ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ν.Δ.: 13 μικρά υπουργεία Υγείας, κατάργηση των ΤΟΜΥ & ΣΔΙΤ

Πρόταγμα κεφαλαιώδους σημασίας αποτελεί για την Νέα Διακυβέρνηση η ανάταξη των στρεβλώσεων, η αναδιάρθρωση και η ανάδειξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Πρόληψης και της Αγωγής Υγείας.

Η Νέα Δημοκρατία, φέρεται αποφασισμένη να καταργήσει τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και την ουσιαστική οργάνωση, διοίκηση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας θα αναλάβουν οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, που ουσιαστικά θα διαδραματίσουν τον ρόλο ενός μικρού υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Ν. Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της περασμένης Κυριακής. Στη συνέντευξή του, ο Τομεάρχης Υγείας μιλά για την κατάσταση της υγείας σήμερα, για τις ελλείψεις στο σύστημα (σε έμψυχο και άψυχο υλικό), την ίδια ώρα, που βουλιάζουν στις εφημερίες μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, και ιδιαίτερα της Αττικής. Στηλιτεύει το εγχείρημα της ΠΦΥ και των ΤΟΜΥ, όπου γύρισαν την πλάτη γιατροί και ασθενείς, για την εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και για την ανάγκη ΣΔΙΤ, συμπράξεων δηλαδή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα χρειαστούμε πρωτίστως νοσηλευτικό προσωπικό, θα χρειαστούμε ιατρούς. Θα κινηθούμε στοχευμένα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, επισημαίνει ο κ. Οικονόμου.

Από την συνέντευξη του κ. Οικονόμου, σταχυολογούμε τα εξής:

Νέο ευέλικτο σχήμα

- Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει αμιγώς επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Την ευθύνη για την οργάνωση, διοίκηση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας αναλαμβάνουν οι 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, που ουσιαστικά παίζουν τον ρόλο ενός μικρού υπουργείου Υγείας για την Περιφέρεια ευθύνης τους, με ετήσιο κλειστό σφαιρικό προϋπολογισμό και αξιοκρατικά επιλεγμένους Διοικητές και Υποδιοικητές οι οποίοι θα επιφορτιστούν με διακριτές αρμοδιότητες στην διοίκηση των επιμέρους τομέων της ΥΠΕ.

Προς την ίδια κατεύθυνση, σημαντικό επιμέρους στόχο αποτελεί η ριζική αναδιάρθρωση τόσο του προσανατολισμού όσο και της διοίκησης στην νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα δημιουργήσουμε με προσεκτικά αλλά αποφασιστικά βήματα ένα νέο, ευέλικτο, αποκεντρωμένο σχήμα, ορθολογικά κατανεμημένων ομάδων νοσοκομείων ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με βασική μονάδα λειτουργίας την κλινική, με σύγχρονη διοίκηση, με μετρήσιμους στόχους ποιότητας και με ξεκάθαρο προϋπολογισμό που θα τηρείται ευλαβικά.

- Ο πολίτης ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ να γίνει και να παραμείνει καλά – να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την υγεία του! Λαμβάνοντας άμεσες, αποτελεσματικές και δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες. Το κράτος οφείλει να βρει, να διαπραγματευθεί και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, με τον πιο ποιοτικό, αποδοτικό και φτηνό τρόπο, είτε ο πάροχος προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό πυλώνα, είτε από την αγαστή συνεργασία και σύμπραξη των δύο. Το να προσπαθήσουμε ως Νέα Δημοκρατία να αναπτύξουμε τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία και να αυξήσουμε τα έσοδά τους συγχρόνως με τις απολαβές των εργαζομένων, παρέχοντας υπηρεσίες σε ιδιώτες και ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι ξεπούλημα (μόνιμη λαϊκίστικη επωδός της δήθεν αριστεράς), είναι αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων των δημόσιων δομών υγείας για κερδοφορία τους που θα «επιστρέφεται» ως ποιοτικότερη προσφορά υπηρεσιών με επωφελούμενους όλους τους πολίτες.

Ο οικογενειακός γιατρός ως σύμβουλος και όχι ως gatekeeper

- Πυρήνας του εγχειρήματος της ΠΦΥ, θα είναι ο Οικογενειακός Ιατρός, ο οποίος θα είναι της ελεύθερης και απολύτου επιλογής του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο Οικογενειακός γιατρός, δεν στέκεται στην πύλη ως δεσμοφύλακας gatekeeper, αλλά ως σύμβουλος, αρωγός, πλοηγός του πολίτη μέσα στο αχανές και δαιδαλώδες σύστημα υγείας. Ο πολίτης τον επιλέγει γιατί αισθάνεται ασφαλής να του εμπιστευθεί την υγεία του. Δεν εξαναγκάζεται να απευθυνθεί σε έναν άγνωστο που του τον επιβάλλουν άλλοι. Είναι ο δικός του ιατρός που είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε ένα απαιτητικό φάσμα υποχρεώσεων.

Τον ιατρό οικογένειας ο πολίτης μπορεί να τον επιλέξει είτε από τον δημόσιο πυλώνα ΠΦΥ (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ/ΠΕΔΥ) είτε από τους ιδιώτες συμβεβλημένους ή πιστοποιημένους οικογενειακούς ιατρούς.

- Στο επόμενο επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εισάγονται στο πρόγραμμα μερικές βασικές και απαραίτητες παράμετροι:

- Εισάγεται η διεπιστημονική ομάδα υγείας με τις αναγκαίες ιατρικές υποειδικότητες, με τους λοιπούς επιστήμονες υγείας και το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εισάγεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξειδικεύεται η αντιμετώπιση των χρονίων νοσημάτων.

Ναι στα ΣΔΙΤ

- Υλοποιούμε τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία: Τα Κέντρα υγείας/ΠΕΔΥ ως ενοποιημένες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας λειτουργούν συγχρόνως με τα ιδιωτικά group practice (πολυιατρεία) – με σκοπό την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού πυλώνα υπηρεσιών υγείας. Με βάση έναν πλήρη, δυναμικό Χάρτη Υγειονομικών Αναγκών αξιολογούμε τις τοπικές επιδημιολογικές και ιδιαίτερες ανάγκες ανά περιοχή (ακριτικές, δυσπρόσιτες, νησιωτικές) και ανάλογα αξιοποιούμε, αναβαθμίζουμε, αναδιαρθρώνουμε ή και αλλάζουμε χρήση στις δομές που ήδη διαθέτουμε και είναι πολλές! Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για ξεχωριστές δομές που θα διαχειρίζονται τα χρόνια νοσήματα, τα ψυχικά νοσήματα, την αποκατάσταση αλλά και την παρηγορητική φροντίδα. Θα υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για την κατ΄ οίκον νοσηλεία και την επανένταξη των ασθενών στην κοινότητα.

- Τελευταίο σκαλοπάτι ΠΦΥ αποτελούν τα Αστικά Κέντρα Υγείας. Με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πλαισιωμένα από όλες τις υποειδικότητες ΠΦΥ φιλοδοξούμε να αποτελέσουν πρωτίστως τον ηθμό – ανάχωμα προς τα Νοσοκομεία αποσυμφορίζοντας τόσο τις εφημερίες τους όσο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τους από τον δυσβάστακτο φόρτο εργασίας που έχουν σήμερα.

Θα καταργήσουμε τις σοβιετικής έμπνευσης ΤΟΜΥ

- Είναι προφανές ότι, στην σύγχρονη προσέγγιση του οικοδομήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επαγγελλόμαστε καμία θέση δεν μπορούν να έχουν σοβιετικής έμπνευσης εκτρωματικές, αχρείαστες και μίζερες δομές τύπου ΤΟΜΥ. Είναι εξάλλου ήδη καταδικασμένες να αποτύχουν από την στιγμή που σύσσωμος ο επιστημονικός – ιατρικός κόσμος αλλά και οι πολίτες τους «γύρισαν την πλάτη». Απόδειξη της οικτρής αποτυχίας της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου στις 9 Μαΐου του 2017, για λειτουργία 239 ΤΟΜΥ μέσα στο 2017, (υπο)λειτουργούν μόνο 20 – 25 αυτή τη στιγμή που μιλάμε! Η κατασπατάληση πολύτιμων οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων θα σταματήσει. Οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές θα απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό του Σύριζα και θα μπορούν να ενδυναμώσουν τις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Αστικά Κέντρα Υγείας), οι οποίες έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αργοσβήνουν.

Αλλού ελλείψεις και αλλού βουλιάζουν...

- Οι ανεπάρκειες και οι ελλείψεις είναι μεγάλες, έως καταλυτικές- ιδίως στα λεγόμενα μικρά και μεσαία σε δυναμικότητα κλινών νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που καλύπτονται εμβαλωματικά με επικουρικό προσωπικό, με υπερεφημέρευση των ήδη εξουθενωμένων εργαζομένων και με μετακινήσεις σε βάρος των όμορων Κέντρων Υγείας. Ελλείψεις και παλαιότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ταλανίζεται από συχνές και δυσεπίλυτες βλάβες. Νοσοκομεία της περιφέρειας που υπολειτουργούν, με χαμηλότατη αποδοτικότητα και πληρότητα κλινών, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό δεν ικανοποιούν ούτε τις βασικές ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού ευθύνης τους.

Στον αντίποδα, Νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα που βουλιάζουν κυριολεκτικά τις ημέρες εφημερίας, με ατελείωτες ώρες αναμονής, με ράντζα στους διαδρόμους και το χειρότερο, με σημαντικό αριθμό βαρέως πασχόντων ασθενών οι οποίοι παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας ελλείψει ελεύθερων κλινών ΜΕΘ!

Οι αυταρχικές συμπεριφορές μερικών διοικήσεων

- Το τελευταίο διάστημα, επισκεφθήκαμε πληθώρα νοσοκομείων όπου παρατηρήσαμε προβληματική συντήρηση της κτιριακής υποδομής, ακόμα χειρότερα, υποδομές που παρουσιάζουν εικόνα παντελούς εγκατάλειψης. Ενδεικτικά να αναφέρω τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στις παθολογικές κλινικές και την Ψυχιατρική του ΓΝ Νικαίας για τις οποίες ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε με αοριστίες σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μας. Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ δυστυχώς και στις πάμπολλες καταγγελίες που έχουμε από συλλόγους εργαζομένων για αυταρχικές συμπεριφορές κάποιων διοικήσεων ΥΠΕ και Νοσοκομείων που, αντί να επωμίζονται και να διευθετούν τις υποθέσεις ευθύνης τους, λειτουργούν ως τοποτηρητές των Υπουργών Υγείας, επιδεικνύουν πρωτοφανή ζήλο κομματικών επιλογών και διώξεων και διεκδικούν εύσημα «αριστεροφροσύνης» από τους προϊσταμένους τους.

- Στόχος μας ακόμη: Η εξάλειψη των τραγικών αναμονών στα ΤΕΠ μέσω της πραγματικά αυτόνομης διαρκούς λειτουργίας τους. Η δραστική μείωση των αναμονών στα τακτικά Έξωτερικά Ιατρεία, στις λίστες χειρουργείου, των απάνθρωπων αναμονών στις ακτινοθεραπείες μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων. Η λειτουργία όλων των διαθέσιμων κλειστών αυτή τη στιγμή κλινών ΜΕΘ, η ενδυνάμωση και η δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) όπου απαιτείται.

- Θα επενδύσουμε ό,τι χρειαστεί σε αποφασιστικότητα, κόπο και πόρους για να το πετύχουμε. Αυτές θα είναι συνοπτικά οι πρώτες μας προτεραιότητες, ώστε να δώσουμε «ανάσες» στο σύστημα και στους πολίτες και χρόνο σε εμάς για να προχωρήσουμε στη συνέχεια, συντεταγμένα, στις απαραίτητες, βαθύτερες και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Υγεία του μέλλοντός μας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Πυλώνας του ΕΣΥ το Β. Αιγαίο - Αναβάθμιση των 3 νοσοκομείων & νέα βάση αεροδιακομιδών

Ν. Δημοκρατία: Στο νοσ. Κέρκυρας κινδυνεύουν ακόμη και τετραπληγικοί - Ξαφνική διακοπή θεραπείας



«Χαστούκι» για την κυβέρνηση το δυσθεώρητο clawback

ΠΦΥ, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση & Χρονίως Πάσχοντες - Οι προτεραιότητες της Ν.Δ. εφόσον εκλεγεί

Ξανθός: Επανασχεδιασμός του ΕΣΥ, σύσταση νέων ειδικοτήτων & Επείγουσα Ιατρική

Ο Ξανθός αλλάζει το σύστημα προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ - Μέχρι τον Ιούνιο 1.000 μόνιμες θέσεις

Ξανθός από Ρόδο: Επανασχεδιάζουμε την ΠΦΥ - Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν χειρουργικές αίθουσες & ΜΕΘ

Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved