ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πατούλης από την ΕΣΔΥ: Όχι σε ένα συγκεντρωτικό & κρατικοδίαιτο σύστημα ΠΦΥ

Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του, στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν θα υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, είναι αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη η χώρα, τόνισε ο ομιλητής.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης που συμμετείχε σε Debate, με θέμα «Διλλήματα σχετικά με την πρόσβαση και την παραπομπή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», και μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

«Η μεταρρύθμιση στον υγειονομικό τομέα πρέπει να αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, στη βελτίωση της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Η δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.

Ωστόσο, είναι λάθος να δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο που αποκλείει το αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό της χώρας. Έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δεν θα αποκλείει κανέναν γιατρό και το κυριότερο, θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του συνόλου του πληθυσμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μέσα από την επαρκή και αποτελεσματική αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας».

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εγκαινιάζοντας τηνΤοπική Μονάδα Υγείας στο Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, δεν είναι «εργαλείο» για περισσότερη λιτότητα και περικοπές, δεν είναι μια αριστερή ιδεοληψία ή ένας αναχρονιστικός κρατισμός, αλλά είναι η σύγχρονη και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη απάντηση στην κρίση των Συστημάτων Υγείας και στο κοινωνικό αίτημα της άρσης των υγειονομικών ανισοτήτων». Και ακόμη, ότι το νέο μοντέλο ΠΦΥ αναπτύσσει το Δημόσιο Σύστημα, αλλά αντικειμενικά αφήνει χώρο (μέσω των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ) στην συμπληρωματκή και επικουρική λειτουργία και του ιδιωτικού τομέα, με κανόνες, έλεγχο και αξιολόγηση ποιότητας. Το κρίσιμο επιπλέον, είναι να αντιληφθεί ο μεν επαγγελματίας υγείας ότι δεν απειλείται αλλά αναβαθμίζεται ο ρόλος του (με συνεχιζόμενη εκπαίδευση), ο δε πολίτης, ότι η πρόληψη δεν υποκαθιστά την ανάγκη εξειδικευμένης και ακριβής φροντίδας όπου και όσο αυτή είναι αναγκαία, αλλά ότι είναι μια επένδυση σε καλύτερη ατομική υγεία, σε μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν οριζόντια όλο τον πληθυσμό και σε βιώσιμα συστήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Οι πολίτες θα εμπιστευτούν την ΠΦΥ γιατί χτυπά τις ανισότητες - Δεν είναι εργαλείο λιτότητας



Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την Τοπική Μονάδα Υγείας Ευόσμου

Ξανθός: Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν έχει περικοπές στις δαπάνες υγείας

Έτοιμες οι ΤΟΜΥ να λειτουργήσουν - Πενθήμερο ωράριο πρωί & απόγευμα

Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν ενεργό ρόλο στην ΠΦΥ - Μιλούν για τεράστια εξοικονόμηση πόρων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved