6ο Patients on Power: Δύσκολη η πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με την πρόσβαση πολιτών σε γιατρούς. Όμως για να μην βγάλουμε στρεβλά συμπεράσματα χρειάζεται να αξιολογηθούν όλα τα επιστημονικά ευρήματα» επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, στο 6ο Συνέδριο των Ασθενών Patients in Power στο ξενοδοχείο Caravel.
Υπάρχουν κοινά προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες ασθενών αλλά και ιδιαιτερότητες ανάλογα την περίπτωση, είπε ακόμη ο ομιλητής και πρόσθεσε: Εκπονήθηκε μία έρευνα με τη συμμετοχή 35 stakeholders (συλλόγων και ληπτών αποφάσεων πολιτικών υγείας). Βασίστηκε σε ένα δείκτη, ο οποίος αφορά στο κατά πόσο οι σύλλογοι ασθενών συμμετέχουν ενεργά στα συστήματα υγείας διαφόρων χωρών και σε όργανα που είτε παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, είτε όχι. Χρήσιμη είναι η ύπαρξη ενός “οργανισμού-ομπρέλα” με τη συμμετοχή όλων, ως υποστηρικτικός μηχανισμός.
«Η πρώτη χώρα που χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης ήταν η Κύπρος. Οι Κύπριοι είναι οι πρώτοι που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στις αποφάσεις. Αυτό πρέπει να ισχύσει και σε άλλες χώρες» δήλωσε ο κ. Σουλιώτης. Η επόμενη μελέτη μας, αξιολογεί το βαθμό εκπαίδευσης των συλλόγων ασθενών.
Η Βουλγαρία διαθέτει Επιτροπή Ηθικής
Από την πλευρά του, ο Dr. Stanimir Hasurdjiev, Founder & Chairman, Bulgarian National Patients' Organization, Board Member of European Patients Forum (EPF), μιλώντας στο συνέδριο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων;
«Η Βουλγαρία έχει 28 Περιφέρειες και προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε τους ασθενείς σε όλες τις περιοχές. Η λειτουργία των συλλόγων μας διέπεται από διαφάνεια μεταξύ μας. Για παράδειγμα αναφέρω ότι λειτουργεί Επιτροπή Ηθικής για την αλληλεπίδραση συλλόγων ασθενών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Υπάρχει μία πλατφόρμα που συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Συμμετέχουμε σε fora όπως το European Patient Forum. Επίσης το Patient Access Partnership είναι ένα νέο όργανο που συμμετέχουν σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο σύλλογοι, ακαδημαϊκοί και διαμορφωτές πολιτικών υγείας.
Στη Βουλγαρία, καταφέραμε οι σύλλογοι ασθενών να συμμετέχουν σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Παντού ισχύει, όπως και στην περίπτωσή μας “η ισχύς εν τη ενώσει”. Εύχομαι το ίδιο και για την Ελλάδα, δηλαδή να προκύψει διάλογος και συνεργασία όλων των μερών» δήλωσε ο κ. Hasurdjiev.
Η ΠΦΥ χρειάζεται περισσότερους γιατρούς
Η Πυρηνικός Ιατρός, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κυρία Άννα Μαστοράκου, στην δική της τοποθέτηση, ανέφερε:
«Η συμμετοχή των γιατρών στη λήψη αποφάσεων είναι σημαντική. Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία των γιατρών στη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι παραπομπές στους ειδικούς γιατρούς πρέπει να λειτουργήσουν σε όφελος των ασθενών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις χρόνιες παθήσεις» δήλωσε η κυρία Μαστοράκου.
Σήμερα τα ΤΟΜΥ καλύπτουν μόνο το 30% των ασθενών. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή. Χρειάζεται διαβούλευση για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως π.χ. αυτά που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. «Προτείνουμε την online καταγραφή για να μην έχουμε παραπανίσιες χρεώσεις. Πρέπει όμως να ακολουθείται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR, για την ορθή τήρηση των προσωπικών δεδομένων» ανέφερε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός: Δεν έχουμε Grexit σε κανένα φάρμακο - Όλοι οι Έλληνες έχουν πρόσβαση στην καινοτομία
Η Ν. Δημοκρατία χαράσσει από κοινού με τους Συλλόγους Ασθενών το πρόγραμμα Υγείας