ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Προσομοιωτής Σχιζοφρένειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το λεωφορείο της ...σχιζοφρένειας θα φιλοξενηθεί στην Αίγλη Ζαππείου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια», την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, από τις 10:30 έως τις 21:30.

Το Schizophrenia Bus, ο προσομοιωτής, χρησιμοποιώντας surround ήχο, βίντεο 3D και κίνηση, καθιστά δυνατό για τον επισκέπτη να βιώσει τις συνέπειες των ακουστικών και οπτικών ψευδαισθήσεων. Επιπλέον, κάθε διαδρομή μέσω του προσομοιωτή είναι μοναδική και προσαρμοσμένη στον επιμέρους επισκέπτη.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της προσομοίωσης, οι επαγγελματίες υγείας, οι φροντιστές, οι οικογένειες και οι φίλοι των ατόμων με ψυχική νόσο, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο συνέδριο, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια μοναδική βιωματική εμπειρία, ακολουθώντας τα βήματα ενός ατόμου με σχιζοφρένεια μέσα σε μια καθημερινότητα, όπου ακόμα και μια διαδρομή διάρκειας 15 λεπτών προς το φούρνο μέσω ενός εμπορικού δρόμου παύει να αποτελεί μια απλή διαδικαστική υποχρέωση της ημέρας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (World Federation for Mental Health – WFMH) και η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για τη φετινή χρονιά, το οποίο είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Κάθε χρόνο το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας καθορίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και εορτάζεται σε όλον τον κόσμο στις 10 Οκτωβρίου. Ο κεντρικός εορτασμός θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. Ο εορτασμός αυτός εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Οκτωβρίου 2014 στην Αίγλη Ζαππείου (www.wfmh2014.gr).

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και τελεί υπό την Αιγίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της UNESCO, της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων, της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της EUFAMI (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Οικογενειών Πασχόντων από Ψυχική Νόσο), της GAMIAN (Διεθνής Οργάνωση Πασχόντων από Ψυχική Νόσο) και άλλων οργανισμών.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της σχιζοφρένειας, καθώς και ομιλίες συγγενών και φροντιστών ασθενών, υποστηρικτών και συνηγόρων (advocates), αλλά και συμπόσια με συμμετέχοντες εκπροσώπους από τις παραπάνω κατηγορίες.

Αυτό που θα τονισθεί με έμφαση, ιδιαίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του κου Γ. Χριστοδούλου στο Πανεπιστήμιο στις 10 Οκτωβρίου, είναι το γεγονός ότι οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια δεν χαίρουν της ίδιας φροντίδας με τους μη πάσχοντες.

Χαρακτηριστικά, σπάνια υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική και σπάνια εισάγονται σε νοσοκομείο όταν έχουν επιπλοκές διαβήτη, ενώ δεν υποβάλλονται σε θεραπεία διακοπής καπνίσματος (στην Αμερική 88% καπνίζουν έναντι μόνον 18% του γενικού πληθυσμού). Επιπλέον, δεν προφυλάσσονται από τη χρήση ουσιών, πράγμα που έχει κρίσιμη σημασία, καθώς ένας από τους πυροδοτικούς μηχανισμούς της σχιζοφρένειας είναι η χρήση χασίς.

Θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου είναι τα ακόλουθα: «Θεραπεία της Σχιζοφρένειας στο Γυναικείο πληθυσμό», «Η αντίληψη του Χρόνου στη Σχιζοφρένεια», «Οικογένειες με ένα μέλος τους με σχιζοφρένεια», «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια όταν δεν είσαι σχιζοφρενής», «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια ως επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας».

Στο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, επιπλέον, ένα συμπόσιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κάθε ομιλητής (από ένα σύνολο 20 ομιλητών) θα αναπτύξει το θέμα «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια» από τη δική του σκοπιά (ασθενής, συγγενής, γιατρός, συνήγορος κ.λπ.) μέσα σε 5 λεπτά.

Αξιοσημείωτη ενέργεια κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αποτελέσει η ψήφιση της «Διακήρυξης των Αθηνών για τη Σχιζοφρένεια», στην οποία θα υποστηρίζεται η ανάγκη για πρόληψη και θεραπεία των ανθρώπων με σχιζοφρένεια και για προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στον τομέα της σχιζοφρένειας. Μεταξύ άλλων, στόχος της ψήφισης αυτής της διακήρυξης αποτελεί η υπογράμμιση της σχέσης κόστους-οφέλους στη θεραπεία και την πρόληψη της σχιζοφρένειας (συγκεκριμένα, ότι η θεραπεία και η πρόληψη στοιχίζουν λιγότερο από τη μη θεραπεία και τη μη πρόληψη). Επιπρόσθετα, θα επισημαίνονται οι δυνητικώς καταστροφικές συνέπειες της επιβολής περικοπών στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, δηλαδή τους ανθρώπους που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα. Τέλος, στη διακήρυξη θα τονίζεται το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια για την αποκατάσταση των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο, ώστε να μπορούν να ζουν με παραγωγικό τρόπο και καλή ποιότητα ζωής.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved