητού ήταν μερικοί από τους δείκτες που συνδέθηκαν με την κατάθλιψη.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved