Ευαγγελισμός: Στο κόκκινο Ψυχιατρική Κλινική & εργαζόμενοι - Χάος με τις νέες εφημερίες
Για την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό τμήμα του Ευαγγελισμού, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ιδιαίτερα, μετά το τελευταίο διάστημα, όπου το Υπουργείο Υγείας έφερε την πρόταση για νέο πρόγραμμα εφημέρευσης στις ψυχιατρικές κλινικές του δημοσίου.
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή για να μην πούμε ότι έχει ξεπεραστεί, καθώς το τμήμα συχνά ξεπερνά τους 50 ασθενείς, ενώ το πρόσφατο καλοκαιρινό «ρεκόρ» ήταν 52 ασθενείς εκ των οποίων οι 31 ήταν εισαγγελικές εντολές. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι να επιβρύνονται ψυχικά και σωματικά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μοιάζουν ως Παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Αναφέρει αναλυτικά το Σωματείο Εργαζομένων του Ευαγγελισμού:
«Η Λειτουργία του Ψυχιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου ξεκίνησε το 1989, στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Σχεδιάστηκε ως ΑΝΟΙΧΤΗ μονάδα με είκοσι (20) κλίνες (σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια), για την εκούσια νοσηλεία ψυχικά ασθενών, οι οποίοι έχουν συνείδηση της κατάστασής τους. Μετά το σεισμό του 1999 και τις ζημιές που υπέστησαν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο), στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου (όπως και στα υπόλοιπα Γενικά Νοσοκομεία) ξεκίνησε και η ακούσια νοσηλεία, με τη διαδικασία της εισαγγελικής εντολής, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή, με υπερδιπλάσιους τις περισσότερες φορές ασθενείς (σε σχέση με τις κλίνες) σε επικουρικές κλίνες (ράντζα) σε άσχημες συνθήκες και με το ίδιο προσωπικό.
Ενώ λοιπόν, οι προδιαγραφές της κλινικής κι ο κανονισμός λειτουργίας της ήταν (& παραμένει) στα 20 κρεβάτια εκούσιας νοσηλείας, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: ο αριθμός των ασθενών είναι συχνά υπερδιπλάσιος των κλινών & πολλοί ασθενείς στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους με κίνδυνο τον τραυματισμό τους από πτώσεις ή ακόμα και σε θαλάμους όπου θα έπρεπε να γίνονται θεραπείες. Συνυπάρχουν δε, σε άθλιες συνθήκες μέσα στο διάδρομο ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας ψυχιατρικών παθήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου εξακολουθεί να είναι τραγική. Συχνά ξεπερνάμε τους πενήντα ασθενείς. Πρόσφατο καλοκαιρινό «ρεκόρ» 52 ασθενείς εκ των οποίων οι 31 ήταν εισαγγελικές εντολές.
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες, στερούμενοι στοιχειωδών συνθηκών ασφάλειας & υγιεινής. Δεν υπάρχει προαύλιος χώρος καθώς η κλινική βρίσκεται στον 9ο όροφο (παγκόσμια πρωτοτυπία!). Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος & συνθήκες ηρεμίας με συνέπεια να δημιουργούνται συμπλοκές μεταξύ τους. Αρκετές φορές σε αρρώστους με παθολογικά προβλήματα, αναγκαστικά γίνονται νοσηλευτικές πράξεις στο διάδρομο προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των αρρώστων. Οι δε συνθήκες υγιεινής μεταφράζονται σε... 1 τουαλέτα για 20 αρρώστους.
Την απαράδεκτη κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου την έχουμε επισημάνει, την έχουμε αναδείξει & καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν με παραστάσεις διαμαρτυρίας κι ανακοινώσεις. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο Κι εμείς δεν μπορούμε παρά να φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα.
Γνωρίζουμε ότι παρόμοια κατάσταση, επικρατεί και στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Οι πολιτικές που ασκούνται όλα αυτά τα χρόνια, με έμφαση στους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών της Ψυχικής Υγείας με παράλληλη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα.
Από το 2002 η αντιδραστική Ευρωπαϊκή Οδηγία που στο όνομα δήθεν της αποασυλοποίησης ζητά το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων με απώτερο σκοπό την μείωση των δαπανών. Έτσι, μέχρι τώρα έχουν κλείσει τα 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία τη χώρας χωρίς να έχει αναπτυχθεί στοιχειώδες δίκτυο δομών για πρωτοβάθμια φροντίδα στη ψυχική υγεία, αλλά ούτε και επαρκείς ξενώνες με ανθρώπινες συνθήκες για τα ήπια περιστατικά.
Την ίδια στιγμή «ανθούν» οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ψυχικής υγείας και έτσι φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν την απαραίτητη περίθαλψη στον τομέα αυτό.
Στον πρόσφατο νόμο για την λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υπήρξε σοβαρή αντίδραση και καταγγελία από πολλούς φορείς (ΣΕΝΕ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) διότι με τις διατάξεις του:
- ΔΕΝ αναιρεί την από χρόνια δρομολογημένη κατάργηση ψυχιατρικών νοσοκομείων.
- ΔΕΝ προβλέπει την επαναλειτουργία των ήδη κλειστών δομών ψυχικής υγείας.
- Μειώνει κι άλλο τις δαπάνες για την ψυχική υγεία.
- Εισάγει τις Μ.Κ.Ο. επίσημα ως υποκατάστατο των ήδη λιγοστών δομών».
Και συνεχίζει το Σωματείο:
«Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να «συμμαζέψει τ’ασυμμάζευτα» έφερε την πρόταση για νέο πρόγραμμα εφημέρευσης για τις ψυχιατρικές κλινικές του δημοσίου.
Αντί οι κυβερνώντες να σκύψουν σοβαρά πάνω στο πρόβλημα, εξακολουθούν όπως και οι προηγούμενοι - παίζοντας με τις εντυπώσεις - να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και το υγειονομικό προσωπικό ότι δήθεν γίνεται προσπάθεια να ... διορθώσουν λίγο την κατάσταση. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ήδη ...κατάφεραν να μεταφέρουν και πάλι το πρόβλημα στους εργαζόμενους που δουλεύουν στις ψυχιατρικές δομές για να αρχίσει μεταξύ τους μία διελκυστίνδα για το ποιος θα έχει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερα ράντζα ή ποιος θα κάνει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερες εφημερίες τον μήνα.
Οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές κλινικές δεν φορτώνονται μόνο το τεράστιο ψυχικό βάρος των ασθενών τους, αλλά βιώνουν και την σωματική υπερκόπωση και την απειλή τιμωρίας όταν κάποιοι αντί να ρίχνουν τις ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους τις ρίχνουν στους απλούς εργαζόμενους. Για μας οι υπεύθυνοι είναι: η πολιτική εκείνη που βλέπει την υγεία σαν εμπόρευμα - τον άρρωστο σαν πελάτη, που υλοποιεί τις εντολές του κεφαλαίου και της Ε.Ε.
Εμείς παλεύουμε για ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ένα αποκλειστικά δημόσιο & δωρεάν σύστημα υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και χωρίς επιχειρηματική δράση, με ανάπτυξη δωρεάν δομών ΠΦΥ για την ψυχική υγεία, ανάπτυξη των κλειστών κλινών σε όλη την Ελλάδα, ανάπτυξη ψυχιατρικών ξενώνων. Παλεύουμε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με πλήρη δικαιώματα σε συνθήκες υγείας κι ασφάλειας.
Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, απαιτούν:
- Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας. Καταγγέλλουμε τις άδικες καταδικαστικές αποφάσεις & την ποινικοποίηση της δουλειάς των μαχόμενων υγειονομικών.
- Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας της κλινικής ώστε να μην υπερβαίνει τους 20 ο αριθμός των νοσηλευόμενων
- Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες
Διαβάστε ακόμη:
Ξανθός για ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Επανεκκίνηση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα