ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός υποχόνδριου (βίντεο)

Νιώθετε ξαφνικά μια «σουβλιά» στην κοιλιά σας. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από το συκώτι, τα νεφρά, το στομάχι ή το έντερό σας. Αρχίζει να σας λούζει κρύος ιδρώτας και κάνετε αναζήτηση στις διαθέσιμες διαδικτυακές πηγές προκειμένου να πάρετε άμεσα μια απάντηση για την αιτία του προβλήματος.

Το βλέμμα παγώνει όταν τα αποτελέσματα της αναζήτησης αποδίδουν άρθρα με τίτλους όπως «Καρκίνος στο συκώτι», «Έλκος στομάχου», «Ηπατική ανεπάρκεια» και άλλα... αισιόδοξα. Η αντίδρασή σας με μία λέξη: Πανικός.

Πρόκειται για κλασικό περιστατικό υποχονδρίασης, Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), η υποχονδρίαση είναι μια σωματόμορφη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τις υπερβολικές ανησυχίες και τους φόβους για ένα ή περισσότερα χρόνια σωματικά συμπτώματα. Οι φόβοι και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διαταραχή προκαλούν έντονη δυσφορία και κάνουν το άτομο λιγότερο λειτουργικό. Ακόμη κι αν ένας υποχόνδριος επισκέπτεται τακτικά το γιατρό και ο ειδικός επιβεβαιώνει πως όλα είναι καλά, οι ανησυχίες παραμένουν.

Οι υποχόνδριοι σκέφτονται συνεχώς ότι μπορεί να έχουν κάποια ασθένεια που δεν έχει διαγνωσθεί και αφιερώνουν αρκετό χρόνο αναζητώντας πληροφορίες για κάθε είδους πάθηση ή σύμπτωμα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι και το σύγχρονο φαινόμενο της «κυβερνο-χονδρίας» (cyberchondria), όπου οι χρήστες διαβάζουν τυχαία για μια πάθηση και καταλήγουν να πιστεύουν ότι πάσχουν από αυτή ή πιστεύουν ότι έχουν όγκο στον εγκέφαλο απλώς και μόνο επειδή είχαν μια μέρα πονοκέφαλο (σημειωτέον, το πιο σύνηθες και γενικό σύμπτωμα που υπάρχει).

Το διαδίκτυο μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες, να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μικροενοχλήσεις όπως ο βήχας και ο στομαχόπονος ή ακόμη και να σώσει ζωές, σε κάθε περίπτωση όμως η επίσημη διάγνωση θα προκύψει έπειτα από την επίσκεψη στο γιατρό και τις απαραίτητες εξετάσεις που αυτός θα προτείνει.

Οι απανταχού υποχόνδριοι δεν πρέπει να ξεχνάτε: Το άγχος μικραίνει τη ζωή!

{youtube}PLj1BZY_WSu6ys7EFjcNAGxeHPz8lgxdD2{/youtube}

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved