Το clawback παρατείνεται για 3 χρόνια - Συμψηφισμούς για το 2016 ζητάει και η φαρμακοβιομηχανία
Η παράταση για τρία επιπλέον χρόνια μέχρι το 2021 της είσπραξης του clawback από την κυβέρνηση, αποτελεί το κερασάκι στην πικρή τούρτα που γεύονται εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, με το φάρμακο να στοχοποιείται διαρκώς σε έναν άνισο τελικά αγώνα!
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Η πολιτική αυτή, περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ενώ την ίδια στιγμή, δεν διαφαίνεται με κάποιο τρόπο, η μείωση κατά 30% του clawback, το οποίο είχαν θέσει ως προτεραιότητα στην φαρμακευτική πολιτική οι Θεσμοί για το 2017.
Βεβαίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει γίνει γνωστό, ότι φόρος που επιβάλλεται δύσκολα καταργείται, καίτοι όλοι οι υπουργοί Υγείας που πέρασαν από την Αριστοτέλους στα χρόνια του Μνημονίου, είχαν δηλώσει ευθέως ότι το clawback αποτελεί ένα άδικο και παράλογο χαράτσι, το οποίο θα πρέπει να καταργηθεί.
Και για να καταργηθεί φυσικά, θα πρέπει να ισχύσουν μία σειρά από παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται καθυστερημένα και ενδεχομένως ανεπαρκώς, και που αφορούν στην δημιουργία του Οργανισμού HTA (Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, ένα σύστημα δηλαδή τιμολόγησης και αποζημίωσης για ιατροτεχνολογικά προϊόντα και φάρμακα), τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τα Μητρώα Ασθενών.
Αναφορικά με την είσπραξη τώρα του clawback για το 2016, το onMed μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία, επιθυμεί να ακολουθηθεί μία διαδικασία μηνιαίων συμψηφισμών, όπως ακριβώς ίσχυσε και στους άλλους παρόχους υγείας (για το clawback των ετών 2012-2015). Να σημειωθεί ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας σχεδόν στο σύνολό του, έχει αποπληρώσει το clawback των προηγούμενων ετών. Ο ίδιος ο κ. Μπερσίμης άλλωστε συμφωνεί με την λογική αυτή, αλλά θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει.
Μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ, όπως επεσήμανε χθες ο κ. Μπερσίμης σε ομιλία του στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ, πλέον έχουν τακτοποιηθεί όλα σχεδόν τα ληξιπρόθεσμα και απομένει μόνο ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Επομένως στο 2018, ο Οργανισμός εισέρχεται καθαρός και απαλλαγμένος από μεγάλα βαρίδια.
Όσον αφορά τις συμβάσεις, όπως τόνισε:
έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιούνται οι συμβάσεις για:
- υπηρεσίες αιμοκάθαρσης
- ιατροτεχνολογικά προϊόντα
- σκευασμάτων ειδικής διατροφής
- στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης
- συνεδρίες φυσιοθεραπείας
- Κ.Α.Α Ημερήσιας Νοσηλείας
Εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις για :
- νοσοκομειακή περίθαλψη
- ψυχιατρική περίθαλψη
- αποκατάσταση και αποθεραπεία
- ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις
- ημερήσια φροντίδα υγείας
- διαγνωστικά ραδιοφάρμακα
- λοιπές παροχές υγείας ΠΦΥ και ΔΦΥ
Εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις για τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων, συγκεκριμένα:
- υπερχοληστερολαιμία,
- φάρμακα για μελάνωμα από του στόματος χορηγούμενα,
- ανοσοθεραπείες για πολλαπλές ενδείξεις σε καρκίνο,
- φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η διαπραγμάτευση στις παραπάνω κατηγορίες θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2018.
Τέλος όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, η πρόσφατη αύξηση του ορίου δαπανών για παροχές στους πολίτες (από 1,402 δισ. το 2016 σε 1,525 δισ. το 2017) – στις τελευταίες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς- προέκυψε με την άψογη τεκμηρίωση της αναγκαιότητας, σε συνεργασία και με την αρωγή του Υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΔΙΚΑ: Ξεκινά η συνταγογράφηση με Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για υπέρταση και διαβήτη
Υπ. Υγείας: Ο Οργανισμός HTA αναγκαιότητα - Στο μέλλον θα αντικαταστήσει το clawback & rebate
PIF για σ/ν ΗΤΑ: Πλήρης απογοήτευση, συγκεντρωτισμός, ανύπαρκτος ο ρόλος των ασθενών
Αντωνίου: Αποσύρονται από την αγορά φθηνά φάρμακα και αντικαθίστανται από ακριβά on-patent
Με εξώδικα απαντά η ΠΕΦ στις πιέσεις Καρόνε για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στα φάρμακα