ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Να αλλάξει το σύστημα εφημεριών πρώτα για τους ασθενείς και μετά για τους γιατρούς

Το σύστημα εφημεριών πρέπει να αλλάξει, πρωτίστως για την ασφάλεια των ασθενών, και έπειτα για τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την τοποθέτησή του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το ωράριο των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ στην Ολομέλεια, το οποίο ψηφίστηκε την Πέμπτη.

«Το νομοσχέδιο είναι μια πράξη πολιτικής δειλίας. Πάμε να «πνίξουμε» ένα σημαντικότατο θέμα με τον λιγότερο δυνατό διάλογο, κυρίως για να μην προλάβουν να καταγραφούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν», αναφέρει και προσθέτει:

«Ξανακοίταξα σχετικά πρόσφατα τους πίνακες που υποτίθεται ότι πρέπει να αναρτώνται στους ιστότοπους των νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ. Όλοι «ξεχνάνε» να αναρτήσουν εφημεριακά προγράμματα. Υπάρχουν κενά. Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Κανένας δεν έχει αναρτημένα εφημεριακά πρότυπα, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν. Κανένας δεν εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί τη μια να εφημερεύουν τρεις ορθοπεδικοί στο νοσοκομείο και την άλλη πέντε. Δεν υπάρχουν τέτοιες λογικές. Εξακολουθεί το σύστημα να είναι και ανορθολογικό και αδιάφανο και αυτή την εποχή είναι και τζάμπα. Οι γιατροί εφημερεύουν πλέον «αντί πινακίου φακής», χωρίς κανένας να ξέρει γιατί, πώς και με ποιον τρόπο παράγονται οι εφημερίες. Είπα και προχθές -και θα το ξαναπώ- ότι ο γιατρός που είναι σαράντα οκτώ ώρες στο χειρουργείο είναι επικίνδυνος γιατρός. Άρα, ο πρώτος λόγος για τον οποίο πρέπει να καθαρίσουμε αυτό το σύστημα εφημεριών και να κάνουμε ένα καινούριο είναι πρώτα η ασφάλεια των ασθενών και έπειτα τα εργασιακά δικαιώματα και η ασφάλεια των γιατρών».

Στη συνέχεια, σχολίασε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εφημερίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά μια τρίπλα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους γιατρούς. Οι εφημερίες έχουν ξεχειλώσει –είναι γνωστό- με τα χρήματα τα πρόσθετα από τους διοικητές μέσα στο νοσοκομείο. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διοίκηση των νοσοκομείων. Οι ίδιες πελατειακές σχέσεις υπάρχουν και οι ίδιες εξαρτήσεις. Οι πρόσθετες εφημερίες κανείς δεν ξέρει γιατί υπάρχουν και αν είναι πραγματικά αναγκαίες.

Αυτό που προσπαθεί λοιπόν να κάνει το Υπουργείο είναι να μαζέψει μια οικονομική δαπάνη που το ίδιο άνοιξε, επιτρέποντας ουσιαστικά στους διοικητές των νοσοκομείων να δίνουν χρήματα από τον προϋπολογισμό. Εξηγήσαμε όλοι ότι είναι ανέφικτο. Και το παραδέχεται και το Υπουργείο. Το σαρανταοκτάωρο είναι ανέφικτο. Πέντε ειδικούς, κύριε Υπουργέ, χρειάζεται το σύστημα για να βγει με εξηντάωρο, όχι με σαρανταοκτάωρο. Με σαρανταοχτάωρο χρειάζεται οκτώ. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία κλινική στην επαρχεία να τους έχει. Ενδεχομένως, να τους έχουν κάποιες πολύ μεγάλες κλινικές στο κέντρο. Εξήγησα επίσης ότι είναι βασικό –γιατί η τρίπλα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση- δικαίωμα του γιατρού να αρνείται το εξηντάωρο. Αυτός είναι ο τρόπος που είναι διατυπωμένο. Κανείς δεν θα αρνηθεί το εξηντάωρο. Διότι όποιος αρνηθεί το εξηντάωρο θα βρεθεί να πληρώνεται για τις ίδιες ώρες εφημερίας με λιγότερα λεφτά. Κανένας δεν έχει λόγο να αρνηθεί το εξηντάωρο. Θα συνεχίσουμε όπως είμαστε. Θα συνεχίσουμε, επίσης, να έχουμε ετοιμότητες; Δεν απαντήσατε σε αυτό, κύριε Υπουργέ. Δεν βάζει στοιχειώδεις δικλείδες το νομοσχέδιο, γιατί είναι βιαστικό και πρόχειρο. Υπάρχει πιθανότητα, ένας γιατρός να εφημερεύει έναν ολόκληρο μήνα ετοιμότητα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Ας πληρώνεται. Εγώ δεν λέω ότι θα είναι απλήρωτες. Πληρώνονται δηλαδή ετοιμότητες πολύ λιγότερες από τις κανονικές. Μπορεί όμως να έχει εμπλοκή τέσσερα σερί Σαββατοκύριακα».

Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για τις ισοπεδωτικές δηλώσεις του περί χρηματισμού της πλειοψηφίας των ιατρών. «Κύριε Πολάκη, κάνετε κάτι το οποίο δεν σας τιμά. Από τότε που άρχισε η κρίση, κάθε φορά που υπήρχε η ανάγκη να περάσει κάτι, υπήρχε επίθεση εναντίον των γιατρών. Τι για φοροφυγάδες του Κολωνακίου ακούσαμε. Τι για άσπρες μπλούζες που έχουν χρεοκοπήσει τη χώρα ακούσαμε. Υπήρχε. Και τώρα υπάρχει. Αυτό αλλάζει με θεσμικές παρεμβάσεις. Δεν αλλάζει με από καθ’ έδρας δηλώσεις. Αυτά τα ξέρουμε. Τα 20%, τα 40%, τα 80% μπορούμε να τα λέμε μέχρι αύριο. Αυτό δεν προσφέρει τίποτα. Αλλάξτε το σύστημα. Κάντε διαφανείς προμήθειες. Κάντε διαφανή τρόπο λειτουργίας να σταματήσει αυτό. Εδώ είμαστε, να σας βοηθήσουμε. Ας κάνουμε μια σύσκεψη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, εν πάση περιπτώσει, να συζητήσουμε το θέμα της διαφθοράς. Έχουμε όλοι προτάσεις που μπορούμε να τις βάλουμε μπροστά και να πάρουμε αποφάσεις με ομοψυχία και με συναίνεση. Γιατί δεν το κάνουμε;» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ι. Φωτήλας: Νομοσχέδιο προσβολής του ιατρικού κόσμου το ν/σ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved