Η τροφή-ασπίδα κατά της κατάθλιψης
Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι, μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.
Τα προβιοτικά βακτήρια, όπως αυτά που περιέχονται στο γιαούρτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων εναλλαγών στη διάθεση, όπως συμβαίνει σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία βρήκαν, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιοτικά συμπληρώματα έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κακή διάθεση.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων με εικονικά φάρμακα που διεξήγαγαν, 20 υγιείς συμμετέχοντες, χωρίς διαταραχές στη διάθεση, έλαβαν για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων προβιοτικά συμπληρώματα, ενώ 20 άλλοι ένα placebo για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σε σχέση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν το placebo, οι συμμετέχοντες που πήραν τα προβιοτικά εμφάνισαν σημαντική μείωση στις αρνητικές και επιθετικές σκέψεις.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behaviour and Immunity.
Διαβάστε επίσης:
Αυτή είναι η διατροφή για υγιή πνευμόνια
Πρόβλημα με τη χολή: Αυτή είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε