ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το φως του ήλιου επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία μας

Αν και οι ηλιόλουστες μέρες είναι στενά συνδεδεμένες με την καλή διάθεση, ερευνητές από την Αυστρία εντόπισαν μια ανατρεπτική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης έκθεσης στο φως του ήλιου και των τάσεων αυτοκτονίας.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry παρουσιάζει μια συγκριτική ανάλυση των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών ως προς τις ώρες που επικρατούσε λιακάδα τη συγκεκριμένη ημέρα. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 69.462 αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στην Αυστρία μεταξύ 1970 και 2010.

Παραδόξως, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες συνέβησαν τις ηλιόλουστες μέρες. Τονίζουν βέβαια πως η αυτοκτονία είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλευρο φαινόμενο και είναι πολύ δύσκολο να απομονώσει κανείς έναν και μόνο παράγοντα κινδύνου.

Ωστόσο, αυτή η αρνητική επίδραση του φωτός μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά. Ο Δρ Matthäus Willeit, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης, εξηγεί πως όταν ένα άτομο με κατάθλιψη κάνει φωτοθεραπεία –ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ψυχικής νόσου– πρώτα δραστηριοποιείται στην καθημερινότητά του και μετά παρατηρείται βελτίωση στη διάθεσή του. Τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης σε συνδυασμό με την καταθλιπτική διάθεση αυξάνουν τον κίνδυνο να οδηγηθεί το άτομο αυτό στην αυτοκτονία.

Παράλληλα, η έκθεση στο φως του ήλιου επηρεάζει τη λειτουργία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και την παρορμητικότητα. Όσο περισσότερη είναι η έκθεση στο φως, τόσο λιγότερο επιδρά η σεροτονίνη στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται πιο παρορμητικό, εξηγεί ο Willeit. Για ένα άτομο με αυτοκτονικές σκέψεις, ο αυτοέλεγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση των πραγμάτων, τονίζει ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας: Τα θλιβερά στατιστικά του ΠΟΥ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved