ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία αλλάζει την μετέπειτα εγκεφαλική λειτουργία

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry έδειξε ότι η περιοχή του εγκεφάλου η οποία εμπλέκεται στα συναισθήματα είναι μικρότερη στα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη όταν είναι 3-6 ετών σε σύγκριση με εκείνα τα παιδιά που δεν είχαν κατάθλιψη σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Andrew Belden από τη Σχολή Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του St. Louis, τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στην πρόβλεψη του κινδύνου μελλοντικής κατάθλιψης σε ένα άτομο.

Η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες είναι η δεξιά πρόσθια "νήσος". Κάθε πλευρά του εγκεφάλου έχει μια νησίδα, ένα βασικό τομέα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο συναίσθημα, την αντίληψη, την αυτογνωσία και τη γνωστική λειτουργία.

Για να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 306 παιδιών για χρονικό διάστημα 3 ετών, όταν δηλαδή τα παιδιά ήταν ηλικίας 3-6 ετών. Εξέτασαν μία φορά κάθε χρόνο το κάθε παιδί για συμπτώματα κατάθλιψης και ενοχικής συμπεριφοράς. Επίσης, πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου του κάθε παιδιού κάθε 18 μήνες από όταν τα παιδιά έκλεισαν το 7ο έτος ηλικίας και μέχρι να κλείσουν το 13ο έτος ζωής.

Συνολικά, 47 παιδιά διαγνώστηκαν με κατάθλιψη κατά την προσχολική ηλικία (3-6 ετών). Από αυτά τα παιδιά, το 55% παρουσίασε συμπτώματα παθολογικής ενοχής. Από τα 82 παιδιά που δεν διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, μόλις το 20% είχε παρόμοια συμπτώματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παθολογική ενοχή μπορεί να είναι σύμπτωμα της κλινικής κατάθλιψης και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως το υπερβολικό άγχος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διπολική διαταραχή.

Ο καθηγητής Belden εξηγεί την παθολογική ενοχή με ένα απλό παράδειγμα: Ένα παιδί με παθολογική ενοχή μπορεί να μπει σε ένα δωμάτιο και να δει ένα σπασμένο φωτιστικό. Ακόμη και αν το παιδί δεν έκανε τη ζημιά, θα αρχίσει να ζητά συγγνώμη και να απολογείται για το σπασμένο φωτιστικό. Μάλιστα, ακόμα και αφότου το διαβεβαιώσουν ότι δεν ευθύνεται εκείνο για τη ζημιά αυτή, το παιδί θα συνεχίσει να ζητάει συγγνώμη και να αισθάνεται άσχημα.

Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά με μικρότερη δεξιά πρόσθια "νησίδα" στον εγκέφαλο ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις κλινικής κατάθλιψης καθώς μεγάλωναν.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι αυτή η δομή του εγκεφάλου είναι μικρότερη σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με παθολογική ενοχή κατά την ηλικία των 3-6 ετών. Αυτό δείχνει με τη σειρά του ότι η παθολογική ενοχή είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης, επειδή συνδέεται με το μέγεθος της "νησίδας" αυτής του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και πολλά παιδιά εκδηλώνουν κατάθλιψη σε μικρή ηλικία, στη συνέχεια την ξεπερνούν και δεν αναπτύσσουν κανένα άλλο σύμπτωμα στο μέλλον. Ορισμένα παιδιά, όμως, αναπτύσσουν χρόνια κατάθλιψη και αυτή η μελέτη παρέχει τα εργαλεία για να μπορέσουν οι ειδικοί να προσδιορίσουν αν κάποιο παιδί έχει αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

Το κοινωνικό στίγμα της ψυχικής νόσου μέσα από ένα κόμικ

Κατασκεύασαν συσκευή που φτιάχνει την ψυχική μας διάθεση

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved