Υπόθεση Roche: Επιστολή Ξανθού σε Ευρωπαίους & προσωπική παρέμβαση για τους ασθενείς
Επιστολή - καταπέλτη προς τους υπουργούς Υγείας των χωρών της ΕΕ, τον Επίτροπο Υγείας, Vytenis Andriukaitis και τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Zsuzsanna Jakab, αναφορικά με τη θέση της Roche η οποία αποφάσισε να βγάλει εκτός θετικής λίστας το ογκολογικό της φάρμακο, απέστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Με την επιστολή του αυτή ο κ. Ξανθός (ο οποίος «δίνει» κανονικά την ελβετική εταιρεία στους Ευρωπαίους) επιχειρεί και μία προσωπική παρέμβαση σε θέματα πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, επισημαίνοντας ξεκάθαρα, πως «η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα». Προσθέτει δε, πως «η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».
Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει, είναι αναγκαίο, να υπάρξουν ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε να αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών.
Να θυμίσουμε πάντως, πως η Roche Hellas, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ, πως θα παρέχει δωρεάν στους 40 Έλληνες ασθενείς το αντικαρκινικό φάρμακο για το μεταστατικό μελάνωμα (οι οποίοι βρίσκονται σε αγωγή) και έως ότου ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους.
Η συνάντηση Ξανθού με Συλλόγους ασθενών
Εν τω μεταξύ όλα τα παραπάνω, είχε την ευκαιρία να αναλύσει ο υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών με καρκίνο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προχωρά το Υπουργείο μετά την απόφαση της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η καθηγήτρια Παθολογίας- Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών- Νοσοκομείο Λαϊκό, Έλενα Γκόγκα, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ο συντονιστής της υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου και Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θετικής Λίστας, Δημήτρης Κούβελας.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών με καρκίνο ενημερώθηκαν
- Για τη στάση που τηρεί η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια
- Για τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας να αποτραπεί η απόσυρση του συγκεκριμένου φαρμάκου
Ολοκληρώνεται η διαδικασία της Επιτροπής για το μελάνωμα
- Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά την αποζημίωση των νέων φαρμάκων για το μελάνωμα (μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ) και τέλος,
- Για το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Υγείας προς τους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Επίτροπο Υγείας, Vytenis Andriukaitis και τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, Zsuzsanna Jakab.
Ο Υπουργός Υγείας συμφώνησε με το αίτημα των Συλλόγων των ασθενών για τακτικότερη επικοινωνία και ενημέρωση και δεσμεύτηκε για ότι σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η συνέχιση της θεραπείας των ασθενών που είναι ήδη σε αγωγή, αλλά και η εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων θα έχουν στο μέλλον ανάλογη κλινική ένδειξη.
Η επιστολή καταπέλτης
Αναλυτικά, η επιστολή υπουργού Υγείας έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κε Επίτροπε Υγείας της ΕΕ
Αξιότιμη κα Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ
Αξιότιμη/ε κύριε/α Υπουργέ,
με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ζήτημα που κρίνω πως διαφεύγει του στενού εθνικού ενδιαφέροντος και αφορά συνολικά τόσο τους ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης τεκμηριωμένων πολιτικών υγείας. Το ζήτημα αυτό αφορά την απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση γνωστής Ελβετικής πολυεθνικής φαρμάκου που ενώ βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή , ζήτησε να αποσυρθεί από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα ένα αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Ο ισχυρισμός της εταιρείας είναι ότι η διάθεση του εν λόγω φαρμάκου στη χώρα μας λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα on patend φάρμακα) δεν είναι πλέον συμφέρουσα για την εταιρεία .
Έχει ήδη αναλυθεί, με αφορμή τις συναντήσεις μας στα ευρωπαϊκά fora, και σας είναι γνωστή η προσπάθεια μας να σταθεροποιήσουμε , να ανασυγκροτήσουμε και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της καθολικής κάλυψης, της ισότητας και της ανθρωποκεντρικής φροντίδας. Οι προσπάθειες αυτές, λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό, συχνά ασφυκτικό, τοπίο δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας, το οποίο μεταξύ άλλων επιτάσσει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου και προσβάσιμου σε όλους συστήματος υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησής του, έχουν ληφθεί - πάντα σε συμφωνία με τους «δανειστές» της χώρας και σε εναρμόνιση με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις - συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου της συνολικής δημόσιας δαπάνης υγείας και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης, που ως γνωστόν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από μηχανισμούς προκλητής και κατεθυνόμενης ζήτησης .
Η κερδοφορία της Roche
Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και αφορούν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις παρενέργειες των μέτρων λιτότητας στη φαρμακευτική αγορά, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα και σταθερότητα στη ροή πληρωμών και στην τήρηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές μας. Έχουμε ταυτόχρονα δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές (ΗΤΑ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, κλπ) που αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ορθολογικότερη αξιοποίησή της, όντως πολύ οριακής, δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη.
Το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα και ιδιαίτερα στα φάρμακα για τον καρκίνο, δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.
Η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται , όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης , από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας .
Συνεργασία για να χτυπηθούν οι αθέμιτες πρακτικές
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι
Δεδομένου ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΠΟΥ Ευρώπης, όσο και καθεμία και καθένας από εσάς έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την αξία των σταθερών, βιώσιμων και αξιόπιστων συστημάτων υγείας για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των κοινωνιών μας, έκρινα απαραίτητη την ενημέρωσή σας για το θέμα. Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αθέμιτων εταιρικών πρακτικών, που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου.
Θεωρώ πως αυτού του τύπου οι μονομερείς ενέργειες και οι καταφανώς εκβιαστικές συμπεριφορές, πλήττουν βαθύτατα την ιδέα της αξιόπιστης διαπραγμάτευσης (σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο) ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στα κράτη –μέλη της ΕΕ και υπονομεύουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Οφείλουμε διαρκώς και με όλους τους τρόπους να υπενθυμίζουμε πως η Υγεία και το Φάρμακο δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως απλά εμπορικά προϊόντα και τομείς συνεχώς αυξανόμενων και εγγυημένων εταιρικών κερδών, αλλά ως καθολικά κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις .
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι
Η Ελλάδα δίνει εδώ και πάνω από 7 χρόνια μια πολύ επώδυνη για την κοινωνία μάχη για να σταθεί όρθια, ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται σιγά-σιγά να πιάνει τόπο και είναι ορατή η βιώσιμη έξοδος από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειαζόμαστε την πολιτική αλληλεγγύη των φίλων και εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, Ανδρέας Ξανθός».
Διαβάστε ακόμη:
Όμιλος Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ: Οι καρκινοπαθείς δεν είναι αριθμοί.... Μεταρρυθμίσεις τώρα
Roche: Δωρεάν το ογκολογικό φάρμακο σε όλους τους ασθενείς μέχρι το τέλος της θεραπείας τους
ΕΛΛΟΚ: Υπουργείο & Roche να βρουν άμεσα λύση για τους καρκινοπαθείς - Είναι η κορυφή του παγόβουνου
ΣΦΕΕ για την απόφαση Roche: Το υπ. Υγείας να υλοποιήσει τώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις