ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι να πείτε σε ένα φίλο που χάνει εύκολα την ψυχραιμία του

Πιθανώς έχετε στο φιλικό, το οικογενειακό ή το επαγγελματικό σας περιβάλλον κάποιο άτομο που αντιμετωπίζει συχνά κρίσεις πανικού, πάσχει από χρόνιο άγχος ή γενικότερα καταβάλλεται εύκολα από το στρες της καθημερινότητας.

Τι μπορείτε να πείτε για να βοηθήσετε;

Αρχικά, βγάλτε τη λέξη «Ηρέμησε» από το λεξιλόγιό σας. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει ένα άτομο σε κατάσταση κρίσης. Μια τέτοια προτροπή εκλαμβάνεται ως απόρριψη, καθώς το άτομο αισθάνεται πως το πρόβλημά του θεωρείται από τους άλλους αμελητέο, ασχέτως αν οι λόγοι ανησυχίας μοιάζουν αμελητέοι.

Λέγοντας δυνατά και απότομα «Ηρέμησε» θέλουμε προφανώς να καθησυχάσουμε ένα άτομο που βρίσκεται σε πανικό, μιλά γρήγορα και ακατανόητα, κλαίει ή αισθάνεται απελπισία, όμως αυτή η αντανακλαστική αντίδραση στην πραγματικότητα δε βοηθά.

Τι μπορούμε να πούμε αντ' αυτού;

- «Μίλησέ μου»: Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακούσετε. Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να ακουστεί, χωρίς να αναζητά απαραιτήτως μια λύση ή συμβουλή. Η ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων βοηθά να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες και να εξωτερικευθεί η ένταση.

- «Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»: Μπορεί η απάντηση στην ερώτηση αυτή να είναι «Τίποτα», όμως η προσφορά βοήθειας μερικές φορές αρκεί.

- «Είμαι εδώ για σένα»: Η φυσική παρουσία μπορεί να εκτιμηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας. Άλλωστε, η μοναξιά μπορεί να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα.

- «Πάρε μια ανάσα»: Όσο απλό κι αν ακούγεται, μερικές φορές το ξεχνάμε. Μερικές βαθιές ανάσες είναι η ιδανική παύση για ένα άτομο σε κατάσταση κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση πανικού: Δείτε αν το έχετε βιώσει από τα συμπτώματα
Μόλις 25 λεπτά την ημέρα αρκούν για να διώξετε το άγχος
Το στρες κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν: Μύθος ή αλήθεια

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved