Ελλάδα, η χώρα των πολλών γιατρών και των ελάχιστων νοσηλευτών
Τελευταία της Ευρώπης σε αναλογία νοσηλευτών / κατοίκων είναι η Ελλάδα, ενώ είναι πρώτη σε γιατρούς!
Μόλις 3,3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους διαθέτει η Ελλάδα, την ώρα ο μέσος όρος της Ευρώπης των 28 είναι 8,4 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα του πληθυσμού. Η διαφορά, δε από την πρώτη χώρα είναι χασματική, αφού η Δανία έχει 16,9 νοσηλευτές για κάθε 1000 κατοίκους της. Ακόμη και από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Τουρκία έχει μικρότερη αναλογία από την Ελλάδα, με μόλις 1.9 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα πληθυσμού.
Αυτά διαπιστώνει η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ για την Υγεία. Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για τις χώρες που εμφανίζουν μικρή αναλογία νοσηλευτών - πληθυσμού, καθώς εκτιμούν ότι οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνονται όσο γηράσκει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός και όσο αποσύρονται τα παλιά στελέχη των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη ελλείψεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ήδη πάνω από 3 στις 10 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού μένουν κενές στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι νέες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Έτσι, αρκετά τμήματα στα νοσοκομεία της χώρας έχουν μόλις έναν νοσηλευτή στη βάρδια για 30 ή 40 ασθενείς. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε ειδικά τμήματα όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου η επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού έχει άμεση σχέση και με την πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Κι ενώ η Ελλάδα «ξεμένει» από νοσηλευτές, είναι πανευρωπαϊκά πρώτη σε γιατρούς! Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, σε κάθε 1000 κατοίκους της χώρας μας αντιστοιχούν 6.6 γιατροί, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 3.6.
Ωστόσο, οι αριθμοί από μόνοι τους δεν σημαίνουν άρτια ιατρική περίθαλψη. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας, σημαντικό ρόλο για την ποιότητα των υπηρεσιών παίζει η η γεωγραφική κατανομή των ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτεται επαρκώς όλος ο πληθυσμός. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, η μεγάλη πλειονότητα των ειδικευμένων γιατρών είναι συγκεντρωμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα οι δημόσιες δομές Υγείας σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές να στερούνται ακόμη και βασικές ειδικότητες όπως οι καρδιολόγοι ή οι παιδίατροι.
Την ίδια ώρα, οι ερευνητές εκτιμούν πως στην Ελλάδα, περισσεύουν οι ειδικευμένοί, αλλά λείπουν οι γενικοί γιατροί οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμη ειδικότητα κυρίως για την περιφέρεια. Η έρευνα διαπιστώνει ενδεικτικά πώς στο σύνολο των γιατρών της χώρας, μόλις 5% είναι γενικοί γιατροί, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το μέσο ποσοστό είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο (23%).