ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Στην Ελλάδα, ξέρουμε από καθολική κάλυψη υγείας;

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην καθολική κάλυψη υγείας. Τι σημαίνει αυτό και πώς γίνεται πράξη στη χώρα μας;

Της Δέσποινας Κουκλάκη

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθολική κάλυψη σημαίνει να έχουν όλη ισότιμη πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας, χωρίς οικονομικά εμπόδια. Να μπορούν, με άλλα λόγια, όλοι οι πολίτες να αντέχουν οικονομικά τις υπηρεσίες υγείας.

Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να πετύχουμε κάτι τέτοιο.

Στην τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ευρώπη, ένας στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται από το υπάρχον σύστημα Υγείας, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το ποσοστό, μάλιστα, εκτοξεύεται στο 18% ανάμεσα στα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας διαπιστώνουν πως περίπου μισό εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά απειλούνται με οικονομική καταστροφή, εξαιτίας απρόβλεπτων ιατρικών αναγκών. Τα νοικοκυριά αυτά δαπανούν 20% του προϋπολογισμού τους για την υγεία.

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας, επειδή χρειάστηκε να πληρώσουν για κάποιο ξαφνικό πρόβλημα υγείας.

Η τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, υπολογίζει ότι η κατά κεφαλή δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα είναι 1678 ευρώ, με το 34% του ποσού αυτού να βγαίνει απ' ευθείας από την τσέπη των Ελλήνων.

Ταλαιπωρία στην πρωτοβάθμια

Την ίδια ώρα – και παρά τους αντίθετους κυβερνητικούς ισχυρισμούς – καταγγέλλονται σοβαρές ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία, για άλλη μια φορά, είναι υπό… μεταρρύθμιση.

Οι γενικοί γιατροί αναφέρουν πως το σημερινό σύστημα οριακά καλύπτει το μισό πληθυσμό της χώρας.

Από τις 239 προβλεπόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σήμερα λειτουργούν 124 ενώ ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού «φυτοζωεί» από την ώρα της θεσμοθέτησής του, με ελάχιστη συμμετοχή τόσο γιατρών όσο και πολιτών!

Οι κενές θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας - που είναι η «ραχοκοκαλία» της περίθαλψης στην ελληνική περιφέρεια - φτάνουν και το 40% επι του συνόλου, ενώ στο λοιπό προσωπικό οι ελλείψεις φτάνουν και το 65%.

Διαβάστε επίσης:

«Στενάζουν» από ελλείψεις προσωπικού τα Κέντρα Υγείας της χώρας

Το υπουργείο επιχειρεί να «πείσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιτυχία των ΤΟΜΥ (video)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved