ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νοσοκομείο Νίκαιας: Έντονες αντιδράσεις για την μείωση του χρόνου ειδικότητας Οφθαλμολογίας

Επιστολή διαμαρτυρίας για την μείωση ενός χρόνου χορήγησης ειδικότητας Οφθαλμολογίας έστειλε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας στον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου.

Την επιστολή υπογράφουν ο επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού τμήματος και διευθυντής του Χειρουργικού τομέα κ. Μπουρνάς, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Παππάς και ο διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας κ. Κουλόπουλος.

Η επιστολή αναφέρει αναλυτικά:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΕΣΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Κ. και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι

Σχετικά με την υπουργική απόφαση Γ5α/Γ.Π. οικ.27349, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1335/β/18-4-19 και αφορά στο τρόπο απόκτησης της ειδικότητος της Οφθαλμολογίας και το χρόνο που χορηγούν ειδικότητα οι Οφθαλμολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ποιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται, μπορεί να χορηγήσει πλήρη ειδικότητα 4 ετών; Ποιο Νοσοκομείο έχει ταυτόχρονα τμήμα Παιδοοφθαλμολογίας, τμήμα Χειρουργικής κόγχου και τμήμα Φλεγμονών; ΚΑΝΕΝΑ. Έτσι, κατ’ αρχάς, η πλήρης εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι ουτοπική.

Στο δικό μας Νοσοκομείο, το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Νίκαιας – Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, αναίτια και αυθαίρετα, «κόπηκε» ένας ολόκληρος χρόνος χορήγησης ειδικότητος. To Νοσοκομείο μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Στην Οφθαλμολογική Κλινική υπηρετούν 6 ειδικευμένοι οφθαλμίατροι (4 Διευθυντές – 2 Επιμελητές Β΄) και έχουν προκηρυχθεί άλλες 2 θέσεις Επιμελητών Β΄. Κάθε έτος εξετάζονται περίπου 15.000 ασθενείς στα Τακτικά Ιατρεία και 7500 στο τμήμα Επειγόντων, εκτελούνται 1200 μεσαία χειρουργεία (καταρράκτες, γλαυκώματα κλπ.) και 350 μικροεπεμβάσεις, πάνω από 5.000 OCT και 300 ψηφιακές φλουοραγγειογραφίες, 400 οπτικά πεδία, 500 Yag laser και 50 argon laser, ενώ γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς 550 ενδοϋαλοειδικές ενέσεις. Στην Οφθαλμολογική Κλινική, εκτός της επιστημονικής δραστηριότητος με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά, έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, με την άδεια και εποπτεία του ΕΟΦ, 7 κλινικές μελέτες, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη 1.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποσταλεί στο ΚΕΣΥ, όπως μας ζητήθηκε, και αφορούν στο έτος 2016 (3 χρόνια πριν). Φαίνεται όμως ότι δεν αξιολογήθηκαν ορθά από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Στο Νοσοκομείο μας δεν γίνονται χειρουργεία αποκόλλησης αμφιβλ/δούς, υαλοειδεκτομές και μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Για την απλή παρακολούθηση (αυτό απαιτείται και όχι χειρουργική εκμάθηση) αυτών των χειρουργείων δεν χρειάζεται να «κοπεί» 1 χρόνος ειδικότητος. Μπορεί να γίνει ένα μικρό rotation 3-4 μηνών στα Νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν αυτά τα Τμήματα, στο πρωινό ωράριο των ειδικευομένων και όχι μετακίνησή τους, αφού αυτά τα Τμήματα σαφώς ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ από μόνα τους.

Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω παρακαλώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για επαναξιολόγηση του χρόνου ειδίκευσης που χορηγείται από την Οφθαλμολογική Κλινική και, φυσικά, αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης μέχρι οριστικής διευθέτησης του θέματος.»

Διαβάστε επίσης:

Κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο νοσ. Νίκαιας

Νοσοκομείο Νίκαιας: Ρουσφετολογική προκήρυξη καταγγέλλει ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved