Μονάδα Post Covid αποκατάστασης στο ΕΚΑ
Μονάδα Post Covid αποκατάστασης ανοίγει στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, ενώ ετοιμάζεται και κλινική για αποκατάσταση παιδιών και εφήβων.
Σύμφωνα με τη συντονίστρια Διευθύντρια της Β΄ Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Κωσταντίνα Πετροπούλου «Εμείς θα κάνουμε post covid αποκατάσταση. Δεν θα καλύπτουμε ασθενείς που έχουν ακόμη σοβαρά πνευμονολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα» και εξηγεί: «Θα δεχόμαστε περιστατικά με προβλήματα που είναι συχνά μετά τη νόσηση, όπως κόπωση, απίσχνανση, διαταραχή του ύπνου, προβλήματα λειτουργικότητας. Η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών δεν θα γίνεται μόνο από τον γιατρό φυσικής ιατρικής αποκατάστασης, αλλά θα υπάρξει μία διεπιστημονική προσέγγιση, από τον γιατρό αποκατάστασης, τον παθολόγο, τον διαιτολόγο, τον καρδιολόγο, τον ψυχίατρο και τη νοσηλεύτρια, η οποία θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον ασθενή, θα έχει το πρώτο ιστορικό και θα τον παραπέμπει στο ειδικό ιατρείο».
Στο ερώτημα αν το εξωτερικό αυτό post covid ιατρείο θα απευθύνεται μόνο σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί, ή και σε συμπολίτες μας που νόσησαν στο σπίτι τους, η κ. Πετροπούλου αναφέρει: «Ιδιαίτερα τα άτομα που δεν έχουν νοσηλευτεί σε δομές, είναι αυτά που έχουν προβλήματα πρόσβασης σε τέτοιου είδους μονάδες, γιατί κανείς δεν τους γνωρίζει και δεν γνωρίζει τα προβλήματα τους, το ιστορικό τους. Η δική μας προσφορά εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική, ειδικά σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν παραμείνει σπίτι τους, κατά τη διάρκεια της νόσησης».
Και γιατί ονομάσατε Post και όχι Long Covid τη Μονάδα Αποκατάστασης που πρόκειται σύντομα να λειτουργήσετε, προκύπτει εύλογα το ερώτημα. «Οι ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, είναι λογικό να παρατείνουν τα συμπτώματα τους και να λέγονται long covid, ενώ μπαίνοντας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, σίγουρα θα έχουν μία πολύ καλύτερη αντιμετώπιση. Αυτό το έχουμε δει και σε εσωτερικούς αρρώστους που έχουμε νοσηλεύσει μετά από Covid και πραγματικά μέσα σε ένα μήνα, γίνονται άλλοι άνθρωποι».
Ετοιμάζεται Κλινική Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων
Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το οποίο βρίσκεται στο Ίλιον, αποτελεί την μοναδική δημόσια δομή αποκατάστασης στη χώρα, με δύο κλινικές αποκατάστασης (60 κλίνες η κάθε μία) και τα περιστατικά που δέχεται, όπως λέει η κ. Πετροπούλου, αφορούν κυρίως νευρολογικά νοσήματα που έχουν κάποια υπολειμματική βλάβη, η οποία δεν αφορά απαραίτητα μόνο το κινητικό σύστημα, δηλαδή δεν νοσηλεύονται μόνο άτομα με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης. Όπως εξηγεί, άτομα που νοσηλεύονται στο ΕΚΑ, μπορεί να έχουν διαταραχές γνωσιακές, λόγου, κατάποσης, ή διαταραχές σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως νευρογενή ουροδόχο κύστη, νευρογενές έντερο κλπ. «Έχουμε μία προοπτική 180 κρεβατιών, τα οποία ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί γιατί είμαστε σε φάση αλλαγής του οργανογράμματος .Με την αλλαγή αυτή όμως, ανοίγεται μία πολύ σημαντική προοπτική, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στο κομμάτι της αποκατάστασης παιδιών και εφήβων, καθώς δεν έχουμε ούτε μία κλίνη εσωτερικής νοσηλείας. Επομένως η τρίτη κλινική, η οποία θα ανοιχθεί, μέσα στα 180 κρεβάτια, θα αφορά στην αποκατάσταση παιδιών και εφήβων και θα έχει χωρητικότητα 20 κλινών. Αυτή τη στιγμή βέβαια, έφηβοι νοσηλεύονται στις κλινικές μας, αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες διαβίωσης μαζί με άλλα άτομα που είναι ηλικιωμένα και με άλλα προβλήματα. Η εφηβική αποκατάσταση, άλλωστε έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ιατρική, αλλά και την ανάπτυξη του σκελετού, και θέλει μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση».
Στα άμεσα σχέδια ΜΑΦ 10 κλινών
Η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σκέψεις οι οποίες θα υλοποιηθούν άμεσα, για να αναπτυχθεί και μία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, προκειμένου να νοσηλεύονται βαριά περιστατικά με τραχειοστομία, που αυτή τη στιγμή, επειδή δεν υπάρχει κεντρική παροχή οξυγόνου, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Στο ερώτημα αν τα 120 κρεβάτια επαρκούν για ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή που το ΕΚΑ, αποτελεί τη μοναδική δημόσια δομή, η κ. Πετροπούλου απαντά: «Σίγουρα δεν επαρκούν, αλλά έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να λειτουργήσουν κανονικά τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα λεγόμενα ΚΕΦΙΑΠ, που παλαιότερα είχαν υπολειτουργήσει για λίγο. Πρόκειται να αναπτυχθούν σε κάθε επαρχία αυτές οι μικρές μονάδες αποκατάστασης δημόσιας δομής, γιατί κι εμείς δεν μπορούμε να παίρνουμε ασθενείς από όλη την Ελλάδα, καθώς δεν είναι σωστό και οι συγγενείς να βρίσκονται μακριά από τους ανθρώπους τους.
Αναπτύσσονται μικρές δημόσιες μονάδες αποκατάστασης σε όλη τη χώρα
Ήδη σε 11 ΚΕΦΙΑΠ, (Αμύνταιο, Νιγρίτα Σερρών, Καστοριά, Αγρίνιο, Βέροια, Καβάλα, Άμφισσα, Φωκίδα, Χαλκίδα, Κόρινθο, Ρέθυμνο), τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με τα αντίστοιχα επαρχιακά Νοσοκομεία, έχουν διοριστεί γιατροί αποκατάστασης του ΕΣΥ, ή επικουρικοί και έχουν αναπτύξει τα εξωτερικά τους ιατρεία, ενώ τώρα επιχειρείται η ανάπτυξη κρεβατιών εσωτερικής νοσηλείας. Στο Αμύνταιο έχουν ήδη αναπτυχθεί κλίνες εσωτερικής νοσηλείας. Επομένως εφόσον υλοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη των ΚΕΦΙΑΠ, τα δικά μας κρεβάτια θα επαρκούν. Εξάλλου η νέα τάση δεν είναι να είναι μεγάλος ο χρόνος εσωτερικής νοσηλείας, γιατί και εμείς εδώ στο ΕΚΑ, έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε και ανοιχτή δομή αποκατάστασης, η οποία θα λειτουργεί το απόγευμα. Θα δεχόμαστε εξωτερικούς ασθενείς, ή πολύ γρήγορα οι εσωτερικοί ασθενείς, χωρίς μακρό χρόνο νοσηλείας, θα μεταβαίνουν στην ανοιχτή δομή».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)