Η υγεία έχει ανάγκη από δουλειές, προσλήψεις, αξιοπρέπεια και όχι από τα ψίχουλα του μερίσματος
Σκληρή κριτική στο θέμα του κοινωνικού μερίσματος, ασκεί η ΠΟΕΔΗΝ με ανοιχτή επιστολή της που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη, θέλουν δουλειές με εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, προσλήψεις και χρήματα για τα Νοσοκομεία».
Η διανομή του μερίσματος γίνεται καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ με έμφαση, σημειώνοντας πως το βασικότερο είναι ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν από σοβαρές ελλείψεις και οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται σε δεινή θέση, εξαντλημένοι από ατελείωτες ώρες εργασίας εξαιτίας της υποστελέχωσης.
«Το πλεόνασμα του πλεονάσματος που πολύ σωστά ως αντιπολίτευση του αποδώσατε τον εύστοχο χαρακτηρισμό «ως ματωμένα» το μετατρέπετε σε ένα πιάτο φαγητό προς τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού της χώρας, που οι ασκούμενες πολιτικές τα χρόνια της κρίσης ισοπέδωσαν, αν και αποτελούσαν την μεσαία τάξη της χώρας, δηλαδή την «ραχοκοκαλιά» της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», τονίζει στη συνέχεια η Ομοσπονδία και προσθέτει:
«Γονατίσατε τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τώρα τους χρυσώνετε το χάπι με ένα πιάτο φαγητό. Και βέβαια εφάπαξ. Μάλιστα εφέτος είναι η τελευταία φορά που μοιράζεται μέρισμα καθότι του χρόνου τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι δυσθεώρητα και άπιαστα.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται όχι μόνο από την αφαίμαξη των εισοδημάτων αλλά και από την μείωση των Δαπανών για την Υγεία. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, όταν στις χώρες της Ευρώπης που όπως λέτε διαθέτουν συντηρητικές κυβερνήσεις οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι κατά μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ τους.
Δεσμευτήκατε ότι στο τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τέλους του έτους 2018 δηλαδή, ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα συγκλίνουν με το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.
Δεν εφαρμόστηκε ποτέ το Παράλληλο Πρόγραμμα
Δυστυχώς δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας. Προτιμάτε για ψηφοθηρικούς λόγους να μοιράζετε συσσίτια από το πλεόνασμα του πλεονάσματος και όχι δουλειές, καθώς και γενναία αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την υγεία.
Θυμηθείτε ότι για την τρέχουσα κυβερνητική θητεία σας (όχι την προηγούμενη που θα σκίζατε τα Μνημόνια), θα εφαρμόζατε το Παράλληλο Πρόγραμμα. Δηλαδή θα συγκεντρώνατε χρήματα από την φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και θα τα δίνατε εκτός των άλλων κοινωνικών αγαθών και στη Δημόσια Υγεία.
Όχι μόνο δεν εφαρμόζετε το Παράλληλο Πρόγραμμα αλλά έχετε αποφασίσει να στεγνώσετε τη Δημόσια Υγεία από προσωπικό και κονδύλια.
Το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων επί των ημερών σας μειώθηκε κατά 7.000, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για προσλήψεις που αποδείχθηκαν ψεύτικες. Συνολικά τα έτη της κρίσης, το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 25.000.
Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών και απέμεινε ένας Νοσηλευτής για 40 ασθενής στη βάρδια σε κάθε κλινική.
Το Επικουρικό προσωπικό είναι απλήρωτο, δεν εγκρίνεται η μισθοδοσία του από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή υπερέβη το 24μηνο με συμβάσεις εργασίας και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του.
Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα, πολλά Νοσοκομεία σταμάτησαν τις θεραπείες και τις χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης φαρμάκων και υλικών. Δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν, να αντικαταστήσουν, να συμπληρώσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Το έτος 2018 θα περίμενε κανείς με δεδομένες τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης όπως ισχυρίζεστε να διορθώσετε την κατάσταση και να αυξήσετε την Κρατική Χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία και του ΕΟΠΥΥ. Μάταια. Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται περαιτέρω!!!
Τα Νοσοκομεία θα λάβουν το έτος 2018, 350 εκατ. ευρώ λιγότερα ως Κρατική Χρηματοδότηση και ο ΕΟΠΥΥ 226 εκατ. ευρώ λιγότερα».
Η υγειονομική εισφορά και οι συνταξιούχοι
Σε άλλο σημείο της επιστολής της η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρεται και στους συνταξιούχους, σημειώνοντας τα εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος για ψηφοθηρικούς επικοινωνιακούς λόγους συμπεριλαμβάνονται οι Συνταξιούχοι στους οποίους επιστρέφεται η υπερβαίνουσα τον ορθό τρόπο υπολογισμού υγειονομική εισφορά από 1.1.2012 έως 30.6.2016. Σας υπενθυμίζουμε ότι την εν λόγω παροχή κέρδισαν οι Συνταξιούχοι με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και η καταβολή της είναι υποχρεωτική από το Κράτος.
Η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από 4% επί της κυρίας σύνταξης αυξήθηκε επί των ημερών σας στο 6% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων κύριων και επικουρικών. Όπως επίσης και των εργαζομένων.
800 εκατ. ευρώ παραπάνω λαμβάνει το Κράτος κατ’ έτος από την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς και πανηγυρίζεται για 300 εκατ. ευρώ που επιστρέφετε και μάλιστα κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς τα 800 εκατ. ευρώ που είναι υγειονομική εισφορά δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία όπως οφείλατε, αλλά στον ΕΦΚΑ για να πληρώνονται συντάξεις.
Η αυξημένη ιδιωτική δαπάνη υγείας
Για την ιδιωτική δαπάνη υγείας, αναφέρονται τα εξής:
«Η ιδιωτική δαπάνη υγείας εκτινάχθηκε στο 4% του ΑΕΠ όταν οι συντηρητικές χώρες της Ευρώπης κατ’ έτος έχουν ιδιωτική δαπάνη υγείας κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ. Συνεχώς τροποποιείται μειούμενος ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους του. Ηλικιωμένοι άνθρωποι παίρνουν βερεσέ τα φάρμακα από τα φαρμακεία όπως στα παλαιά μπακάλικα.
Εγκρίνονται κατά μήνα λιγότερα φάρμακα και υλικά (πχ ταινίες σακχάρου) και αναγκάζεται ο κόσμος να τα αγοράζει από την τσέπη του.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει λόγω οικονομικής αδυναμίας νοσήλια στα Νοσοκομεία.
Εάν λοιπόν κε Πρωθυπουργέ επιχορηγούσατε το έτος 2018 τον ΕΟΠΥΥ με το 0,6% του ΑΕΠ που επιβάλλει ο Νόμος και όχι με 100 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και τα Νοσοκομεία με 1,5 δις όπως το έτος 2015 και όχι με 800 εκατ. ευρώ, δεν θα περίσσευε κοινωνικό μέρισμα να διανείμετε.
Αλήθεια γιατί δεν διαθέτετε από τα πρωτογενή πλεονάσματα λιγότερα των 50 εκ. ευρώ για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα του Νοσηλευτικού, του Παραϊατρικού και όσων εκ του προσωπικού του ΕΣΥ και της Πρόνοιας τα επαγγέλματά τους έχουν χαρακτηρισθεί Βαρέα και Ανθυγιεινά;
Λιγότερο των 50 εκατ. ευρώ στοιχίζει συνολικά η ένταξή τους με αναδρομική εφαρμογή από την ημερομηνία πρόσληψης.
Εμείς οι Υγειονομικοί κληρονομήσαμε τα κακά του ΕΦΚΑ (αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, μείωση συντάξεων) και ένα καλό που προβλέπεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων στις παροχές, αρνείστε να το εφαρμόσετε.
Οι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα υγείας που έχουν ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Αντιθέτως με τη μεγάλη πλειοψηφία που διέθεταν ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Κάνουν την ίδια δουλειά με διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση. Είναι δυνατόν ένας Νοσηλευτής να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στο 67ο έτος της ηλικίας του.
Όλοι οι Νοσηλευτές με πάνω από 20 έτη υπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα υγείας. Πώς να αντέξουν σε προχωρημένες ηλικίες, σακατεμένοι ένας για 40 ασθενείς στη βάρδια».