Ξανθός: Δεν έχουμε Grexit σε κανένα φάρμακο - Όλοι οι Έλληνες έχουν πρόσβαση στην καινοτομία
Δεν έχει υπάρξει απόσυρση και Grexit κανενός φαρμάκου. Η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας. Τα νέα φάρμακα πλέον λαμβάνουν τιμή μέσα σε 3 μήνες, τόνισε εμφατικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 6ο συνέδριο των ασθενών Patients in Power, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Συλλόγους Ασθενών και τη φαρμακοβιομηχανία (με αφορμή την υπόθεση της Roche).
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ο ΕΟΦ εκδίδει Δελτία Τιμών νέων Φαρμάκων κάθε 3 μήνες και κάθε χρόνο εντάσσονται στη Θετική Λίστα δεκάδες νέα on patent φάρμακα, σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας: «Έχει προβλεφθεί επίσης με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, η κατά παρέκκλιση, έγκριση αποζημίωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα με ειδική ιατρική τεκμηρίωση φαρμάκων που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου αλλά κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία ενός ασθενή.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία πολύ καλή συμφωνία με τρεις φαρμακευτικές που έχουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Έτσι, τώρα βρίσκεται σε θεραπεία τριπλάσιος αριθμός ασθενών. Παράλληλα, συνεχίζεται το έργο της Επιτροπής και σε άλλες παθήσεις.
Όπως τόνισε ωστόσο, ακόμα υπάρχουν δυσκολίες, όπως η έλλειψη Μητρώων Ασθενών. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για όλες τις παθήσεις, έτσι ώστε να επιταχύνουμε το έργο μας. Παίρνουμε υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα στο Δεκέμβρη ετοιμάζουμε τις νέες ρυθμίσεις.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός ανέφερε:
«Είμαστε σε περίοδο επούλωσης πληγών στο χώρο της υγείας. Καλύπτονται αξιόπιστα όλες οι ανάγκες με τη διάθεση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων και με τη σκληρή δουλειά όλων μας.
Όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στην καινοτομία
Οι 3 βασικές μας προτεραιότητες είναι:
- Η καθολική κάλυψη όλων των ασθενών
- Η ευστάθεια του συστήματος υγείας
- Η ηθικοποίηση στο χώρο της υγείας
Το μεγάλο και διαρκές στοίχημα είναι να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παραμένει δύσκολο για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους. Σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Κασσάνδρες, έχουν όλοι πλέον πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.
Με τις γνωστές καθυστερήσεις, αλλά με την τεχνική υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και με αποκεντρωμένες δομές προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγάλο κενό στην υγεία.
Ναι στην ηθικοποίηση, τέλος στη διαφθορά
Σε ό,τι αφορά την ηθικοποίηση δεν υπάρχει πλέον συγκάλυψη των φαινομένων σπατάλης, ανομίας και διαφθοράς. Καθημερινά παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, ή τίθενται σε διαθεσιμότητα, ή ακόμα και απολύονται όσοι δημόσιοι λειτουργοί πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη».
Με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, με δομές ψυχικής υγείας και με άλλες κοινωνικές δομές και με τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών σε όργανα του υπουργείου Υγείας προσπαθούμε με όλες μας τις πρωτοβουλίες για τη φροντίδα και την υποστήριξη των ασθενών.
Σε διαβούλευση το σ/ν του ΗΤΑ - Προβλέψιμη τιμολόγηση
Όσον αφορά το θέμα του φαρμάκου, επεσήμανε ο κ. Ξανθός, έχουμε συζητήσει με φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και με συλλόγους ασθενών ότι υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις και αυτό το επικοινωνούμε και στους δανειστές μας. Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου.
Ανέφερε ακόμη, ότι απαιτείται αλλαγή στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις και θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Ταυτόχρονα είναι πολύ κρίσιμο να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για τη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, συνδυαζόμενη με κίνητρα αυξημένης διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική αγορά.
Θα βγάλουμε σύντομα το νομοσχέδιο για την Επιτροπή ΗΤΑ σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ζήτημα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε για ένα αξιοπρεπές μέλλον για τους ασθενείς στην Ελλάδα. Η υγεία παραμένει δείκτης ευημερίας, αξιοπρέπειας και ζήτημα δημοκρατίας».
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός: Διαρθρωτικές αλλαγές αλλά όχι οριζόντια μέτρα - Να κλείσει άμεσα η Αξιολόγηση
ΕΛΛΟΚ: Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, Σχέδιο Δράσης & όχι άλλοι αιφνιδιασμοί στους καρκινοπαθείς