ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βαρδαρός: Οι προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις ΤΟΜΥ «απάντηση» στο brain drain

Για τα οφέλη που προκύπτουν για το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία από τη σύσταση των ΤΟΜΥ και τις νέες προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις εν λόγω μονάδες μίλησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματείας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σχεδιασμό και νομοθέτημα που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Ο οικογενειακός γιατρός ήταν ένα έλλειμμα που πολλοί το διέγνωσαν, αλλά κολλούσε στο σημείο της νομοθέτησης» τόνισε ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ήδη λειτουργούν αυτή τη στιγμή 94 δομές ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και «το χρηματοδοτικό ταβάνι μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε περίπου 230 δομές, ενώ μέσα στον χρόνο θα ξεπεράσουμε τις 120 ΤΟΜΥ».

«Οι ΤΟΜΥ είναι πολυϊατρεία σε επίπεδο γειτονιάς, με βασικές ειδικότητες γιατρών που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικογενειακοί γιατροί» εξήγησε ο κ. Βαρδαρός, φέρνοντας ως παράδειγμα για τη σημασία των ΤΟΜΥ τη μονάδα στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί «διαχειρίστηκαν πάνω από 600 ανασφάλιστα παιδιά στον πρώτο μήνα λειτουργίας της και το 30% αυτών των παιδιών που εξετάστηκαν είχαν πλημμελή ή καθόλου εμβολιασμό και καλύφθηκε το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα μέσα από τη λειτουργία αυτής της δομής».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε: «Υπάρχει ήδη προκήρυξη για προσλήψεις οικογενειακών γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Θα υπάρξουν περίπου 900 νέες θέσεις ιατρών. Πρόκειται για συμβάσεις 4 ετών με αποδοχές επιμελητή Α'. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μετά το πέρας της τετραετούς αυτής σύμβασης, θα έχουν προοπτική μονιμοποίησης στο εθνικό σύστημα υγείας».

Σχετικά με τις νέες αυτές προσλήψεις, ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως «είναι ένας τρόπος, ένα μέτρο να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτό το φαινόμενο του 'brain drain' και να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι γιατροί που ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους στη χώρα, έτσι ώστε να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved