ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Ολοκληρώνεται το πόρισμα

Στην τελική ευθεία προκειμένου να καταρτισθεί το πόρισμα του τεχνικού κλιμακίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση το οποίο θα καταθέσουν υπόψιν της υφυπουργού Υγείας κυρίας Κατερίνας Παπακώστα, βρίσκονται τα στελέχη του, με επικεφαλής ανθρώπους του υπουργείου και τον διοικητή των δύο ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλο Θεοδωράκη.

Μόλις τρία νοσοκομεία έχουν απομείνει που δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου προκειμένου να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τις ψυχιατρικές κλινικές που διαθέτει το ΕΣΥ και οι οποίες θα φιλοξενήσουν τα οξέα περιστατικά ψυχικά ασθενών, των δύο ΨΝΑ. Ειδικότερα σήμερα Δευτέρα, το τεχνικό κλιμάκιο μετά από μία περίοδο δύο περίπου εβδομάδων επιτόπιων επισκέψεων σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία (εκτός από τα πανεπιστημιακά για τα οποία θα υπάρξει περαιτέρω σχεδιασμός) αναμένεται να επισκεφθεί το Σπηλιοπούλειο, το Πατησίων και τον Ερυθρό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη του τεχνικού κλιμακίου έχουν σχεδόν καταλήξει στα νοσοκομεία που θα φιλοξενήσουν τους ψυχικά πάσχοντες, ωστόσο το μείζον θέμα για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση- η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Ιούνιο του 2015- είναι όπως έχει τονίσει και ο Δοικητής των δύο ΨΝΑ κ. Θεοδωράκης, η μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη, να γίνει ήπια χωρίς να διαταραχθεί ούτε η κατάσταση των ασθενών και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση του ΕΣΥ.

Βεβαίως όλα αυτά, αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, δηλαδή πως είναι δυνατόν να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα οποία στα χρόνια της κρίσης, έβαλαν μεγάλη πλάτη για να συγκρατήσουν το σύστημα με ατελείωτες ώρες εργασίας από την πλευρά του προσωπικού. Ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό των νοσοκομείων που θα αναλάβει τα περιστατικά ψυχικά πασχόντων, καθώς είναι ήδη αποδεκατισμένο. Η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα έχει τονίσει ότι για την μεταρρύθμιση, θα χρειασθούν επιπλέον 1.300 άτομα και πως κανένας δεν θα χάσει την δουλειά του από το κλείσιμο των δύο Ψυχιατρείων.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε, ότι οι χρονίως πάσχοντες στο Δαφνί ανέρχονται σε 100 και άλλους τόσους έχει το Δρομοκαίτειο ενώ στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης οι ασθενείς είναι 45. Τα περιστατικά αυτά, θα μετακινηθούν σε Ξενώνες και Δομές Ψυχικής Υγείας.

Τα οξέα περιστατικά – τα οποία και θα μετακινηθούν σε κλινικές του ΕΣΥ έχουν ως εξής:

- Δαφνί: 9 Κλινικές από 25 ασθενείς
- Δρομοκαείτιο: 6 Κλινικές από 25 επίσης ασθενείς και
- Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης: 5 Κλινικές από 25 ασθενείς.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα από κάθε άποψη, τόσο κοινωνική, όσο και οικονομική. Δεν πρόκειται να είναι περίπατος, όπως διατείνονται οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρεία αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι μιλούν για διαμελισμό και βίαιο μάλιστα των Ψυχιατρείων. Όμως ας θυμηθούμε τι συνέβη με τους 4.500 ψυχικά ασθενείς που έχουν βγει από τα Ψυχιατρεία εδώ και 15 χρόνια, για την ακρίβεια 25 χρόνια, ωστόσο συστηματικά η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και 15 χρόνια. Δεν έγινε δα και κανένας πόλεμος!

Παρόλα αυτά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όλες τις πλευρές και από όλες τις πλευρές, γιατί στο κάθε φάρμακο, αυτό που έχει πάντα σημασία είναι η σωστή δοσολογία!

Διαβάστε ακόμη:

Απίστευτες καταγγελίες εργαζομένων του Ψυχιατρείου Θεσ/νίκης για ανήμπορα, κομματικά στελέχη στην υγεία

Θεοδωράκης: Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι προς όφελος των πολιτών

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved