Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα συστήματα υγείας για να επιβιώσουν έχουν ανάγκη από real world data
Τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους, χωρίς όμως να μειώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αναζητούν παγκοσμίως, τα συστήματα υγείας.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου έρχονται να συμβάλλουν τα bid data, μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων με ιατρικές πληροφορίες, από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις παθήσεις και την έκβαση των θεραπειών τους.
Αν η στατιστική ανάλυση, η επεξεργασία και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων συντελεστεί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο (είτε μέσω του ΕΜΑ, είτε μέσω συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων), το όφελος θα ήταν αδιαμφισβήτητο, καθώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα σημερινά θεραπευτικά δεδομένα (οι θεραπείες εξατομικευμένες και πιο αποτελεσματικές), αλλά και να αποφεύγονται περιττές δαπάνες.
Αυτό ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θεραπεία και έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS 2017), στο Παρίσι, όπου αναδείχθηκε η αξία των ήδη αξιοποιήσιμων στο εξωτερικό «real world data».
Τα real world data είναι δεδομένα από τη χρήση νέων θεραπειών ή τεχνολογιών υγείας σε πραγματικές συνθήκες, και σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να δώσουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα και για το θεραπευτικό αποτέλεσμα και για το οικονομικό τους προφίλ. Αυτό γιατί από τα real world data οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν στοιχεία για ομάδες ασθενείς που δεν εκπροσωπούνται σε κλινικές μελέτες ή για άτομα με συνοσηρότητες κ.ά.
Αν τα real world data συνδυαστούν με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και κλινικών μελετών, μπορούν τελικά να οδηγήσουν σε εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες υπερτερούν σε αποτελεσματικότητα και σε οικονομία για τα συστήματα υγείας. Παράλληλα είναι χρήσιμα και στις ρυθμιστικές αρχές, καθώς συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για παρενέργειες. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στο ECTRIMS 2017, ο ΕΜΑ θα επιδιώξει τη συνεργασία με τις χώρες μέλη, προκειμένου τα εθνικά συστήματα υγείας να επιλέγουν τις καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς από πολλαπλή σκλήρυνση, περιορίζοντας έτσι τη σπατάλη δημοσίου χρήματος και προστατεύοντας τους ασθενείς από ανεπιθύμητες ενέργειες.
Όπως είναι λογικό, η πηγή των real world data είναι τα μητρώα ασθενών, τα οποία αν και εφαρμόζονται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα, παρά μόνο το ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών για την Ηπατίτιδα C. Επιπλέον, σε αρχικό στάδιο βρισκόμαστε σχετικά με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενή, ενώ ανεκμετάλλευτα είναι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία από την επιτυχή εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μέσα που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν real world data.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & health.in.gr
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο ρόλος του οξειδωτικού στρες
Πρώιμη Πολλαπλή Σκλήρυνση: Εντάχθηκε ο πρώτος ασθενής σε μελέτη της Bayer