Τα 5 μέτρα για τη στήριξη των ιδιωτικών δομών που ζητά ο ΙΣΑ από την κυβέρνηση
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο με την οποία επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λόγω της επιδημίας.
Με το σκεπτικό αυτό ζητά να ληφθούν επειγόντως πέντε μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα στην επιστολή που έστειλε ο ΙΣΑ τονίζονται τα εξής:
"Ο Ι.Σ.Α. αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας, μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις, έχει προτείνει μία σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην στήριξη των ιδιωτικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με κύριο στόχο να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού.
Με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα ο κύριος σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των χιλιάδων ιατρών – μελών του είναι να παραμείνουν ενεργές, στο σύνολο τους, οι ιδιωτικές μονάδες Π.Φ.Υ. όλων των ειδικοτήτων. Αυτή η τεράστια προσπάθεια γίνεται πλέον με μεγάλο οικονομικό κόστος λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, αλλά και με κίνδυνο της προσωπικής μας υγείας.
Δυστυχώς όμως παρατηρούμε, με μεγάλη απογοήτευση, ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας επειδή παραμένει ενεργός, αφού εξαιρείται της αναστολής λειτουργίας ορθώς, θεωρείται κακώς ότι δεν πλήττεται οικονομικά από την πανδημία. Συνέπεια αυτής της λανθασμένης αντίληψης είναι ότι τα ιδιωτικά ιατρεία και ιατρικές εταιρείες φαίνεται να εξαιρούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις.
Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, από όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος αρωγός του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς πρέπει να παραδειγματιστούμε από την τραγική κατάσταση της Ιταλίας, σε μεγαλύτερο βαθμό, και της Γαλλίας σε μικρότερο, στις οποίες έχει αρχίσει και καταρρέει το σύστημα υγείας τους αφού και τα κρούσματα είναι πολλά και το υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Έτσι βλέπουμε φαινόμενα ιατρών που νοσούν και οι ίδιοι και ασθενών που πεθαίνουν αβοήθητοι στα σπίτια τους. Επισημαίνουμε δε ότι πλέον οι ιατροί και τα νοσοκομεία στην Ιταλία και Γαλλία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα επείγοντα ιατρικά περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό ( καρδιολογικά, ογκολογικά κλπ).
Γι’ αυτούς τους λόγους και επειδή οι ιδιωτικές μονάδες υγείας πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν ενεργές και μάχιμες αιτούμαστε για το σύνολο του ιατρικού κλάδου (φυσικά και νομικά πρόσωπα) στον ιδιωτικό τομέα:
1) Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες.
2) Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, στο σύνολο των δόσεων, και μείωση των χρεώσεων και προμηθειών των τραπεζών για συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές μέχρι 30/09/2020.
3) Άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιατρούς και της ιατρικές εταιρείες για την παροχή της απαραίτητης οικονομικής ρευστότητας.
4) Αναστολή παρακράτησης δόσεων οφειλόμενου claw back παλαιοτέρων ετών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τέσσερις μήνες.
5) Επιδότηση μισθολογικού κόστους ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, ιατρείων και ιατρικών εταιρειών, για τέσσερις μήνες.
Θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και ευελπιστούμε ότι με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στο ιατρικό λειτούργημα θα προχωρήσετε στην εξαγγελία και εφαρμογή τους για να μην έχουμε τις τραγικές επιπτώσεις γειτονικών Ευρωπαϊκών Χωρών", καταλήγει ο ΙΣΑ.