ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Κανένας μόνος στην πανδημία»: Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του πληθυσμού από το υπ. Υγείας

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται και στα ερευνητικά δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «δεύτερη πανδημία». 

Σε όλες τις έρευνες, καταγράφεται αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και μάλιστα σε πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από 15%, η αϋπνία που βιώνουν πολλοί πολίτες και το στρες. «Εκείνο που γνωρίζουμε και το υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα βιώσουμε μία δεύτερη πανδημία, που θα είναι η πανδημία που θα αφορά στην Ψυχική Υγεία», τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσθεσε η κ. Ράπτη, έχει αναγάγει την Ψυχική Υγεία ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025, προκειμένου ακριβώς να ενδυναμώσει την πεποίθηση στα κράτη ότι πρέπει να υποστηρίξουν τις δομές Ψυχικής Υγείας των χωρών ανά τον κόσμο, για να λάβουν όλοι οι πολίτες κατάλληλη επιστημονική συμβουλευτική και υποστήριξη.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην Πανδημία», που ξεκίνησε αρχές του έτους και υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έθεσε σε προτεραιότητα τις δράσεις για την βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ειδικότερα, εκτός από τη λειτουργία της Γραμμής 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού σε 24ωρη βάση, το Υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, στις οικογένειές τους, στο υγειονομικό προσωπικό, σε άτομα άτομα από ευάλωτες ομάδες, καθώς και στο γενικό πληθυσμό, με έμφαση σε όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το Πρόγραμμα ονομάστηκε «Κανένας μόνος στην Πανδημία», και στο συντονισμό και την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος, συμβάλλει και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε όλη την χώρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και σε διασύνδεση με παραπάνω από 450 Μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ., όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Παρέχονται εξ' αποστάσεως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης αλλά και ψυχοθεραπείας, από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην υποστήριξη των ωφελούμενων στις νοσηλευτικές μονάδες διατίθενται tablets και smartphones στα νοσοκομεία.

Οπως ανέφερε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, το πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» στοχεύει στην παροχή ψυχοεκπαίδευσης, στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στην ψυχολογική υποστήριξη και στην ενδυνάμωση, ώστε οι εξυπηρετούμενοι να βελτιώσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα και να υποστηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την όποια ψυχολογική επιβάρυνση επιφέρει η νόσηση από την COVID-19, η φροντίδα ατόμων που νοσούν με COVID-19, και γενικότερα οι επιβαρύνσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα τους.

Σημείωσε ότι «η έως τώρα εμπειρία και οι σχετικές έρευνες κατέδειξαν ότι η ενίσχυση της ψυχολογικής ανθεκτικότητας και η αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης/προστασίας αποτελούν σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, γιατί εξομαλύνουν επιδράσεις από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και αναπτύσσουν μηχανισμούς εκ νέου προσαρμογής». Το Πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην πανδημία» λειτουργεί σε συνεργασία με την Γραμμή 10306 από την οποία παραπέμπονται πολλοί συνάνθρωποι μας για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved