Ξανθός: 100 ΤΟΜΥ σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2018
Οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον να εγγραφούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, αλλά επειδή δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους, περιμένουν υπηρεσίες όπως εκείνες που παρέχονται από τα Κέντρα Υγείας, ή όμοιες με εκείνες των ιατρείων του πρώην ΙΚΑ.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη αποτίμηση που έκαναν οι συντονιστές των τριών πρώτων ΤΟΜΥ αρμοδιότητας της 3η ΥΠΕ, οι οποίες λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 2017 στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Από την ταυτόχρονη έναρξη της λειτουργίας τους, έχουν εγγραφεί στην ΤΟΜΥ Νικόπολης περίπου 2.500 πολίτες, ενώ από τα 500 παιδιά που γράφτηκαν, το 1/5 είναι ανασφάλιστα και το 1/4 δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα, στην ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων έχουν εγγραφεί 1.700 πολίτες και 300 παιδιά ενώ στην ΤΟΜΥ Ευόσμου έχουν εγγραφεί 1.500 πολίτες και έχουν εξεταστεί από τον παιδίατρο 200 παιδιά.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν οι συντονιστές των ΤΟΜΥ σε εκδήλωση για τον πρώτο απολογισμό της δράσης τους, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Γιώργου Κίρκου.
Οι συντονιστές των ΤΟΜΥ ανέφεραν ότι πολίτες αγκάλιασαν αυτές τις δομές, ότι εξυπηρετούνται στα ραντεβού τους, καθώς οι γιατροί τους αφιερώνουν τον χρόνο που πρέπει, ότι φεύγουν ευχαριστημένοι, ότι κάποιοι ανησυχούν μήπως αν εγγραφούν στις ΤΟΜΥ δεν θα τους δέχονται οι γιατροί τους σε άλλες δομές υγείας. Ως προβλήματα αναφέρθηκαν οι ελλείψεις υλικών και υπολογιστών . Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, ανέφερε ότι στις ΤΟΜΥ οι γιατροί έχουν υπολογιστές και ότι σύντομα θα έχουν και οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επισκέπτες υγείας καθώς θα γίνει προμήθεια 54 υπολογιστών, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, ανέφερε ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως π.χ. καρδιογράφοι, απινιδωτές κλπ.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή η πρώτη αποτίμηση της πολύ σύντομης λειτουργίας των ΤΟΜΥ, έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς δίνει εξ αρχής το στίγμα ότι αυτό το μοντέλο θα προχωρήσει. Ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται απολογισμός του έργου των ΤΟΜΥ κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εντοπίζονται οι δυσκολίες και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις, για να μπορούν οι πολίτες να γίνονται αποδέκτες καλύτερων υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένη, και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, o αριθμός αυτών που θα λειτουργούν θα προσεγγίζει τις 100 και θα είναι κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περιφέρειες και αστικές περιοχές της χώρας.
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με την παρέμβαση που έγινε για τους ανασφάλιστους με τον νόμο 4368, αλλάζει η κουλτούρα για την πολιτική υγείας και την κοινωνική πολιτική στη χώρα. Επικαλούμενος στοιχεία του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι σήμερα ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών είναι 2.160.000 και πρόσθεσε: «Απ΄αυτούς τους πολίτες μέσα στο 2017 συνταγογραφήθηκαν ως μοναδικοί ασθενείς, δηλαδή ως μοναδικά ΑΜΚΑ κάνοντας χρήση αυτού του νόμου αυτής της δυνατότητας, 840.000. Μπορεί και μια φορά τον μήνα ο καθένας, έγραψαν φάρμακα τα οποία προμηθεύτηκαν και πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ γι' αυτά 175 εκατομμύρια. Έκαναν εξετάσεις στις δημόσιες δομές, αξίας 56 εκατομμυρίων ευρώ και νοσηλεύτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία για απλές ή πολύ σοβαρές περιπτώσεις, πήραν θεραπείες για πολύ σημαντικά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα συνολικού κόστους άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι μεγάλη επένδυση στην αξιοπρέπεια, στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική ευημερία της χώρας. Και αυτό που κάνουμε με το νέο μοντέλο, είναι να ενισχύσουμε αυτό τον στόχο της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού. Καθολικότητα, λοιπόν, ισότητα στην πρόσβαση και ισότητα στο αποτέλεσμα. Και βεβαίως αποτελεσματικότητα και ποιότητα. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες μιας οποιασδήποτε μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας».
Ο κ. Βαρδαρός από την πλευρά του, ανέφερε ότι στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν μπαίνει στη λογική ανταγωνισμού με μικρά ή μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά είναι ένα σύστημα που έρχεται να ανταποκριθεί σε πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Ανέφερε ότι οι πρώτες ΤΟΜΥ που λειτουργούν, μπορούν να δείξουν σε αυτές που θα λειτουργήσουν, ότι μπορούν και κάνουν θετικά πράγματα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών σε ό,τι αφορά και τη λειτουργία των δομών αλλά και την απήχηση στην τοπική κοινωνία . Επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μοιραία θα υπάρχουν.
«Προσανατολιζόμαστε στο υπόλοιπο διάστημα, ώστε οι δομές αυτές να γίνουν κεκτημένο των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Βαρδαρός, τονίζοντας ότι η υγεία είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, και ότι η πολιτεία και οι λειτουργοί του δημόσιου συστήματος υγείας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ένα επίπεδο υγείας που τους αξίζει.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)