ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΟΚ: Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, Σχέδιο Δράσης & όχι άλλοι αιφνιδιασμοί στους καρκινοπαθείς

Η ύπαρξη Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, μπορεί να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα των καρκινοπαθών, αναφορικά με την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, και εάν συνδυαστεί με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και πληθυσμιακού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ελεγχο του Καρκίνου, θα αποτελέσει τη βάση σχεδιασμού πολιτικών υγείας για τον καρκίνο.

Τους παραπάνω άξονες, κατέθεσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό την Πέμπτη, με αφορμή την πολύκροτη απόφαση της Roche Hellas, να αποσύρει από τη θετική λίστα ογκολογικό της φάρμακο που αφορά στο μεταστατικό μελάνωμα.

Μάλιστα η Ομοσπονδία, κατέθεσε τις ανησυχίες της σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου της απόσυρσης φαρμάκων στο μέλλον, ζητώντας από τον υπουργό να πάρει συγκεκριμένη θέση, ενώ επεσήμανε ακόμη εμφατικά, την ανάγκη συμμετοχής των Συλλόγων ασθενών στις Επιτροπές του υπουργείου Υγείας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. με επικεφαλής την πρόεδρο του ΔΣ κυρία Καίτη Αποστολίδου, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργού να καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο, δεδομένου ότι η ίδια το είχε κατ΄ επανάληψη ζητήσει, προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν πολλά σοβαρά θέματα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΛ.Ο.Κ., με σαφήνεια τόνισαν ότι οι ασθενείς επιθυμούν τη συνεργασία με το ΥΥΚΑ και τους φορείς του και ζητούν την καθιέρωση της θεσμικής τους εκπροσώπησης στις επιτροπές που τους αφορούν και την επίσημη αναγνώριση του ρόλου τους από την Πολιτεία.

Όπως αναφέρει η κυρία Αποστολίδου, «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμαστε ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι εμείς και οι οικογένειές μας, είμαστε αυτοί που υφιστάμεθα τις συνέπειες παρομοίων ενεργειών. Επίσης τονίσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε την απόφαση της εταιρείας, δεδομένου ότι οι Ελληνες ασθενείς με καρκίνο υφίστανται για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια τις επιπτώσεις παρόμοιας πρακτικής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μία σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά».

Και συνεχίζει το ΔΣ της ΕΛΛΟΚ:

Καλέσαμε τον Υπουργό να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση λύσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ασθενείς. Επιπλέον καταθέσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου της απόσυρσης φαρμάκων στο μέλλον, γεγονός που θα πρέπει να προληφθεί έγκαιρα με συγκεκριμένα μέτρα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, όπως επίσης και της σοβαρής πιθανότητας να μην υπάρξει πρόθεση κατάθεσης νέων αιτημάτων στο μέλλον, για ένταξη στη θετική λίστα, από φαρμακευτικές εταιρείες, για τους ίδιους λόγους.

Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για τη μέχρι σήμερα έλλειψη επαφής και ενημέρωσης από το ΥΥΚΑ ευελπιστώντας στην αποκατάστασή της για να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ μας. Αναφερθήκαμε στο νόμο 4472/2017, με τον οποίο επιχειρείται μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με ανορθόδοξο κατά την άποψή μας τρόπο, καθώς και σε διατάξεις και μέτρα αποκλειστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα, που μπορούν συνδυαστικά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τους ογκολογικούς ασθενείς».

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το Δ.Σ. ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να έχουν οι ασθενείς στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες για την υγεία τους θεραπείες, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις «εκβιαστικές πρακτικές» που εφαρμόζει η εταιρεία. Επίσης ανέφερε ότι το ΥΥΚΑ επιθυμεί τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των ασθενών για την αντιμετώπιση του θέματος ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να αναδείξει το θέμα της πρωτοφανούς ενέργειας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.

Αποδέχθηκε την ύπαρξη ελλείμματος επικοινωνίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. και και τόνισε ότι επιθυμεί οι ασθενείς να αναδειχθούν σε θεσμικούς συνομιλητές, δεδομένου ότι η πρόσκληση στη συνάντηση αυτό το μήνυμα έχει. Τέλος κατέστησε σαφές ότι για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προέχει η ασφάλεια των ασθενών και η πλήρης κάλυψή τους φαρμακευτικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς προέχει η επιβίωση του συστήματος υγείας, έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος.

Σχετικά με την EΛΛΟΚ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. από το 2011, νομιμοποιήθηκε το 2016, ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 27 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο.

Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο.

Σχετικά με το Cotellic

Το Cotellic είναι αντικαρκινικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενηλίκων με μελάνωμα (μορφή καρκίνου του δέρματος) το οποίο έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος ή δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Το Cotellic χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, το οποίο ονομάζεται βεμουραφενίμπη. Το Cotellic προορίζεται μόνο για ασθενείς των οποίων τα καρκινικά κύτταρα του μελανώματος έχει διαπιστωθεί ότι φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη (μεταβολή) στο γονίδιο BRAF που ονομάζεται «BRAF V600». Το Cotellic περιέχει τη δραστική ουσία κομπιμετινίμπη.

Σχετικά με το μεταστατικό μελάνωμα

Ο όρος μεταστατικό μελάνωμα, επίσης γνωστός ως μελάνωμα IV σταδίου, χρησιμοποιείται όταν κύτταρα μελανώματος οποιουδήποτε είδους (δερματικά, βλεννογόνου ή οφθαλμικά) έχουν εξαπλωθεί μέσω των λεμφαδένων σε απομακρυσμένες θέσεις στο σώμα και / ή στα όργανα του σώματος. Το ήπαρ, οι πνεύμονες, τα οστά και ο εγκέφαλος επηρεάζονται συχνότερα από αυτές τις μεταστάσεις. Τα μελανώματα ΙV σταδίου θεραπεύονται δύσκολα, διότι έχουν ήδη εξαπλωθεί σε μακρινούς αδένες ή σε άλλα σημεία του σώματος. Συμπτωματικοί όγκοι στο δέρμα ή εξογκωμένοι λεμφαδένες συχνά είναι χειρουργήσιμοι ή μπορούν να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Διαβάστε ακόμη:

Υπόθεση Roche: Επιστολή Ξανθού σε Ευρωπαίους & προσωπική παρέμβαση για τους ασθενείς



Όμιλος Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ: Οι καρκινοπαθείς δεν είναι αριθμοί.... Μεταρρυθμίσεις τώρα

Roche: Δωρεάν το ογκολογικό φάρμακο σε όλους τους ασθενείς μέχρι το τέλος της θεραπείας τους

ΕΛΛΟΚ: Υπουργείο & Roche να βρουν άμεσα λύση για τους καρκινοπαθείς - Είναι η κορυφή του παγόβουνου

ΣΦΕΕ για την απόφαση Roche: Το υπ. Υγείας να υλοποιήσει τώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved