ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Πώς θα διαχωρίσουμε την υγεία από την οικονομική καταστροφή

Η καθολική υγειονομική κάλυψη είναι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030.

Με σύνθημα "Υγεία για όλους" ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας υπενθυμίζει τη σημασία του να έχει ο κάθε άνθρωπος ανά τον κόσμο πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φορντίδα Υγείας, όποτε και όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθολική κάλυψη σημαίνει να έχουν όλη ισότιμη πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας, χωρίς να ξοδεύουν περισσότερα από όσα μπορούν.

Στόχος είναι να αποτραπούν οι λεγόμενες καταστροφικές δαπάνες υγείας, εκείνες δηλαδή που οδηγούν τους ασθενείς στη φτώχεια ή και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι οι δαπάνες Υγείας που για να καλυφθούν απαιτείται χρήση όλων των αποταμιευμένων χρημάτων, πώληση περιουσιακών στοιχείων και δανεισμός.



Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως η καθολική κάλυψη δεν έχει ακόμη επιτευχθεί σε όλο τον κόσμο:

  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, που σημαίνει ακραία φτώχεια - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.
  • Επιπλέον, 800 εκατομμύρια άτομα (περίπου 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) ξοδεύουν τουλάχιστον το ένα δέκατο του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε δαπάνες υγείας.
  • Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν απολαμβάνει πλήρη υγειονομική κάλυψη και δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Όλα τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν δεσμευθεί στο στόχο της εξάλειψης των καταστροφικών δαπανών

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να εξαλειφθεί η φτωχοποίηση εξαιτίας των δαπανών Υγείας, χρειάζεται ειδική δράση, ανάλογα με τα δεδομένα και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας.

Για παράδειγμα, οι χώρες με οικονομικά προσιτά συστήματα Υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στο ολοένα αυξανόμενο κόστος της ιατρικής τεχνολογίας και στην αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού.

Πάνω απ’ όλα όμως, απαιτούνται στιβαρά συστήματα χρηματοδότησης του τομέα Υγείας, με σωστή κατανομή και έλεγχο των δημόσιων δαπανών και ορθολογικό καθορισμό των υποχρεωτικών εισφορών Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αυξάνονται, αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν πολλά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved