Νέα, ριζοσπαστική θεωρία για την αιτία της κατάθλιψης
Ο Αμερικανός ερευνητής Δρ Turhan Canli από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης προτείνει μια εναλλακτική και αρκετά παράδοξη θεωρία για την αιτία εκδήλωσης της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τον Canli και όσα αναφέρει στη μελέτη που δημοσίευσε προσφάτως στην επιθεώρηση Biology of Mood & Anxiety Disorders, οι μεταβολές στη συμπεριφορά και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις που παρατηρούνται σε άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αποτελούν στην πραγματικότητα παρενέργειες κάποιας άγνωστης μέχρι τώρα λοίμωξης.
Ο Canli δεν είναι ο πρώτος που έχει εκφράσει την άποψη αυτή. Εάν μια τέτοια θεωρία επιβεβαιωθεί, μπορεί να αλλάξει διά παντός η θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και η κοινωνική διάσταση της νόσου.
Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει τι είναι η κατάθλιψη –μια «νόσος του συναισθήματος» που συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου– και ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτής στον άνθρωπο. Έχουν παρατηρήσει επίσης ποια είναι η πρότυπη νευρολογική λειτουργία ασθενών με κατάθλιψη, με τις διαπιστώσεις τους να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπάρχουν διαφορές με τα υγιή άτομα.
Παρά τις δεκαετίες εκτενών ερευνών σχετικά με την ψυχική νόσο, τα ακριβή αίτια της κατάθλιψης παραμένουν ασαφή. Τόσο περιβαλλοντικοί όσο και κληρονομικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης, ωστόσο δεν έχει επικρατήσει κάποια απόλυτη θεωρία που να εξηγεί το φαινόμενο.
Είναι πιθανό η κατάθλιψη να είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου και να μην οφείλεται σε μία μεμονωμένη αιτία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Canli η απάντηση είναι πολύ πιο απλή: ψάχνουμε την αιτία στο λάθος μέρος.
«Οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον θα πρέπει να εστιάσουν σε παράσιτα, βακτήρια ή ιούς που μπορεί να παίζουν καίριο αιτιώδη ρόλο στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD)», δήλωσε ο Canli σε σχετική συνέντευξη τύπου.
Ο ερευνητής προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό της νόσου ως λοιμώδες νόσημα».
Αν και ο Canli δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία του και να την αποδείξει, έχει ήδη σχεδιάσει το πλάνο του για το πώς θα το καταφέρει.
{youtube}u9V1oPJuxd4{/youtube}